keskiviikko 26. tammikuuta 2011

YLE: Lounais-Häme ottaisi pakolaisia, muttei osoita heille asuntoja

YLE: Lounais-Häme ottaisi pakolaisia, muttei osoita heille asuntoja 26.1.2011

Pakolaisten asuntokysymys on ratkaisematta Lounais-Hämeessä. Lounais-Hämeen kunnat ovat saaneet valmiiksi pakolaisten kotouttamisohjelman, mutta Forssa ja Jokioinen eivät ole vastanneet, miten järjestävät asunnot pakolaisille.

Pakolaisia ovat päättäneet ottaa kaikki seudun kunnat lukuunottamatta Humppilaa.

Perusajatuksena kotouttamisohjelmassa näyttää olevan, että seudulla selvitään pakolaistenkin vastaanottamisesta suomalaisella sisulla ja rahaa säästäen. Pakolaisia auttamaan palkataan vain yksi tukihenkilö, ja tämäkin valtionavulla siinä vaiheessa kun he saapuvat. Lisäksi työhön vierasmaalaisten parissa koulutetaan vapaaehtoisia lounaishämäläisiä. Myös tulkkeja tarvitaan.

Myös mahdollisen syrjinnän ja rasismin esiintymiseen kotouttamisohjelmaa tehnyt työryhmä on paneutunut. Periaatteena on, että Lounais-Hämeen kunnissa tulee kaikessa palvelujen tarjonnassa noudattaa yhdenvertaisuusperiaatetta.

Se, miten asunnot järjestyvät, ei sen sijaan ole selvää. Asuntokysymykseen ei tullut työryhmälle vastauksia Forssalta eikä Jokioisista.

Forssassa näyttää olleen pakolaisasioiden suunnittelussa vaikeuksia muutoinkin, sillä jo kaksi pakolaisasiain yhdyshenkilöä on eronnut kaupungin palveluksesta.