tiistai 25. tammikuuta 2011

Svenska YLE: Kolumnisti Kirsi Virtanen saa arvostelua

Svenska YLE: Kåsören Kirsi Virtanen får mothugg 25.1.2011

Historian professori Dick Harrison varoittaa historian väärentämisestä, jota hän katsoo radiokolumnisti Kirsi Virtasen tehneen. Virtanen herätti kohua lausunnollaan suomenruotsalaisista "kyynä suomalaisten povella". Se alkaa muistuttaa rasismia, sanoo Harrison Ylen uutisille.

Virtanen on myös kutsunut suomenruotsalaisia maahanmuuttajiksi ja sanonut saavansa oksennusrefleksin, kun kuulee sanan "hyötyruotsi".

Dick Harrison tekee haastattelussa vertailuja Ruotsidemokraattien retoriikkaan ja menestykseen ruotsalaisessa politiikassa. Kyseessä oleva puolue haluaa voimakkaasti rajoittaa maahanmuuttoa ja käyttää siihen historiallisia argumentteja.

Mutta historiaa ei saa väärinkäyttää, hän sanoo, vaikka valitettavasti se on mahdollista ihmisten yleissivistyksen puutteiden vuoksi. Siksi poliitikot ja populistit ovat vapaita tekemään niin ilman vastalauseita historian väärentämisestä. Näin tekevät etenkin kansallismieliset poliitikot, sanoo Harrison.

Populistit käyttävät vertauskuvia

Harrison huomauttaa, että kuten Virtasen kolumnissaan käyttämä vertauskuva kyystä, käyttivät myös natsit aikoinaan samantapaisia vertauksia. Nämä ovat likaisia vertauskuvia, joita historianväärentäjät käyttävät. Ne ovat hengenvaarallisia, hän huomauttaa.

"Ruotsi valloitti Suomen" on historian argumentti, jota joskus käytetään, mutta silloin ei muisteta, että myös suomalaiset ja saamelaiset ovat tulleet tänne, sanoo Harrison. On kyse siitä, että poimitaan historian yksityiskohta, ja väitetään sitä totuudeksi. Me olemme kaikki olleet aikoinaan maahanmuuttajia, jos oikein sanoja väännellään, sanoo Harrison, jota Bengt Östling haastattelee Aktuellt 17 -ohjelmassa.  (käännös)