Helsingin Sanomat: EU-maasta toiseen muuttaneita kohdeltava yhdenvertaisesti 28.10.2009
Suomi ei voi rajoittaa toimeentulotuen maksua Suomeen muuttaneille ja työttömäksi jääneille virolaisille.
EY-tuomioistuimen linjauksen mukaan EU-maasta toiseen muuttaneella on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun sen jälkeen, kun hänelle on syntynyt "kiinteä side" uuteen asuinmaahansa.
Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että sadat Suomeen töihin tulleet virolaiset ovat pudonneet toimeentuloturvan hakijoiksi Helsingissä. Kaupunki on pyytänyt ohjeistusta, kuinka kauan heille on maksettava toimeentulotukea.
Kelan vastaavan tutkijan Maija Sakslinin mukaan on hankala osoittaa perusteita poistaa EU-kansalaista maasta, kun hän on tullut Suomeen töihin ja asumaan ja jäänyt myöhemmin työttömäksi.
"Ja kun henkilöä ei voi karkottaa, hänellä on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun", Sakslin sanoo.
Sosiaalihuoltoa koskeva EU-säännöstö on murroksessa, eikä asiaa ole Suomessakaan vielä ratkaistu laissa.
"Ymmärrän, että kunnat haluavat selkänojaa ministeriöltä", Sakslin sanoo.
Tutkija etsisi ratkaisua ongelmaan maahanmuuttoviranomaisten ja sosiaaliviranomaisten yhteistyöstä.
"Nyt sosiaaliviranomaiset eivät raportoi poliisille, eivätkä maahanmuuttoviranomaiset juuri selvittele, onko EU-kansalainen heittäytynyt järjestelmän elätiksi. Jos henkilöllä ei ole ollut kiinteää sidettä Suomeen ja suomalaiseen työelämään, hänet olisi mahdollista karkottaa."
Jotkut EU-maat ovat asettaneet EU-kansalaisille maksettavalle tuelle ehtoja.
Espanjassa on täytynyt olla kunnan asukas vähintään kolme vuotta, jotta tukea voi saada. Britanniassa on läpäistävä erityinen asukastesti.
Toiset jäsenvaltiot ovat rajoittaneet toimeentulotuen kestoa. Esimerkiksi Ranskassa EU-kansalainen voi saada tukea kolme kuukautta tai poikkeustapauksissa vuoden.