torstai 10. helmikuuta 2011

Ilta-Sanomat: Biaudet: Turvapaikanhaun perhe-ehtoja ei syytä kiristää

Ilta-Sanomat/STT: Biaudet: Turvapaikanhaun perhe-ehtoja ei syytä kiristää 10.2.2011

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet ei halua kiristää ehtoja, joiden perusteella oleskeluluvan saanut turvapaikanhakija saa tuoda perheensä Suomeen, kirjoittaa Keskipohjanmaa.
- Suomi ei voi luopua nykyisistä velvoitteistaan. Perheiden yhdistäminen on osa pakettia, sanoi Kokkolan Sällskapsklubbenilla keskiviikkona vieraillut Biaudet.

Ehtojen tiukentaminen voisi tarkoittaa muun muassa sitä, että Suomi vaatisi perheenkokoajalta asianmukaista asuntoa, pitkää oleskelua ja riittävää toimeentuloa. Vasta tämän jälkeen perheen voisi saada uuteen kotimaahan.

Biaudetin mukaan pitkän oleskelun vaatimuksesta voisi koitua ongelmia.

- Mitä pitempään lapsi joutuu olemaan ilman omia vanhempiaan, sitä suuremmaksi kasvaa hyväksikäytön riski. Nyt ongelmana on, että perheen yhdistäminen voi kestää liian kauan, jopa kaksi vuotta, Biaudet pohtii.

Eduskunnan hallintovaliokunta sai keskiviikkona valmiiksi oma-aloitteisesti laatimansa lausunnon, jossa epäillään, että perheiden yhdistämiseen liittyvät säännökset ovat liian houkuttelevat verrattuna muihin Pohjoismaihin. Lausunnon taakse tulivat keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat.

Oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämishakemuksia on tällä hetkellä jonossa noin 9000. Valtaosa on somalialaisten hakemuksia.

________________________________________

Keskipohjanmaa: Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet ei pidä nykyisiä säännöksiä vetovoimatekijänä turvapaikanhakemiselle

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet´lla ei ole haluja kiristää ehtoja, joiden perusteella oleskeluluvan saanut turvapaikanhakija saa tuoda perheensä Suomeen.

– Suomi ei voi luopua nykyisistä velvoitteistaan. Perheiden yhdistäminen on osa pakettia, sanoi Kokkolan Sällskapsklubbenilla eilen vieraillut Biaudet.

Vähemmistövaltuutetun mukaan Suomi ei ole mahdottoman tehtävän edessä: turvapaikanhakijoita on meillä muihin maihin verrattuna vähän.

– Siksi oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämisestä ei ole syntynyt kovia paineita. Maailmanlaajuisesti katsottuna kovimmat paineet kohdistuvat köyhiin maihin, eikä sekään ole antanut näille maille oikeutta luistaa kansainvälisistä sitoumuksista.

Eduskunnan hallintovaliokunta sai keskiviikkona valmiiksi oma-aloitteisesti laatimansa lausunnon, jossa epäillään, että perheiden yhdistämiseen liittyvät säännökset ovat liian houkuttelevat verrattuna muihin Pohjoismaihin. Lausunnon taakse tulivat kuitenkin vain keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat.

Ehtojen tiukentaminen tarkoittaisi sitä, että Suomi vaatisi perheenkokoajalta esimerkiksi asianmukaista asuntoa, pitkää oleskelua ja riittävää toimeentuloa. Vasta sitten perheen voisi saada uuteen kotimaahan. Biaudet´n mukaan pitkän oleskelun vaatimuksesta voi koitua ongelmia.

– Mitä pitempään lapsi joutuu olemaan ilman omia vanhempiaan, sitä suuremmaksi kasvaa hyväksikäytön riski. Nyt ongelmana on, että perheenyhdistäminen voi kestää liian kauan, jopa kaksi vuotta, pohtii Biaudet.

Oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämishakemuksia on tällä hetkellä jonossa on noin 9 000. Valtaosa on somalialaisten hakemuksia.