tiistai 13. heinäkuuta 2010

YLE: EU-maille yhtenäiset säännöt työperäiselle maahanmuutolle

YLE Uutiset: EU-maille yhtenäiset säännöt työperäiselle maahanmuutolle 13.7.2010

EU:n periaatteisiin kuuluu työvoiman vapaa liikkuvuus. EU-maiden työmarkkinat eivät kuitenkaan toimi riittävän joustavasti, mikä on johtanut monien työtä etsivien köyhyyskierteeseen. Nyt EU yrittää parantaa työmarkkinoiden toimivuutta ja samalla siirtolaisten asemaa.

Sisäasiainkomissaari Cecilia Malmström jättää tänään tiistaina direktiiviesityksen, jossa säädeltäisiin toisista maista tulevien sesonkityöntekijöiden oikeuksia ja velvollisuuksia, kertoo saksalainen sanomalehti Die Welt.

Sesonkityöntekijä voisi työskennellä tehtävässään korkeintaan kuusi kuukautta. Tuona aikana hänellä olisi kyseisen maan sosiaaliset edut.

Työntekijän kanssa olisi tehtävä kirjallinen työsopimus ja hänen olisi saatava säännönmukaista palkkaa. Jos henkilön työ on hyvin lyhytkestoinen, hän voisi saada apua muiden sesonkitöiden etsimiseen.

Varsinkin Itä-Euroopan liityttyä Euroopan unioniin miljoonat nuoret ovat siirtyneet toisiin maihin töitä etsimään. Koska työmarkkinat eivät vedä kaikkia ja sosiaalituissa on aukkoja, ovat siirtolaisten olot usein vaikeat.

Lontoon asunnottomista neljänneksen arvioidaan olevan peräisin Itä-Euroopasta. Madridissa joka toinen asunnoton on ulkomaalainen.

Komissaari Malmström painottaa, että Euroopan syntyvyys on laskussa, joten siirtotyöläisiä tarvitaan. Viime vuosien taantuma on myös vähentänyt siirtolaisuutta. OECD-maissa siirtolaisuus väheni vuosina 2008 - 2009 noin neljällä miljoonalla ihmisellä eli kuudella prosentilla. Laskun odotetaan jatkuvan tänä vuonna, mutta ensi vuonna siirtolaisuuden ennustetaan taas kasvavan.