YLE Tampere: Kulttuuri tulee tutuksi suksien avulla 27.10.2009
Tampereen Vapriikissa starttasi maanantaina Kulttuuriperinnön Ajokortti -koulutus maahanmuuttajille. Aikuisille suomenkielentaitoisille suunnattu kurssi kestää aina joulukuun puoleenväliin saakka, jolloin opiskelijat saavat kurssitodistuksensa eli ajokorttinsa.
Kurssin tarkoituksena on perehdyttää Suomeen muuttaneita maamme historiaan ja kulttuuriin. Koulutus koostuu luennoista, opastetuista kierroksista sekä itsenäisistä tehtävistä.
Maanantaina kurssi alkoi reippaalla kävelykierroksella, jonka varrella tutustuttiin muun muassa Tampellan ja Finlaysonin tehdasalueisiin.
- Tällä viikolla menemme vielä maaseutukierrokselle, käymme muun muassa Sastamalassa Pyhän Olavin kirkossa. Lisäksi tutustumme eri museoihin ja kansanperinteeseen eri esineiden kautta. Kalevala tulee myös tutuksi, kurssia luotsaava museolehtori Aino Nissinaho lupaa.
Muumimukista käytännön neuvoihin
Koulutus koostuu neljästä kokonaisuudesta, joita ovat kaupunkiin, maaseutuun ja museoihin sekä suomalaisiin esineisiin ja traditioihin tutustuminen.
- Mehän olemme kovaa urheilukansaa, joten sukset nousevat kyllä esille. Suomalaiseen muotoiluun tutustutaan muumimukin kautta. Sen avulla pääsemme myös käsiksi keramiikantekotaitoihin ja sen historiaan. Keramiikkataidothan tulivat Lähi-Idästä Venäjän kautta Suomeen, ja koska moni kurssilainen on juuri sieltä päin kotoisin saamme sidottua suomalaisen kulttuurin heidän kulttuuriinsa, Nissinaho valaisee.
Kurssilla pyritään myös maahanmuuttajan kotouttamiseen sekä uuteen kotikaupunkiin tutustuttamiseen.
- Käymme asuinympäristöä, rakennuskulttuuria ja merkittäviä paikkoja läpi vähän syvällisemmin, Nissinaho kertoo.
Vielä mahtuu mukaan
Kurssille pääsemiselle ainoat kriteerit ovat täysi-ikäisyys sekä riittävä suomenkielentaito.
Nissinaho kertoo että kurssilaiset tulevat kaikki eri taustoista, mutta keskimäärin he ovat asuneet Suomessa kahdesta kolmeen vuotta.
- Kaikki kurssilaiset ovat korkeasti koulutettuja, mutta myös muut ovat tervetulleita.
Kulttuuriperinnön ajokortista voi olla hyötyä työpaikkaa haettaessa.
- Kurssilaisilla on jo oma työkokemuksensa, mutta esimerkiksi kulttuuri- ja matkailualalle pyrkivällä tästä on todella suuri hyöty. Yksi opiskelijoista on koulutukseltaan lentoemäntä, ja hän haluaa pätevöittää itseään tällä kurssilla. Ja ainahan paikallisen kulttuurihistorian ja -perinnön tunteminen koetaan plussana, oli työ sitten mikä tahansa, Aino Nissinaho tiivistää.
Kielenoppiminen etusijalla
Brasiliasta kotoisin oleva Fernanda Salomé Campos kertoo ilmoittautuneensa kurssille koska sisältö kokonaisuudessaan kuulosti kiinnostavalta.
- Tässä oppii hyvin tuntemaan suomalaisten tarinaa, historiaa ja kulttuuria, hän ynnää.
Hän on asunut kaksi vuotta suomessa, mutta Tampereella vasta kuukauden. Siksi hän pitää uuteen kotikaupunkiin tutustumista erityisen tärkeänä, ja suurimpana kiinnostuksenkohteena rakennushistoriaa.
Aino Nissinaho kertoo, että kulttuuriperintökurssin voi yhdistää osaksi kielikurssia. Liettuasta kaksi ja puoli vuotta sitten Suomeen muuttanut Nida Nevardauskaite-Lamminpää pitääkin kielen oppimista nyt tärkeimpänä tavoitteenaan.
Hän vietti viime vuoden opiskellen, mutta on nyt työtön.
- Niinpä osallistun nyt tälle kurssille, ja tämä vaikuttaakin oikein kiinnostavalta. Tässä oppii hvyin suomea, vaikka se onkin hirveän hankala kieli. Samalla tässä kuulee uutta Suomen kulttuurista ja historiasta. Olen koulutukseltani musiikinopettaja ja haaveilen kouluavustajan työstä, mutta tiedän sen olevan liian suuri toive, hän toteaa.
Kurssille voi ilmoittautua mukaan vielä tämän viikon aikana. Aino Nissinaho kertoo lisätietoja puhelimitse 040 763 1841 tai sähköpostitse aino.nissinaho@tampere.fi
YLE Tampere / Henna Kujala