torstai 27. tammikuuta 2011

Karjalainen: ”Ei sovi värivikaisille”-ilmoituksesta 645 euron sakot

Karjalainen: ”Ei sovi värivikaisille”-ilmoituksesta 645 euron sakot 27.1.2011

Työvoimahallinnon nettisivustolle rasistiseksi katsotun työpaikkailmoituksen lähettänyt joensuulaisyrittäjä on saanut sakot työsyrjinnästä. Poliisi kirjoitti 44-vuotiaalle miehelle tämän mol.fi-sivustolle lähettämästä ”ei sovi värivikaisille” -työpaikkailmoituksesta 15 päiväsakkoa. Kun yhden päiväsakon arvo miehen nettotuloilla on 43 euroa, kertyi maksettavaa 645 euroa.

Yrittäjä Pekka Haukka ihmettelee sakon perustetta.

– Miten olen voinut syyllistyä työsyrjintään? Minähän hain itsenäistä yrittäjää, enkä työntekijää ja toisekseen kukaan ei ilmoitukseen vastannut eikä sen perusteella ole palkattu ketään, sanoo Haukka.

Pekka Haukka lähetti lokakuun alussa työvoimahallinnolle mol.fi-sivustolla julkaistavaksi työpaikkailmoituksen, jossa haki yrityksensä omistajana yrittäjää hot dog -myyntivaunulle.

Ilmoituksessaan hän kirjoitti hakevansa yrittäjäksi henkilöä, joka on muun muassa ”ulospäin suuntautuva, huumorintajuinen ja näppärä käsistään”. Sen lisäksi valittavalla tuli olla ”hyvä suomen kielen taito”, jota Haukka vielä korosti suluissa olleella ilmaisulla: ei sovi värivikaiselle.

Haukka puolustautui jo heti ilmoituksesta nousseen kohun jälkeen sillä, että uskoi Joensuun työvoimatoimiston stilisoivan ilmoitusta ja poistavan siitä kaikki sopimattomat ilmaukset. Työvoimatoimisto myönsikin, että näin yleensä tehdään, mutta tässä tapauksessa ilmoitus pääsi inhimillisen virheen seurauksena sivustolle siivoamatta.

Haukka on nyt vaatinut, että työvoimahallinto maksaisi hänen saamansa sakot, koska kyse on sen virheestä. Joensuun seudun työvoima- ja elinkeinotoimisto on kuitenkin kieltäytynyt sakkoja maksamasta, koska se on jo saanut huomautuksen tekemästään virheestä ja sakko taas kohdistuu Haukan toimintaan asiassa.

– Tässä tapauksessa oikeuskäytännön mukaan kumpikin osapuoli vastaa omista seuraamuksistaan, perustelee työvoimatoimisto kantaansa Haukalle lähettämässään vastauksessa.