keskiviikko 19. tammikuuta 2011

YLE: Aggressiivinen kerjääminen kielletään

YLE Uutiset: Aggressiivinen kerjääminen kielletään 19.1.2011

Aggressiivinen kerjääminen ja luvaton leiriytyminen ollaan kieltämässä lailla. Hallitus hyväksyi asiaa koskevan järjestyslain muutosesityksen tänään keskiviikkona, ja asia menee seuraavaksi eduskunnan käsiteltäväksi.

Kerjääminen olisi kielletyä, jos siihen sisältyy suullisesti esitettyjä uhkauksia, tarttumista kiinni, henkilön tai kulkuneuvon liikkumisen estämistä tai hyökkäävää käyttäytymistä.

Leiriytyminen puolestaan olisi taajamassa kiellettyä, jos se olisi yleistä järjestystä huomattavasti häiritsevää tai terveyttä vakavasti vaarantavaa ja tapahtuisi teltassa, ajoneuvossa, perävaunussa, hinattavassa laitteessa, aluksessa tai muussa vastaavassa asumuksessa.

Sekä aggressiivisesta kerjäämisestä että kielletystä leiriytymisestä voitaisiin tuomita sakkoihin. Lisäksi poliisi voisi poistaa leiriytymisvälineet. Lain on tarkoitus tulla voimaan vielä keväällä.

__________________________________________

Sisäasiainministeriön tiedote: Järjestyslakiin esitetään kerjäämistä ja leiriytymistä koskevia tarkennuksia

Valtioneuvosto esitti tänään, että presidentti antaisi eduskunnalle hallituksen esityksen järjestyslain muuttamisesta. Presidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle perjantaina. Esityksen mukaan kerjääminen olisi kiellettyä yleisellä paikalla, jos siihen sisältyy suullisesti esitettyjä uhkauksia, kiinnitarttumista, henkilön tai kulkuneuvon liikkumisen estämistä taikka hyökkäävää tai muuta vastaavaa käyttäytymistä. Kiellon rikkoja voitaisiin tuomita järjestysrikkomuksesta sakkoon.

Lisäksi leiriytyminen esitetään kiellettäväksi taajamassa, jos se olisi yleistä järjestystä huomattavasti häiritsevää tai terveyttä vakavasti vaarantavaa. Poliisin kehotuksesta leiriytymiseen käytetyt välineet, kuten teltat, ajoneuvot tai asuntovaunut olisi viipymättä poistettava. Kiellon rikkoja voitaisiin tuomita järjestysrikkomuksesta sakkoon. Poliisilla olisi oikeus huolehtia leiriytymisvälineiden poistamisesta, jos kehotusta ei noudateta.

Järjestyslain muuttamisen tavoitteena on edistää yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Esityksen sisältö perustuu hallituksen 20. lokakuuta 2010 iltakoulussaan päättämiin linjauksiin. Lain muutoksen tarkoituksena ei ole kieltää kerjäämistä tai avunpyytämistä, vaan pyrkiä estämään aggressiivisesta kerjäämisestä aiheutuva häiriö sekä leiriytyminen siihen soveltumattomilla alueilla. Esityksessä ei ehdoteta viranomaisille tai järjestyksenvalvojille uusia toimivaltuuksia.