keskiviikko 2. helmikuuta 2011

HS: Laki aggressiivisen kerjäämisen kieltämisestä lykkääntyy

Helsingin Sanomat/STT: Laki aggressiivisen kerjäämisen kieltämisestä lykkääntyy 3.2.2011

Kerjäämistä ei yritetä rajoittaa lakia kiristämällä ainakaan ennen tulevaa kesää.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) sanoo, että lakiesityksen raukeaminen on lähes varmaa. Hallituksen ehdottamalla lainmuutoksella olisi kielletty aggressiivinen kerjääminen.

Eduskunta aloitti ehdotuksen käsittelyn vasta viikko sitten. Sasin mukaan valiokunta ei vaalikauden loppukiireissä ehdi antaa asiasta lausuntoaan.

Hallitus ehti jo hyväksyä järjestyslain muuttamista koskevan ehdotuksen tammikuussa. Ehdotettujen muutosten piti tulla voimaan tänä keväänä.

Eduskunnassa vastaanotto oli ristiriitainen. Osa vaati kovempia otteita kerjäämiseen ja osa piti kieltolakia turhana.

Kerjäämisen kieltämistä pohdittaneen seuraavan kerran huhtikuun eduskuntavaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa.

Kerjääminen olisi kiellettyä yleisellä paikalla silloin, kun siihen sisältyy esimerkiksi suullisia uhkauksia, vaatteista nykimistä, tönimistä tai auton kulun estämistä. Kiellon rikkoja voitaisiin tuomita järjestysrikkomuksesta sakkoihin.

Niin sanottujen siivojen kerjäläisten toimintaa järjestyslain rukkaamisella ei ole tarkoitus kieltää.

Lakiin ollaan lisäämässä myös leiriytymistä koskevaa kielto. Leiriytyminen taajamassa vaikkapa autossa tai teltassa olisi kiellettyä, jos se olisi yleistä järjestystä huomattavasti häiritsevää tai terveyttä vakavasti vaarantavaa. Poliisin kehotuksesta teltat, ajoneuvot tai asuntovaunut olisi nopeasti poistettava.

Poliisilla olisi myös oikeus huolehtia leiriytymisvälineiden poistamisesta, jos sana ei tehoa. Kiellon rikkoja voitaisiin tuomita järjestysrikkomuksesta sakkoon.

Perustuslakivaliokunnan kiireiden takia joukko muitakin lakiesityksiä on raukeamassa, kuten esitys, joka mahdollistaisi autojen katsastuksen korjaamoissa. Sasin mukaan esityksen raukeaminen on hyvin todennäköistä.

Myös katsastuslain muutos herätti jo tuoreeltaan paljon epäilyjä eduskunnassa.

________________________

Verkkouutiset: Zyskowicz: Ainoa oikea ratkaisu on kerjäämisen täyskielto

Kansanedustaja Ben Zyskowicz on tyytyväinen perustuslakivaliokunnan keskiviikkoiseen ilmoitukseen, ettei se ehdi käsitellä hallituksen esitystä aggressiivisen kerjäämisen kieltämisestä.

- On hyvä, että hallituksen puheena oleva esitys raukeaa. Ainoa oikea ratkaisu hallituksen esityksen esille tuomiin ongelmiin - muun muassa kerjäämisen oheistuotteena tuleva omaisuusrikollisuus ja kerjäämisen rikollinen organisointi - on kerjäämisen kieltäminen kokonaan julkisilla paikoilla, Zyskowicz sanoo.

- Mikäli olen seuraavassa eduskunnassa ja kokoomus on seuraavissa hallitusneuvotteluissa, tulen niissä toimimaan tämän tavoitteen puolesta, Zyskowicz lupaa.