torstai 13. tammikuuta 2011

Vihreä Lanka: Pitääkö kouluissa olla mamukiintiöt, Mari Puoskari?

Vihreä Lanka: Pitääkö kouluissa olla mamukiintiöt, Mari Puoskari? 13.1.2011

Maahanmuuttajataustaisten koululaisten keskittyminen tiettyihin kouluihin on herättänyt opetusalan ammattilaiset pohtimaan ilmiön vaikutuksia opetukseen.

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina, että eri puolueiden kannattajista vihreät suhtautuvat vasemmistoliittolaisten ohella erityisen nihkeästi maahanmuuttajataustaisten koululaisten kiintiöihin, joita on ehdotettu eriytymisen pysäyttämiseksi.

Maahanmuuttajavoittoisissa kouluissa esimerkiksi suomen oppiminen voi kuitenkin olla hankalaa. Onko vihreillä koulujen mamu-kiintiöihin virallista kantaa, puolueen varapuheenjohtaja ja Helsingin vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Mari Puoskari?

”Ryhmällä ei ole asiasta virallista kantaa, mutta olemme aika yksimielisiä siitä, että kiintiöt eivät ole hyvä keino. Tärkein keino asiaan tarttumiseen on asuntopolitiikka, jotta ei olisi alueita, joilla on pelkästään vuokra-asuntoja”, Puoskari sanoo.

Asuntopolitiikka on hidas tapa vaikuttaa asiaan. Mitä voitaisiin tehdä heti?

”Helsingissä on jo käytössä positiivisen diskriminoinnin määräraha, eli että maahanmuuttajavaltaiset koulut saavat vähän enemmän rahaa esimerkiksi kouluavustajien palkkaamiseen. Olemme ajaneet budjettineuvotteluissa tämän rahan lisäämistä. Toinen keino on oppilaaksiottoalueiden yhdistäminen, eli että jatkossa lapset jakautuisivat vähän isommalta alueelta nykyistä useampaan kouluun.”