torstai 1. syyskuuta 2011

MTV3: Martti Ahtisaari: Suomalaiset, pyytäkää maahanmuuttajia kahville

MTV3: Martti Ahtisaari: Suomalaiset, pyytäkää maahanmuuttajia kahville 1.9.2011

Presidentti Martti Ahtisaari otti MTV3:n 30-vuotisgaalassa voimakkaasti kantaa rasismikysymykseen.

Presidentti Martti Ahtisaari toivoi, että kaikki suomalaiset, jotka eivät rasisteja ole, osoittaisivat sen käytännön tasolla osoittaen vieraanvaraisuutta maahanmuuttajille.

- Olisi hyvä, jos jokainen meistä kutsuisi jonkun tänne tulleen kotiin kahville, Ahtisaari ehdotti gaalassa.

______________________________

Ilta-Sanomat: Martti Ahtisaari pyysi rasisteja nostamaan kätensä MTV3:n juhlagaalassa

Presidentti Martti Ahtisaari vieraili MTV3:n juhlagaalassa.
Sen lisäksi, että Ahtisaari kommentoi kestoaihettaan Lähi-idän rauhanprosessia, hän otti kantaa suomalaisten asenteisiin maahanmuuttajia kohtaan.

Ahtisaari testasi juhlagaalassa olleiden asenteita pyytämällä kaikkia niitä, jotka ovat rasisteja, nostamaan kätensä ylös. Yksikään käsi ei noussut.

Ahtisaari toivoi, että kaikki maahanmuuttajamyönteiset suomalaiset myös osoittaisivat vieraanvaraisuutensa heitä kohtaan.

- Olisi hyvä, jos jokainen meistä kutsuisi jonkun tänne tulleen henkilön (maahanmuuttajan) joko kotiinsa tai kahvilaan kahville ja osoittaa sillä vieraanvaraisuutta.

Asiaa tältä kantilta on saanut pohtimaan eräs turkulainen rouva, joka oli kertonut Ahtisaarelle pyytäneensä kiinalaista opiskelijaa kahville kotiinsa. Opiskelija oli kertonut, että kerta oli ollut ensimmäinen koko hänen neljän Suomessa oleskelemansa vuoden aikana, kun joku oli toiminut turkulaisrouvan tavoin.


_____________________________________

Toimittaja
Kotimaassa te olette kantanut huolta suvaitsemattomuuden ja rasismin noususta. Mistä se mielestänne kertoo, että rasismi vahvistuu myös täällä Suomessa?

Martti Ahtisaari
No, näin olen tehnyt, mutta minusta joka tapauksessa meitä suomalaisia kun katsotaan...mun tekis mieli ottaa galluppi. Käsi ylös kaikki rasistit täällä! En näe yhtään... Mä luulen, että se on aika hyvä tai sitten se on niin hyvä kun gallupit yleensä. Minusta ei pidä liioitella näitä kysymyksiä, mutta kaikkien meidän, jotka olemme valtava valtaenemmistö suomalaisista, jotka emme ole rasisteja, niin meidän täytyy osoittaa se asenteemme, ja siinä on monia hyviä tapoja, jolla sitä voidaan...

Toimittaja
Mikä...mainitkaa yksi konkreettinen tapa, jolla sitä voisi osoittaa.

Martti Ahtisaari
No...olisi ehkä hyvä, jos jokainen meistä kutsuisi jonkun tänne tulleen henkilön kotiimme tai kahvilaan kahville ja osoittaa sillä vieraanvaraisuutta. Miksi mä tän sanon, kun joku vuosi sitten olin Turun torilla ja yksi rouva tuli minua jututtamaan siellä, ja hän kertoi minulle, että hän oli kutsunut erään kiinalaisen opiskelijan, joka oli ollut neljä vuotta Turun yliopistossa opiskelemassa ja hän sai selville, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun joku suomalainen oli kutsunut tämän nuoren miehen kotiinsa. Se pani minut miettimään ja...tarkistetaan ensi vuonna, kuinka moni meistä on tarttunut tähän onkeen.

Toimittaja
Kiitoksia. Tässä tuli hyvä vinkki meille kaikille suomalaisille. Kiitoksia haastattelusta presidentti Ahtisaari.