Salon Seudun Sanomat: ”Bussikuski näytti vaan keskisormea” 28.10.2009
Saa Jorma Ollila tehdä lujasti töitä. Nimittäin positiivisen Suomi-kuvan eteen. Vaalirahakohua, koulusurmia, perheväkivaltaa, vanhusten heitteillejättöä ja köyhyyttä.
Sitten on tämä suomalainen kulissiajattelu, että meidän asiat pysyvät vain meidän asioina.
Niin kuin tässä maahanmuuttaja-asiassa. Rajojen sisällä kotimaassa voidaan kiusata ja nimitellä heikommassa olevaa ja sen jälkeen kuvitella, etteivät naapurit ja muutkaan olisi kuulleet huutoa ja kiroilua.
***
Hiljattain julkaistusta Maahanmuuttajanuoret Suomessa 2009 -tutkimuksesta selviää, että maahanmuuttajanuoret ovat koulutettuja ja kielitaitoisia.
Heillä on myös kasapäin ystäviä ja tuttavia ympäri maailmaa. Ja siinäpä se kompastuskivi ennakkoluuloiselle Suomelle onkin. Maahanmuuttajanuorten antama viesti tuttavilleen muualle maailmaan on meidän näkökulmastamme ja meidän ansiostamme hyvin synkkä: Suomi on ennakkoluuloinen ja rasistinen maa.
On pysäyttävää lukea raportista esimerkiksi somalialaistaustaisen nuoren naisen kertomus kokemastaan rasismista: ”Mä olin odottanut bussia tosi kauan ja oli tosi kylmä. Bussikuski ei pysähtynyt, se ajoi vaan ohi ja näytti keskisormea. Rupesin vaan itkemään siinä kadulla.”
Siinä voi iltapäiväteetä juova britti tai espressoa nauttiva belgialainen tuijottaa suu auki, kun tällaiset tosikertomukset leviävät suusta suuhun.
Nuoret pitävät rasismia osittain koko suomalaisen yhteiskunnan ominaisuutena. Huonon arvosanan saa myös media, joka tutkimushaastateltavien mielestä luo ennakkoluuloja heitä kohtaan.
Voikin ihmetellä, miksi tiedotusvälineissä työskentelee hyvin vähän maahanmuuttajia. Kieliongelmako? Tuskin. Lapsena Suomeen muuttaneet maahanmuuttajanuoret puhuvat usein parempaa suomea kuin osa toimittajista kirjoittaa.
Mutta on turha kuvitella, etteivätkö maahanmuuttajanuoret olisi kiitollisia Suomelle. Tutkimuksen mukaan he arvostavat suomalaista tasa-arvoa, turvallisuutta ja koulutusta enemmän kuin kantaväestön nuoret.
Nuoret antavat kehuja suomalaisten rehellisyydelle, ahkeruudelle ja – kumma kyllä myös – ystävällisyydelle.
Sitä voi keskisormea näyttänyt bussikuskikin miettiä kotosallaan.
***
Maahanmuuttajanuoret arvostavat sukuaan ja uskovat yhteisöllisyyden ennaltaehkäisevän masennusta. He ovat harmissaan suomalaisen kulttuurin alkoholikeskeisyydestä. Se ajaakin teini-iässä esimerkiksi somalialaisia ja suomalaisia nuoria erilleen. Kasvatuksen erot ovat alkoholin käytössä ja kotiintuloajoissa – somalialaisten eduksi.
Voi ihan hyvin miettiä, että kääntyikö pakka nyt ihan sekaisin. Ehkäpä maahanmuuttajat ovatkin taitavampia, hyväkäytöksisempiä ja arvoiltaan terveempiä kuin me, kantaväestö. Ehkäpä me pohdimme sitä sitten, kun maailmalla aletaan katsoa meitä kieroon. Siinä ei Jorma Ollilan vetämän Suomi-brändin imagokampanja paljon paina.