Ilkka/STT: Poliisi saattaa joka viidennen maasta poistettavan 31.10.2009
Käännytettävien turvapaikanhakijoiden maasta poistamiset ovat lisääntyneet.
Poliisi saattaa joka viidennen käännytys- tai karkotuspäätöksen saaneen henkilön perille. Tänä vuonna maasta on poistettu saattaen jo reilut 250 henkilöä, eli yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä.
Saattamalla poistettavia kuljetetaan jopa tilauslennoilla. Suurin osa lennoista suuntautuu Eurooppaan.
Iltalehti
Poliisi saattaa joka viidennen käännytys- tai karkotuspäätöksen saaneen henkilön perille. Tänä vuonna maasta on poistettu saattaen jo reilut 250 henkilöä, eli yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä.
Käännytettäviä ja karkotettavia kuljetetaan jopa tilauslennoilla sekä pienemmillä liikesuihkukoneilla kohdemaahan. Viimeksi lokakuussa tilauslennolla vietiin yli 20 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta henkilöä Maltalle.
- Vuosittain meillä on 1-2 tilauslentoa, joilla kuljetamme 20-60 henkilöä kohdemaahan, kertoo poliisin valtakunnallinen maastapoistamis-koordinaattori Jussi Lammi Helsingin ulkomaalaispoliisista.
Tilauslennoilla on viety käännytettäviä myös Bulgariaan, Romaniaan ja Georgiaan. Muutamia hyvin aggressiivisesti käyttäytyviä kuljetetaan vuosittain liikesuihkukoneella.
Sisäministeriön päätöksellä vain Helsingin poliisi on voinut toukokuusta lähtien saattaa turvapaikanhakijat pois maasta. Lammin mukaan päätös työllistää Helsingin poliisia rajusti.
- Nyt työryhmä onneksi pohtii tätä asiaa uudelleen, Lammi sanoo.
Yhteislennoilla ilmaiseksi
Poliisi saattaa käännytettävät ja karkotettavat henkilöt yleensä lentoyhtiöiden vaatimuksesta. Useat lentoyhtiöt vaativat kaksi poliisia yhtä saatettavaa kohden. Myös kauttakulku- ja kohdemaat voivat vaatia saattajia. Käännytettävän vastahakoisuus, väkivaltaisuus ja asiakirjojen puute tarkoittaa ilman muuta saattajien lähtemistä matkaan.
- Turvapaikanhakijoiden terveydentila, kuten mielenterveysongelmat, vaativat usein saattamista, Lammi sanoo.
Rahaa maasta poistamisiin menee vuosittain noin pari miljoonaa euroa.
Lammin mukaan Euroopan unionilla on yhteisiä charter-lentoja, joilla EU:maat ovat yhdessä lennättäneet käännytettäviä. Viimeksi syyskuussa Itävallasta lähti yhteislento Lagosiin Nigeriaan. Mukana oli yksi käännytettävä ja kolme poliisisaattajaa Suomesta.
- Nämä ovat edullisia veronmaksajille, koska kustannukset maksaa EU. Ongelmana vain on, että yhteislentoja on harvakseltaan emmekä voi pitää henkilöitä säilössä odottamassa lentoa, Lammi sanoo.
Raha houkuttaa Suomeen
Turvapaikanhakijoiden määrä on ollut jatkuvassa kasvussa. Tänä vuonna turvapaikanhakijoita odotetaan ennätysmäärä, noin 5 000. Lammin mukaan suurin osa heistä on saanut turvapaikan tai oleskeluluvan muualta Euroopasta.
- He tulevat tänne, koska Suomessa käteisenä maksettava toimeentulotuki on Euroopan korkein. Täällä he saavat noin 400 euroa kuussa, kun se keskimäärin Euroopassa on 40 euroa.
Lammin mukaan ongelma poistuisi lainsäädäntöä muuttamalla ja siirtymällä ruoka- ja vaatekuponkeihin, kuten useassa muussa EU-maassa.
-------
Alaikäisinä esiintyvien turvapaikanhakijoiden iän määrittäminen röntgenkuvien avulla lisääntyy vauhdilla.
Esimerkiksi Oulussa ja Helsingissä on tänä vuonna tehty yhteensä noin 100 iänmääritystä, kun viime vuonna niitä tehtiin kymmenkunta.
Iän määrittäminen röntgenkuvien avulla aloitettiin viime vuonna. Oulussa lääketieteellisestä iänmäärityksestä on saatu hyviä kokemuksia.
- Olemme saaneet tänä vuonna lausunnon 42 henkilöstä, joista 24 on todettu täysi-ikäiseksi, kertoo rikosylikonstaapeli Mika Haatainen Oulun poliisin ulkomaalaisryhmästä.
Helsingissä jopa 70 prosenttia kaikista tehdyistä ikätesteistä on paljastanut, että hakija on aikuinen.
- Yksi erikoisimmista tapauksista oli alaikäiseksi itseään väittänyt mies, jonka oikeuslääkärit totesivat kuitenkin olevan vähintään 28-vuotias, muistelee komisario Arvo Mäntykenttä Helsingin ulkomaalaispoliisista.
Lääketieteellinen iän arviointi perustuu ranteen, kämmenen ja sormien luiden luutumisasteen sekä viisaudenhampaiden kehitysasteen arvioimiseen. Röntgenkuvista antaa aina lausunnon kaksi oikeuslääketieteen hammaslääkäriä.
Huijaaminen jo ilmiö
- Turvapaikanhakuprosessissa on suuri merkitys sillä, käsitelläänkö henkilöä alaikäisenä vai ei. Turvapaikan tai oleskeluluvan saa helpommin yksin maahan tulleena alaikäisenä, Haatainen kertoo.
Ikähuijauksia tehdään myös perheenyhdistämisen toivossa, sillä suuri osa oleskeluluvan saaneista jättää perheenyhdistämishakemuksen.
Suomessa on tarkoitus lisätä iänmäärityksen käyttöä.
- Kyllä alaikäisenä esiintymisestä voi puhua ilmiönä, Haatainen toteaa.
Maahanmuuttovirasto arvioi, että tänä vuonna maahamme saapuu yli 600 yksintulevaa alaikäistä.