lauantai 12. helmikuuta 2011

SuomiTV: Europarlamentaarikko Jaakonsaari: Maahanmuuttopolitiikka on epäonnistunut

SuomiTV: Europarlamentaarikko Jaakonsaari: Maahanmuuttopolitiikka on epäonnistunut (video) 11.2.2011

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari arvostelee suomalaispoliitikkoja epäonnistumisesta maahanmuuttopolitiikassa. Jaakonsaaren mielestä Suomessa oltiin pitkään valmistautumattomia maahanmuuttoon. Euroedustajan mielestä nykyinen oikeistopopulismin suosio juontaa juurensa noihin aikoihin.

- Yhteiskunnat siirtyvät yhä enemmän oikealle ja samalla unohdetaan ihmisten vapaa liikkuminen, joka on ehdottoman hyvä asia, painottaa Jaakonsaari.

---

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari
Kun ensimmäisiä pakolaisia tuli Somaliasta, niin silloin me emme tienneet oikeastaan mitään, eikä meitä suomalaisia valmennettu siihen somalikulttuuriin, joka on erilainen. Puhumattakaan, että ne, jotka tulivat Suomeen, olisivat saaneet välineitä kotoutua tähän suomalaiseen kulttuuriin. Että silloin se oli kaikki niin uutta. Mutta ennen kaikkea tämä aivan vieraasta kulttuurista tulevien ihmisten mahdollisuus kotoutua ja meidän kotoutua heihin, niin siihen ei kiinnitetty tarpeeksi huomiota.

Toimittaja Jussi Hanhivaara
Oliko kysymys kypsymättömyydestä tällaisessa monikulttuurisessa Suomessa vai jostain muusta, huonosta valmistautumisesta?

Liisa Jaakonsaari
No, huonosta valmistautumisestakin. Esimerkiksi kun olin työministeri, niin tehtiin ensimmäinen maahanmuuttopoliittinen ohjelma, että sitä asiaa ei ollut oikeastaan käsitelty. Mutta muistan, kun olin pitkään eduskunnassa, niin ihan silloin heti kun tulin eduskuntaan -79, niin silloin jo kansanedustajat puhuivat, muun muassa nykyinen presidentti Tarja Halonen puhui siitä, että Suomeen pitää saada maahanmuuttopolitiikka. Ja osa edustajista oli sitä mieltä, että mitä se tuollaisia puhuu. Se oli niin vierasta vielä 30 vuotta sitten, ajatella, että pitäisi valmistautua siihen, että me ollaan osa tätä maailmaa.

Toimittaja
Onko se mielestäsi luonut maaperää populismin suosion nousulle?

Liisa Jaakonsaari
No, kyllä se on semmoisen oikeistopopulismin nousulle. Siihenhän kuuluu yhtenä osana tämä maahanmuutto. Sitten se ikään kuin lähti. Sitten siihen on yhdistetty voimakas Eurooppa-vastaisuus ja se on ihan sama trendi kuin jossain Ranskassa tai Ruotsissa tai Hollannissa tai Belgiassa tai oikeastaan missä muualla tahansa. Että nämä kaksi asiaa, niillä pystytään sitten ihmisille tunnetasolla luomaan melkoisia myllerryksiä.

Toimittaja
Tänä päivänä kuuluu hieman toisenlaisia ääniä. Esimerkiksi Saksassa ja Britanniassa on sanottu, että monikulttuurisuus on tullut tiensä päähän. Miltä nämä kannanotot sinusta kuulostavat?

Liisa Jaakonsaari
No, ne on vähän samaa linjaa kyllä. Esimerkiksi Saksassa Saksan konservatiivipuolueen CDU:n sisällä on nyt voimakasta kritiikkiä liittokansleri Merkeliä kohtaan, että hän ei ole tarpeeksi oikealla. Ja ilmeisesti tähän sitten Merkel on vastannut voimakkaammalla maahanmuuttopuheellaan. "Multikulti ist tot", kuten hän on sanonut. Mä en ymmärrä sitä suoraan sanoen ollenkaan, että...siihen liittyy jotain outoa. En ihan tietenkään hirveän syvällisesti sitä saksalaista ja brittikeskustelua tunne, mutta kyllä mä näen siinä tällaisena oikeistovirtauksena sen, että yhteiskunnat siirtyvät oikeastaan enemmän oikealle ja siihen liittyy tämä kritiikki. Ja sitten unohdetaan se hyvä puoli, joka liittyy ihmisten vapaaseen liikkuvuuteen ja...totta kai siinä on monenlaisia ongelmiakin.