tiistai 8. helmikuuta 2011

Suomenmaa: Rehula sosiaaliturva-asioissa Tukholmaan

Suomenmaa: Rehula sosiaaliturva-asioissa Tukholmaan 8.2.2011

Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula tapaa Ruotsin sosiaalivakuutusministeri Ulf Kristerssonin keskiviikkona Tukholmassa.

Ministerit keskustelevat EU-lainsäädännön muutosten, kuten EU:ssa valmistelussa olevien maahanmuuttodirektiivien, vaikutuksista ja niiden aiheuttamista haasteista asumisperusteiselle sosiaaliturvalle.

EU:n jäsenmaat päättävät itse sosiaaliturvajärjestelmänsä sisällöstä ja rakenteesta.

Sekä Suomessa että Ruotsissa sosiaaliturva perustuu pysyvään asumiseen maassa. Suuressa osassa jäsenmaita sosiaaliturva perustuu maassa työskentelyyn ja työntekijöiden vakuuttamiseen.

Suomi on huolestunut siitä, että maahanmuuttodirektiivien mukaan pysyvä asuminen Suomessa ei voisi enää olla sosiaaliturvajärjestelmään kuulumisen ja etuuksien saamisen ensisijainen ehto.

Maahanmuuttoa koskevissa direktiiviehdotuksissa edellytetään, että jos henkilöllä olisi työskentelyn salliva oleskelulupa, hänen olisi oltava oikeutettu sosiaaliturvaan yhdenvertaisesti maan omien kansalaisten kanssa.

Maahanmuuttodirektiivit koskisivat EU:n ulkopuolelta Suomeen töihin tulevia henkilöitä.

EU-maasta toiseen liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaan ehdotetuilla muutoksilla ei olisi vaikutusta, koska jäsenmaiden kesken sosiaaliturvasta on jo yhdenvertaiseen kohteluun perustuvat säännökset.