torstai 1. syyskuuta 2011

HS: Maahanmuuttajille koottiin Suomi-opas

Helsingin Sanomat/STT: Maahanmuuttajille koottiin Suomi-opas 1.9.2011

Suomeen muuttavat saavat vastedes yksityiskohtaisen perustietopaketin suomalaisesta yhteiskunnasta. Kymmenelle kielelle käännetty esitevihko neuvoo muun muassa kuinka hankkia asunto, pankkitili ja kännykkä sekä miten hakea työtä. Tämän arkielämän oppaan voi saada jo kotimaassa hakiessa viisumia tai heti Suomessa esimerkiksi maistraattiin rekisteröitymisen yhteydessä.

Aikaisemmin annettu tieto on ollut hajanaista. Töihin tuleva on saattanut saada Suomeen töihin -oppaan, toinen jotain muuta.

"90-luvulla annettiin pieniä monistelappuja, joissa kerrottiin, kuinka paljon lapselle tarvitsee pukea vaatteita talvella", kertoo sisäasiainministeriön maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman.

Torstaina voimaan tullut uusi kotouttamislaki velvoittaa viranomaisia antamaan perustietopaketin. Lain tarkoituksena on nopeuttaa työllistymistä alkuvaiheen ohjausta parantamalla.

Tiedon lisäksi Suomeen muuttaneet voivat pyytää ja saada kunnalta tai TE-toimistolta alkukartoituksen, jossa selvitetään muun muassa, mitä palveluita ja koulutusta maahanmuuttaja tarvitsee. Jos katsotaan tarpeelliseksi, maahanmuuttajalle voidaan tehdä vielä yksityiskohtainen kotoutumissuunnitelma, jonka toteutumista seurataan. Suunnitelma on ikään kuin tiekartta töihin.

"Tien päässä on koulutukseen pääsy tai työllistyminen avoimille markkinoille", sanoo työministeri Lauri Ihalainen (sdp.).

Uusi laki myös huomioi kaikenlaiset muuttajat. Aikaisemmin työelämän ulkopuolella olevat, kuten kotiäidit ja osa suomalaisten ulkomaalaisista puolisoista, saattoivat jäädä kotouttamiskoulutuksen ulkopuolelle.

Muutokset tuovat kunnille lisää tehtäviä, mutta myös rahaa. Jokaisen maahanmuuttajan alkukartoituksesta, kunta saa 700 euroa. Ensi vuoden budjettiin on varattu kartoitusrahaa 1,4 miljoonaa euroa.

Työministeri Ihalainen uskoo, että raha ei mene hukkaan.

"Parasta kotoutumista on koulutus ja työ. Alkukartoituksella ja kotoutumissuunnitelmalla haetaan välineitä sille, miten ihminen voisi sijoittua työmarkkinoille", ministeri sanoo.

Hän kuitenkin toteaa, että lisäksi työnantajapäässä tarvitaan ymmärrystä, että maahanmuuttajatyöntekijä voi olla rikkaus.

Ihalainen tarjoaa esimerkiksi Helsingin Seudun Liikennettä, jossa kummikuljettajat perehdyttävät maahanmuuttajataustaiset työntekijät. Kielikoulutusta yhdistetään työhön ja koulutuksessa käytetään osin kuvia. Lisäksi työvuorosuunnittelussa huomioidaan eri uskontokuntien edustajien tarpeet.

Ihalaisen mukaan toimia ja ymmärryksen lisääntymistä tarvitaan, sillä ulkomaan kansalaisten työttömyysaste on roimasti korkeampi kuin koko väestön. Työ ja elinkeinoministeriön arvion mukaan ulkomaalaisista työttömiä oli viime vuonna 25 prosenttia, kun koko väestön luku oli 8 prosenttia. Hallituksen tavoitteena on puolittaa maahanmuuttajien työttömyys.

----

Näin tietopaketissa kerrotaan Suomesta

Suomeen muuttavat saavat perustietopaketin suomalaisesta yhteiskunnasta.

Tavat: Suomalaiset pitävät yksityisyydestä. Kun haluat mennä jonkun luokse kylään, on kohteliasta soittaa ensin.

Työkulttuuri: Jos työ alkaa kahdeksalta, sinun täytyy olla paikalla ja valmiina työhön viimeistään kahdeksalta.

Puhelin: Yleisiä puhelimia on vähän. Sinun kannattaa hankkia oma matkapuhelin. Puhelimen voi ostaa tavaratalosta tai teleoperaattorin kaupasta.

Kaupat: Kaupassa ei yleensä tingitä, vaan hinta on merkitty tuotteeseen tai hyllyn reunaan.

Liikenne: Suomen liikennekulttuuri on rauhallinen. Äänimerkkiä soitetaan vain silloin, kun on todellinen vaaratilanne.