perjantai 21. tammikuuta 2011

Verkkouutiset: Thors: Turvapaikanhakijoiden palautus Kreikkaan pohdittava

Verkkouutiset: Thors: Turvapaikanhakijoiden palautus Kreikkaan pohdittava 21.1.2011


Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin (r.) mukaan Suomen on arvioitava linjaansa turvapaikanhakijoiden Kreikkaan palautusten osalta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen perjantaisen päätöksen takia.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antoi perjantaina päätöksen, jonka mukaan Belgia rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimusta, kun se palautti ns. Dublin-asetuksen perusteella turvapaikanhakijan Belgiasta Kreikkaan.

Myös Kreikan katsotaan rikkoneen ihmisoikeussopimusta, koska maan säilö- ja vastaanotto-olot sekä turvapaikkamenettely eivät täytä sopimuksen vaatimuksia. Dublin-menettelyllä tarkoitetaan tilannetta, jossa turvapaikanhakija palautetaan takaisin toiseen EU-maahan hakemuksen käsittelyä varten. Pääsääntönä on, että hakemus käsitellään vain yhdessä maassa.

- Olemme odottaneet EIT:n päätöstä asiassa. Suomi ei ole palauttanut niin sanotun Dublin-asetuksen perusteella Kreikkaan alaikäisiä, yksin tulleita hakijoita eikä haavoittuvassa asemassa olevia, Thors sanoo.

EIT:n päätös koskee täysi-ikäistä hakijaa, joten Thorsin mukaan meidän täytyy nyt tutkia, tuleeko Suomen tarkistaa linjaansa tältä osin.

- Päätös täytyy käydä tarkasti läpi ja katsoa sen perustelut. Euroopan ihmisoikeussopimus sitoo Suomea, joten myös Kreikkaan palauttamisten osalta Suomen on noudatettava linjaa, joka ei riko sopimusta, ministeri toteaa.

______________________________________

YLE Uutiset: Thors: Turvapaikanhakijoiden palautuksia Kreikkaan arvioitava uudestaan

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin mukaan Suomen pitää pohtia täysi-ikäisten turvapaikanhakijoiden palautuksia Kreikkaan. Pohdinnan taustalla on EIT:n päätös, jonka mukaan Belgia rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimusta palauttaessaan Dublin-menettelyn perusteella turvapaikanhakijan Kreikkaan.

Dublin-menettelyssä turvapaikanhakija palautetaan siihen EU-maahan, johon hän on ensimmäisenä saapunut. Suurin osa Euroopan turvapaikanhakijoista saapuu ensimmäiseksi Kreikkaan, Italiaan tai Maltalle.

Suomi ei ole aikaisemmin palauttanut Kreikkaan alaikäisiä turvapaikanhakijoita. Tämän päiväinen päätös koskee täysi-ikäisiä turvapaikanhakijoita. Päätös on voimakas kannanotto Kreikan tilanteeseen. Periaatteessa tämän jälkeen Kreikkaan ei voi palauttaa turvapaikanhakijoita.

-Tämä on hyvin raskas isku Dublin-järjestelmälle ja aiheuttaa hetkellisesti suuria paineita sille, Thors toteaa.

Thors ei kuitenkaan usko, että EIT:n päätös olisi Dublin-menettelyn lopun alku. Moni EU-maa on pyrkinyt auttamaan Kreikkaa nostamaan turvapaikanhakijoiden vastaanotto ja menettely EU-säädösten tasolle. Thorsin mielestä uusi päätös osoittaa, että nämä toimenpiteet ovat hyvin kiireisiä.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa on tällä hetkellä käsittelyssä 37 tapausta, jotka koskevat turvapaikanhakijoiden palauttamisia Suomesta Kreikkaan. Näiden hakijoiden palauttamiset ovat tällä hetkellä jäissä. Thors toivoo asiaan ratkaisua lähiviikkojen aikana.

______________________________________

Sisäasiainministeriön tiedote: Ministeri Thors: Suomen pohdittava linjaansa turvapaikanhakijoiden Kreikkaan palautusten osalta

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors toteaa, että Suomen on arvioitava linjaansa turvapaikanhakijoiden Kreikkaan palautusten osalta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tämän päivän päätöksen takia.

– Olemme odottaneet EIT:n päätöstä asiassa. Suomi ei ole palauttanut niin sanotun Dublin-asetuksen perusteella Kreikkaan alaikäisiä, yksin tulleita hakijoita eikä haavoittuvassa asemassa olevia. EIT:n päätös koskee täysi-ikäistä hakijaa, joten meidän täytyy nyt tutkia, tuleeko Suomen tarkistaa linjaansa tältä osin. Päätös täytyy käydä tarkasti läpi ja katsoa sen perustelut. Euroopan ihmisoikeussopimus sitoo Suomea, joten myös Kreikkaan palauttamisten osalta Suomen on noudatettava linjaa, joka ei riko sopimusta, ministeri toteaa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on tänään antanut päätöksen, jonka mukaan Belgia rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimusta, kun se palautti ns. Dublin-asetuksen perusteella turvapaikanhakijan Belgiasta Kreikkaan. Myös Kreikan katsotaan rikkoneen ihmisoikeussopimusta, koska maan säilö- ja vastaanotto-olot ja turvapaikkamenettely eivät täytä sopimuksen vaatimuksia. Dublin-menettelyllä tarkoitetaan tilannetta, jossa turvapaikanhakija palautetaan takaisin toiseen EU-maahan hakemuksen käsittelyä varten. Pääsääntönä on, että hakemus käsitellään vain yhdessä maassa.