perjantai 23. heinäkuuta 2010

HS: Muutos 2011 -yhdistyksen johtohahmo vetäytyy tehtävistään

Helsingin Sanomat: Muutos 2011 -yhdistyksen johtohahmo vetäytyy tehtävistään 23.7.2010
Aamulehti: Maahanmuuttokriitikot, tehkää oma yhdistys 25.7.2010

Maahanmuuttokriittisistä kannoistaan tunnetun Muutos 2011 -yhdistyksen puheenjohtaja Juha Mäki-Ketelä eroaa tehtävästään. Mäki-Ketelä on johtanut yhdistystä sen perustamisesta asti, mutta aikoo jättäytyä jatkossa rivijäseneksi.

Maahanmuuttokriittisellä Hommaforum-sivustolla Mäki-Ketelän ratkaisu on aiheuttanut vilkasta keskustelua ja siinä nähty merkkejä yhdistyksen hajoamisestakin. Mäki-Ketelä itse rauhoittelee tilannetta.

"Monelle kannattajalle tämä tuli yllätyksenä. Lähdin puheenjohtajaksi alun alkaen kuitenkin sillä ajatuksella, että tehtävä on väliaikainen. Rivijäsenenä pystyn ottamaan asioihin paremmin kantaa", hän sanoo.

Mäki-Ketelä myöntää, että hänen vetäytymiseensä vaikutti osaltaan omien joukosta tullut arvostelu. Puheenjohtaja on herättänyt joissakin ärtymystä suorasukaisella tyylillään ja vaatimuksillaan, ettei yhdistys jumiudu ainoastaan maahanmuuttopolitiikan kritisointiin.

"Jos maahanmuuttopolitiikkaan halutaan muutosta, se ei tapahdu siten, että meuhkataan tietyistä vähemmistöistä tai uskonnoista ja yritetään pelotella tavallisia ihmisiä niillä", Mäki-Ketelä kirjoittaa Hommaforumilla.

Mäki-Ketelä vakuuttaa, että Muutos 2011:n toiminta jatkuu ennallaan. Yhdistys on saamassa puolueaseman lähitulevaisuudessa ja on asettamassa ehdokkaita ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Mäki-Ketelä sanoo asettuvansa vaaleissa ehdolle Muutos 2011:n riveistä. Hänen keskeisiä teemojaan ovat muun muassa nuoret ja tasa-arvo.

Mäki-Ketelän mukaan häntä on ehditty kosiskella jo muihinkin puolueisiin. "Isotkin puolueet ovat kyselleet, en kuitenkaan kerro kuka", hän sanoo.

---

Aamulehti: Maahanmuuttokriitikot, tehkää oma yhdistys

Ero: Muutos 2011:n perustaja väsyi rasismilla meuhkaaviin


Puolueeksi pyrkivän Muutos 2011 -yhdistyksen sisällä kuohuu.

Jäsenten väliset erimielisyydet ovat johtaneet yhdistyksen perustajan, tamperelaisen Juha Mäki-Ketelän eroon puheenjohtajan paikalta ja hallituksen jäsenyydestä.

- Monet yhdistyksen jäsenistä haluaisi, että meidän ainoa tehtävä olisi maahanmuuton kritisoiminen. Itse olen taas sitä mieltä, että yhdistyksen tärkein asia on suoran demokratian edistäminen.

Näitä taustoja vasten hän näki parhaaksi ratkaisuksi jatkaa vaikuttamista yhdistyksen rivijäsenenä.

Rasistisia tulijoita olisi

Mäki-Ketelä toivoo, että Muutos 2011 voisi keskittyä siihen, mihin se on perustettu, "vallan palauttamiseen kansalle".

Hän uskoo, että maahanmuuttoa vahvasti kritisoivat erkanevat vielä yhdistyksestä.

- Ihmiset saavat toki tehdä, mitä haluavat, mutta tehköön sitä samanmielisten kanssa.

- Pelkästä maahanmuutosta meuhkaamislinjaa pitävät voivat perustaa minkä kuppikunnan haluavat.

Mäki-Ketelän mukaan yhdistykseen on ollut paljon avoimen rasistisia tulijoita. Rasisteja toimintaan ei kuitenkaan haluta, joten yhdistys on nähnyt vaivaa ääriaineksen karsimiseen.

- Facebook ja internet ylipäänsä ovat tässä hyviä apuvälineitä. Sieltä kyllä löytää ihmisten taustoja.

Mäki-Ketelä suositteleekin kaikille puolueille tutustumista internetin mahdollisuuksiin.

Mäki-Ketelä kertoo, että häntä on kosiskeltu useista eri puolueista.

- Sekä vasemmalta että oikealta, myös perussuomalaisilta on tullut kysyntää.

Mäki-Ketelä perusti Muutos 2011 -yhdistyksen juuri siksi, ettei olemassaolevien puolueiden toiminta häntä miellyttänyt. Kosiskeluista huolimatta Mäki-Ketelä ei aio kääntää takkiansa.

Muutos 2011:n tavoitteena on saada seuraavissa eduskuntavaaleissa 2-3 paikkaa. Mäki-Ketelä paljastaa, että yksi ehdokkaista voisi olla helsinkiläinen toisinajattelija Aki Greus.

Fakta

Muutos 2011

Puolueeksi pyrkivä Muutos 2011 -yhdistys kertoi keränneensä kesällä puolueeksi rekisteröitymiseen vaadittavat 5 000 kannattajakorttia.

Tavoitteena on suora demokratia kansanäänestyksineen ja -aloitteineen.

Puheenjohtajaksi tahtova voi yhdistyksen nettisivujen mukaan ilmoittautua sihteerille.

Uusi puheenjohtaja valitaan jäsenäänestyksessä noin kuukauden kuluessa.