lauantai 1. toukokuuta 2010

Warkauden Sanomat: Eero Hoffrén: Maassa maan tavalla, miksi näin SDP?

Warkauden Sanomat, mielipide: Eero Hoffrén: Maassa maan tavalla, miksi näin SDP? 1.5.2010

Puheenjohtaja Jutta Urpilaisen avaama maahanmuuttokeskustelu sai uutta vettä myllyyn kun SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma sanoi Vanhasen hallituksen maahanmuuttopolitiikan johtavan asetelmaan, jossa ulkomaalaisvastaiset näkemykset lisääntyvät.

Mielestäni Vanhasen hallituksen työperäisen maahanmuuton ja erityisesti siihen liittyvän ulkomaisen työvoiman työehtojen valvonta on epäonnistunut pahoin. Kansalaiset näyttävät ymmärtävän asian oikein. Pääministeri nimesi Heinäluoman näkemyksen vastenmieliseksi populismiksi, mutta väisti kokonaan keskustelun työperäisen maahanmuuton tarpeesta korkean työttömyyden aikana.

Työperäinen maahanmuutto on vain osa Suomen ulkomaalaispolitiikkaa. Selvää on, että Suomen pitää kantaa kansainvälinen vastuunsa ja tarjota turvapaikka ihmiselle, joka joutuu pakenemaan kotimaastaan sen pelossa, että hänen henkensä tai ruumiillinen koskemattomuutensa on uhattuna.

Sen sijaan työvoiman lisääminen EU-maiden ulkopuolelta on Suomen omassa päätösvallassa samoin kuin ulkomaalaisen työvoiman kohtelu Suomessa. Tässä suhteessa Vanhasen hallituksen politiikka on ollut väärää ja sitä joutaakin arvostella. Itse asiassa ehkä suurin ongelma on se, miten EU-maista Suomeen vapaasti tulevia työntekijöitä kohdellaan.

SDP:n linja ole muuttunut eikä muuttumassa. Porvarihallituksella on tarkoituksena vahvistaa kaksien työmarkkinoiden syntymistä Suomeen. Jo nyt monilla toimialoilla on syntynyt kahdet työmarkkinat rikollisen toiminnan ja valvonnan puutteen vuoksi.

Hallituksen tulisi hoitaa kuntoon kotouttamisen resurssit, jotta Suomeen jo muuttaneet saadaan työmarkkinoille. Porvarihallituksen vihreä työministeri Sinnemäki ja muut hallituksen ministerit sanovat, että byrokratia estää työvoiman tulemisen Suomeen erityisesti huippuosaajien tulemisen. Kun puhutaan ns huippuosaajien rekrytoinnista puhutaan muutamista kymmenistä, enintään sadoista henkilöistä.

Todellisuudessa kyse on kiinteistöhoito, hotellien ja ravintoloiden, rakennusalan ja teollisuuden töistä, joissa ihmisten koulutus- ja kielitaitovaatimukset ovat mahdollisimman vähäiset. Sinnemäki totesi viikonvaihteessa että SDP haluaa estää venäläisen lääkärin tulon syrjäseudun terveyskeskuksen palvelukseen?

Haloo! Niinköhän umpikielitaidoton venäläinen lääkäri on ratkaisu syrjäseudunlääkäripulaan. Todennäköisempää on, että venäläinen lääkäri tai opettaja on siivojana jossakin kansainvälisessä omistuksessa olevassa siivousfirmassa.

Porvarihallitus paketoi asiansa kovin kauniisiin kääreisiin jota parhaimmillaan oli viimeviikkoinen energiaratkaisu.

Nyt Vanhasen hallitus on taipunut EK:n edessä ja tuonut eduskuntaan ulkomaalaislain uudistamisesityksen, jonka mukaan tästä periaatteesta luovutaan ja saatavuusharkinta aiotaan poistaa laista.

Toinen hallituksen virhe oli keskusrikospoliisin yhteydessä toimivan, ulkomaalaisten työehtoja valvovan yksikön lopettaminen. Yksikkö perustettiin vuoden 2002 tulopoliittisen sopimuksen yhteydessä. Heti ensimmäisten toimintavuosiensa aikana yksikkö osoitti tarpeellisuutensa ja tuotti myös tuloja yhteiskunnalle. Tullessaan valtaan Vanhasen hallitus vuonna 2007 lopetti lähes ensitöikseen yksikön toiminnan.

Poliisiyksikön lisäksi työsuojelupiirit valvovat niin suomalaisiin kuin ulkomaisiinkin työntekijöihin kohdistuvaa syrjintää. Vanhasen hallitus on vähentänyt ja aikoo edelleen vähentää niiden valvontaresursseja. Vuoden 2004 tehdyn tupon yhteydessä sovitun tilaajavastuulain myötä valvontaresursseja piti päinvastoin lisätä, ja Vanhasen edellinen hallitus niin tekikin.

Keskustelua pitäisi käydä siitä, mitä vaikutuksia hallituksen päätöksillä on ulkomaisten työntekijöiden asemaan Suomen työmarkkinoilla. Edellä mainitsemani esimerkit kertovat karua kieltä siitä, että hallituksella ei ole oikeastaan ollut edes pyrkimystä tukea yleisesti hyväksyttyä periaatetta, jonka mukaan Suomessa työtä tehdään suomalaisilla työehdoilla.

Sosialidemokraattien vaatimus työperäisen maahanmuuton tarpeen arvioinnista ja työehtojen valvonnan parantamisesta on oikea. Jos näin ei tehdä, on riski jakautuvista työmarkkinoinnista, syrjäytymisestä ja vastakkainasettelusta ilmeinen.

Eero Hoffrén, toiminnanjohtaja, Pohjois-Savon Sosialidemokraatit