keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Suomen Kuvalehti: Totuuspuntari: Onko turvapaikanhakijoiden määrä nelinkertaistunut nykyisen hallituksen aikana?

Suomen Kuvalehti: Totuuspuntari: Onko turvapaikanhakijoiden määrä nelinkertaistunut nykyisen hallituksen aikana? 9.2.2011
Jussi Halla-aho: Tiedote eduskuntavaaleihin 2011 liittyen 4.3.2010

Väite:

Turvapaikanhakijoiden määrä on nelinkertaistunut nykyisen hallituksen aikana.

Perussuomalaisten helsinkiläinen kansanedustajaehdokas Jussi Halla-aho on väittänyt blogissaan otsikolla Tiedote eduskuntavaaleihin 2011 liittyen, että turvapaikanhakijoiden määrä on nelinkertaistunut vuodesta 2007, jolloin nykyinen hallitus aloitti toimintansa.

Selvitys:

Halla-ahon väite piti paikkansa esittämisajankohtanaan, vuonna 2010, jolloin oli tiedossa vuoden 2009 turvapaikanhakijoiden määrä, 5 988. Se tosiaan oli lähes nelinkertainen vuoden 2007 lukuun (1505) verrattuna.

Väite oli kuitenkin kovin valikoiva, sillä Halla-aho oli ottanut vertailuvuosiksi koko vuosikymmenen ääripäät. Muina vuosina turvapaikanhakijoiden määrät ovat vaihdelleet voimakkaasti näiden lukujen välillä, sekä ylös että alas. Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan trendi (kaavion punainen viiva) toki on ollut lievästi nouseva, muttei läheskään niin jyrkästi kuin Halla-aho suppeassa näkemyksessään esittää. Jos vertailuvuosiksi otetaan 2000 ja 2010, koko vuosikymmenellä nousu on ollut noin 25 prosenttia.

Halla-ahon logiikalla voidaan yhtä hyvin esittää esimerkiksi väitteet:

”Vanhasen ykköshallitus karsi turvapaikanhakijat alle puoleen”
ja
”Turvapaikanhakijoiden määrä on romahtanut yli kolmanneksen yhdessä vuodessa.”

Vastaus:

No jaa.