Aamulehti: Missä pitää majaansa muslimien suurin nettiyhteisö? Suomessa 21.10.2009
Samanhenkinen seura oli vähissä, kun egyptiläinen Mohamed El-Fatatry, 24, muutti Yhdistyneistä arabiemiraateista lumiseen Suomeen opiskelemaan 2004.
Kylmä ilmanala miellytti kuumuuteen kyllästynyttä seikkailijaa. Mutta seuran puute harmitti. Kantaväestö liikkui omissa piireissään. Maahanmuuttajien keskuudessa etniset rajat olivat jyrkkiä; muslimit, somalialaiset ja turkkilaiset, pysyttelivät tiiviisti omiensa parissa.
Tilannetta ei helpottanut se, että muslimit erosivat rajusti koulutustaustoiltaan.
- Monien syyt tulla Suomeen olivat hyvin erilaisia kuin minun. He tulivat pakoon vaikeilta kriisialueilta. Itse tulin tänne tarttuakseni tilaisuuteen ja tekemään isoja asioita. En löytänyt monia, jotka jakoivat saman ajatuksen, El-Fatatry sanoo.
Häntä oli peloteltu, että valmistumisen jälkeen työ olisi ulkomaalaiselle kiven alla. Nuorelle miehelle oli alun alkaen selvää, että jos töitä ei löydy, hän työllistää itsensä ja ryhtyy yrittäjäksi.
Espoon ja Vantaan teknillisestä ammattikorkeakoulusta valmistumisensa jälkeen El-Fatatry päätti yhdistää oman sosiaalisuutensa ja kansainvälisyyden. Hän perusti 2006 nettiin yhteisöpalvelun kaikille maailman muslimeille.
Nyt El-Fatatry on hurjaa tahtia kasvavan Muxlim-verkkoyhteisön toimitusjohtaja. Viimeksi kuluneen vuoden aikana firman parin sadan tuhannen euron liikevaihto kasvoi 400 prosenttia. Sivustolla on käyttäjiä vuosittain noin 10 miljoonaa.
Sivusto on nykyään maailman suurin muslimeille suunnattu nettiportaali.
Muxlim hankkii pääosan tuloistaan konsultoinnista, jolla firma analysoi esimerkiksi muslimikuluttajien tottumuksia yrityksille. El-Fatatryn ajatuksena on kiinnittää yritys vielä tiukemmin osaksi muslimien arkipäivää ja saada muut yritykset kiinnostumaan muslimeille kohdistetusta markkinoinnista.
- Olen työnarkomaani. Tulen töihin joskus 10-11:n maissa ja lähden puolenyön aikoihin, suomalaisen, muslimiksi kääntyneen naisen kanssa naimisissa oleva El-Fatatry sanoo.
Toni Viljanmaa