maanantai 19. lokakuuta 2009

YLE: "Kunniaväkivalta" uhkaa maahanmuuttajanaisia

YLE Uutiset: "Kunniaväkivalta" uhkaa maahanmuuttajanaisia 19.10.2009
YLE Häme: Kunniaväkivalta yleistynyt myös Hämeessä 20.10.2009

Kunniaan liittyvä väkivalta on yleistynyt Suomen maahanmuuttajien keskuudessa. Helsingissä monikulttuuristen perheiden naisten avunpyynnöt ovat kaksinkertaistuneet alkuvuonna viime vuosiin verrattuna.

Afganistanista Suomeen pakolaisena tullut Nasima Razmyar on viime aikoina ottanut Helsingin Sörnäisissä sijaitsevaan Monika-taloon sisään aiempaa usempia maahanmuuttajanaisia ja -tyttöjä. Asiakkaita on pakotettu naimisiin, pahoinpidelty tottelemattomuudesta tai uhattu jopa tappamisella.

Tänä vuonna jo pelkästään puolen vuoden aikana niin kutsuttuun kunniaväkivaltaan on hakenut apua Monika-talosta yli kolmekymmentä naista. Viime vuosina määrä on ollut sama koko vuoden aikana. Monika-Naisten koordinaattori Nasima Razmyar arvelee, että kasvua selittää avioliittoikäisten määrä.

- Toisen sukupolven maahanmuuttajat ovat juuri siinä iässä, parikymppisiä naimaikäisiä, jolloin tilanne näkyy vahvasti, Razmyar sanoo.

Kunniaväkivalta on etnisissä ryhmissä tapahtuvaa naisen alistamista, jolla pyritään kontrolloimaan naisen siveellisyyttä. Monika-talossa huhutaan, että Suomessa olisi tapahtunut myös kunniamurhia, jolloin suku päättää tappaa tottelemattoman tyttärensä, joka ei esimerkiksi suostu menemään naimisiin valitun miehen kanssa. Poliisi ei vahvista tietoa.

Poliisi: Virkamiehet eivät ymmärrä vakavuutta

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisarion Veli Hukkasen mukaan uhkailu ja muu väkivaltainen käytös on kuitenkin lisääntynyt. Ongelmana vain on, että poliisi ei pidä asiasta tilastoa.

- Tapaukset eivät löydy tilastoista monesti jo taktisista syistä. Että saadaan turvattua henkilön tilanne ja suojattua häntä, ei ole järkevää tehdä siitä rikosilmoitusta, Hukkanen kertoo.

Poliisi kuitenkin uskoo, että vain pieni osa, luultavasti alle viisi prosenttia kunniaväkivallasta tulee tietoisuuteen. Ilmiön vakavuutta ei ylikomisario Veli Hukkasen mukaan ymmärretä edes vielä virkamiespiireissä.

- Enempi tässä viranomaisilta tarvitaan kulttuurin tuntemusta. Tietyistä kulttuureista tulevat naiset ja perheenjäsenet tulevat kertomaan näistä ongelmistaan, väkivallasta tai että heitä pelotellaan ja uhkaillaan. Niissä pitäisi suhtautua eri tavalla.

"Kunniaväkivalta" koskettaa kantasuomalaisiakin

Mannerheimin lastensuojeluliitto muistuttaa "kunniaväkivallan" koskettavan maahanmuuttajien lisäksi myös Suomessa syntyneitä. Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin Amoral-hankkeesta saatujen kokemusten perusteella väkivalta koskettaa avioitumisen kautta myös kantasuomalaisia sekä maahanmuuttajille Suomessa syntyneitä toisen tai kolmannen polven jälkeläisiä.

Amoral-hankkeen projektipäällikön Marjo van Dijken mukaan kunniaan liittyvän väkivallan tilastointi on Suomessa retuperällä. Hänen mielestään Suomeen tarvittaisiin valtakunnallinen, valtion ylläpitämä taho, joka edes yrittäisi tilastoida ongelmaa.

- Nyt on vaarassa käydä niin, että ilmiö leimaantuu vain Helsingissä ilmeneväksi ongelmaksi, joka koskettaa vain maahanmuuttajia, van Dijken sanoo.

________________________________


Vuoden pakolaisnainen: Kunniaväkivallasta nyt helpompi puhua

Tytöt ottavat nyt helpommin yhteyttä ja ongelmista uskalletaan puhua, sanoo Vuoden pakolaisnaiseksi nimetty Fatbardhe Hetemaj. Perheensä kanssa Kosovosta Suomeen muuttanut nainen on kuullut useista surullisista kohtaloista.

Fatbardhe Hetemaj ei ole itse suoraan kohdannut niin sanottua kunniaväkivaltaa. Hän on kuitenkin kuullut, kuinka tyttöjä ja nuoria naisia pakotetaan matkustamaan vanhaan kotimaahansa tai lomamatkan taustalta paljastuukin pakotettu naimakauppa.

-Tottakai tyttöjen psyyke kärsii. Onneksi he ovat uskaltaneet helpommin nyt ottaa yhteyttä esimerkiksi Helsingin Monika-taloon, Hetemaj sanoo.

Monika-talo on Helsingissä asuville monikulttuurisille naisille ja lapsille tarkoitettu tapaamispaikka.

Helsingin poliisin ja Monika-talon tilastojen mukaan niin sanottu kunniaväkivalta on lisääntynyt maahanmuuttajien keskuudessa pääkaupunkiseudulla. Maahanmuuttajanaisia on uhkailtu ja pahoinpidelty, kun he eivät ole suostuneet pakkoavioliittoihin tai ovat muuten perheen mielestä loukaneet perheen kunniaa.

Ilmiö tuttu myös Kosovossa

Suomeen 7-vuotiaana tullut Fatbardhe Hetemaj tietää, että suomalaiselle kantaväestölle tällainen kunniakäsitys ei merkitse paljon mitään. Hetemajn mielestä kyseessä on patriarkaalisissa yhteiskunnissa esiintyvä pelko kasvojen menettämisestä ja perheen häpeästä.

-Lasten teot heijastuvat voimakkaasti vanhempien maineeseen. Vanhemmat eivät ole tehneet silloin yhteisön mielestä hyvää työtä, Hetemaj selittää.

Niin sanottu kunniaväkivalta on Hetemajlle tuttua vanhasta kotimaasta. Kosovossa sodassa raiskatuista naisista tuli perheilleen häpeäpilkkuja. Perhe ei enää halunnut heitä ja heidät eristettiin häpeämään, Fatbardhe Hetemaj kertoo kiukustuneena.

24-vuotias Vuoden pakolaisnainen kiittelee oman perheensä miehiä, jotka ovat omaksuneet tasa-arvoisen maailmankatsomuksen.

-Omassa perheessäni onneksi isäni ja veljeni ovat aika feministisiä miehiä. He ovat hyvin tasa-arvoisia, vaikka joskus yrittävätkin hillitä puheitani, Hetemaj sanoo.