YLE Uutiset: Thors tiukentaisi nettikeskusteluiden valvontaa 3.5.2010
YLE Uutiset: Nettiyleisö antoi huutia Thorsin ennakkosensuuritoiveille
Kouvolan Sanomat: Thors vaatii päätoimittajia netin keskustelupalstoille 4.5.2010
Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) tiukentaisi internetin keskustelupalstojen sisällön valvontaa. Thors esittää Sanoma-yhtiön maakuntalehtien haastattelussa, että netin keskustelupalstoille asetetaan vastaavat päätoimittajat.
Ministeri hämmästelee herjaamista ja kiusaamista netissä. Esimerkkinä suitsimista vaativasta keskustelupalstasta hän mainitsee Suomi 24 -verkkoyhteisön.
Suomi 24:n toimitusjohtaja Pasi Ilola sanoo kuitenkin, ettei verkkopalvelun ylläpitäjän rooli ei ole toimia poliisina tai tuomioistuimena. Ilola toteaa haastattelussa, että internetin suosio perustuu siihen, että käyttäjien on helppo tuottaa verkkoon materiaalia. Ilola vertaa keskustelupalstoja toreilla tapahtuviin kohtaamisiin.
Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen puolestaan haluaa alan toimijat yhdessä pohtimaan keskustelupalstojen pelisääntöjä.
Haastattelu julkaistiin Etelä-Saimaassa, Kouvolan Sanomissa ja Kymen Sanomissa.
___________________________________
Kouvolan Sanomat 4.5.2010
Thors vaatii päätoimittajia netin keskustelupalstoille
Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) esittää, että internetin keskustelupalstoille nimetään vastaavat päätoimittajat.
- Voi odottaa, että keskustelupalstoille asetetaan vastaavat päätoimittajat, kuten medioiden verkkosivuillakin on.
Esimerkiksi keskustelufoorumista, jolle hän kaipaisi vastaavaa päätoimittajaa, Thors mainitsee Suomi 24 -verkkoyhteisön. Kovasanaisen ja alatyylisen arvostelun kohteeksi itsekin netissä joutunut Thors hämmästelee herjaamista ja kiusaamista netissä.
- Mielenkiintoinen piirre on se, miten usein suomenkieliset miehet haluavat käyttää h:lla alkavaa nimitystä naisesta, Thors ihmettelee.
Verkkoyhteisö Suomi 24:n toimitusjohtajan Pasi Ilolan mielestä verkkopalvelun ylläpitäjän rooli ei ole toimia poliisina tai tuomioistuimena.
- Internetin suosio perustuu siihen, että käyttäjien on helppo tuottaa siihen materiaalia.
Ilola vertaa keskustelupalstoja toreilla tapahtuviin kohtaamisiin.
- Eihän kukaan valvo sitäkään, mitä Kampin torilla puhutaan. Mikä on se asia, mikä netin keskustelupalstoja koskien pitää ratkaista, Ilola ihmettelee.
Suomi 24:n keskustelupalstoille lähetetään päivittäin noin 20 000 viestiä. Asiattomista viesteistä tulee muutama sata ilmoitusta päivässä.
Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Risto Uimonen kaipaa nettikeskustelun suursiivousta, mutta luudan varteen pitäisi saada kaikki keskeiset toimijat. Hän ei ole haudannut edeltäjänsä vaatimusta keskustelupalstojen ruotuun panemisesta.
- Olen periaatteessa samoilla linjoilla, mutta toimintatapa on mietittävä kunnolla ja laajemmalla porukalla, Risto Uimonen toteaa.
JSN:n edellinen puheenjohtaja Pekka Hyvärinen esitti nettivaltuutetun nimittämistä yhteisesti toimijoiden kanssa. Valtuutettu käsittelisi kansalaisten tekemiä kanteluita.
- Se toimisi vähän samaan tapaan kuin Julkisen sanan neuvosto, Hyvärinen esitti.
Omalla nimellä kirjoittamista netissä suosiva Risto Uimonen näkee kaupalliset paineet nimimerkillä kirjoittamisen taustalla.
- Myös osa laatua ylläpitävistä medioista haluaa säilyttää nimimerkillä kirjoittamisen, koska kiinnostavat keskustelut tuovat klikkauksia.
Ruotsin lehdistöasiamies Yrsa Stenius ei karsisi nimimerkillä kirjoittamista netistä pois, vaikka keskustelu hänen arvionsa mukaan siistiytyisikin muutoksen seurauksena.
Hän toteaa, että sananvapaus toteutuu netissä laajemmassa mitassa kuin koskaan ennen.
- Samalla nettikeskustelu paljastaa sen, miten laajennettu vapaus edellyttää myöskin vastuuntunnon laajentumista. Kaikki eivät harkitse sananvapauteensa liittyvää vastuuta, Stenius sanoo.
---
JSN piirtää median vastuun rajoja
JSN käsittelee kantelua, jonka kohteena on Iltalehden brändin alla käyty nettikeskustelu. Risto Uimosen mukaan neuvoston aiemman linjan mukaan lehden nimen alla käytävä keskustelu kuuluu päätoimittajan vastuun piiriin. Iltalehden kustantaja, vastaava päätoimittaja Kari Kivelä kummeksuu kantaa, jonka mukaan kansalaiskeskustelu kuuluisi toimituksellisen vastuun piiriin.
- On tehtävä selvä ero kansalaiskeskustelun ja toimituksellisen aineiston välillä. Verkkofoorumi on kansalaisfoorumi, josta toimitus ei voi ottaa toimituksellista vastuuta.
Viestintäoikeuden tutkijatohtori Päivi Tiilikka pitää netin keskustelupalstoja yhtenä tärkeänä väylänä sananvapauden toteuttamiselle. Hän ei kannata nimimerkkikirjoittamisesta luopumista.
Yleisö suhtautuu Tiilikan arvion mukaan toimitukselliseen aineistoon ja netin keskustelupalstoihin eri tavoin. Median verkko- ja printtiversiossa julkaistut tiedot ovat tarkistettuja ja jutut tehdään lakeja ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.
- Tämän vuoksi niitä pidetään luotettavampina kuin nimimerkin suojasta keskustelupalstoilla huudeltuja loukkauksia, joiden esittäjästä ja motiiveista ei ole tietoa.
---
Netissä vastuu siirtyy lukijalle
[...]
Helsinkiläisen perussuomalaisten kaupunginvaltuutetun Jussi Halla-ahon mielestä internetillä on keskeinen rooli sananvapauden lisääjänä. Se tarjoaa vaihtoehtoisia ja itsenäisiä julkaisukanavia ja keskustelufoorumeita.
- Keskustelupalstojen taso vaihtelee valtavasti, mutta pääsääntöisesti niissä vallitsee suurempi toleranssi erilaisia näkemyksiä kohtaan kuin vakiintuneiden tiedostusvälineiden keskustelualueilla, joita sensuroidaan ankaralla kädellä.
Halla-ahon mielestä toimittajat ymmärtävät huonosti internetin ja siellä olevan materiaalin luonnetta. Internet murtaa hänen mielestään toimittajien mahdollisuuksia kontrolloida ja ohjata keskustelua haluamaansa suuntaan.
Nimimerkillä kirjoittamisesta luopumista Halla-aho pitää teknisesti mahdottomana toteuttaa, joten siitä on täysin turhaa edes keskustella. Keskustelupalstojen vertaaminen medioihin osoittaa hänen mielestään suhteellisuudentajun horjuvan pahasti.
- Pikemminkin niitä voisi verrata yleisten käymälöiden seiniin. Niissä on paljon laadukasta materiaalia, mutta vastuu hyvän ja huonon erottamisesta kuuluu yksinomaan lukijalle.