lauantai 5. helmikuuta 2011

Turun Sanomat: Monet kunnat sulkevat nyt oviaan pakolaisilta

Turun Sanomat: Monet kunnat sulkevat nyt oviaan pakolaisilta 5.2.2011

Monet kunnat kieltäytyvät edelleen vastaanottamasta pakolaisia, vaikka Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskukset yrittävät kuntia siihen suostutella. Kuntien nuiva suhtautuminen on aiheuttanut sen, että pakolaisille tarkoitettuja kuntapaikkoja on syntynyt huomattavasti tavoiteltua vähemmän.

– Viime vuoden tavoite oli 2 200 kuntapaikkaa, mutta niitä toteutui alustavien laskelmien mukaan vain 1 045 kappaletta. Monet oleskeluluvan saaneet ihmiset ovatkin turhautuneet odottamaan vastaanottokeskuksissa ja hankkivat itse asuntonsa haluamastaan kunnasta, sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylitarkastaja Tiina Pesonen kertoo.

Oleskeluluvan saaneiden itsenäinen muutto johtaa siihen, etteivät viranomaiset tiedä, mihin pakolaiset muuttavat.

Tämä aiheuttaa puolestaan sen, ettei suosituilla muuttopaikkakunnilla pystytä varautumaan uusien tulijoiden aiheuttamaan palvelutarpeeseen.

– Esimerkiksi Turkuun menee paljon itsenäisiä muuttajia, mikä tekee vastaanoton resurssien järjestämisen hyvin vaikeaksi tai lähes mahdottomaksi, Pesonen sanoo.

Pakolaisten vastaanotosta kieltäytyvät kunnat vetoavat yleensä resurssipulaan sekä siihen, ettei valtio korvaa tarpeeksi pakolaisista koituvia kustannuksia.

– Tässä asiassa asenteellakin on suuri merkitys, Pesonen toteaa.

Ely-keskusten tekemä suostuttelutyö kantaa kuitenkin jonkin verran hedelmää, sillä uusia kuntia suostuu hitaasti mutta varmasti pakolaisia vastaanottamaan. Viime vuonna Varsinais-Suomessa aloittivat Naantali, Kaarina ja Lieto ja lisää haetaan.

– Pikavoittoja ei ole, sillä uudet paikat vaativat pitkiä neuvotteluja ennen kuin kunnat uskaltavat vastaanoton aloittaa, Varsinais-Suomen Ely-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Kalle Myllymäki kertoo.

LUE LISÄÄ LAUANTAIN TURUN SANOMISTA