Turun Sanomat: Somalien perheenyhdistämishakemukset ruuhkauttaneet maahanmuuttoviraston 16.7.2010
Somalialaiset jättävät joka kuu 300 uutta perheenyhdistämishakemusta. Nyt hakemuksia on jonossa jo noin 5 000. Ylijohtaja Jorma Vuorion mukaan maahanmuuttovirasto tarvitsee ensi vuodeksi 20 uutta määräaikaista virkailijaa purkamaan suman.
Sisäministeriö on sisällyttänyt lisäväen palkkaamisen viraston määrärahaesitykseen. Vuorio odottaa asian ratkeavan elokuussa, jolloin perheenyhdistämisen säädökset tiukentuvat. Vuorio toivoo, että määräaikaiset virat ja uudet säännöt ratkaisevat ongelman.
Perheenyhdistämissääntöjen perusteella Suomessa asuva oleskeluluvan saanut ulkomaalainen voi saada sukulaisensa luokseen. Erityisesti somalialaisten hakemusten suuri määrä on saanut aikaan sen, että ilmiön hallinta on karannut maahanmuuttoviraston käsistä.
Somalialaiset on yleensä haastateltava suullisesti, koska heidän kotimaassaan ei ole saatavissa asiakirjoja, jotka todistaisivat väitetyt perhesiteet. Siksi hakemusten käsittely vie aikaa.
Maahanmuuttoministeri Astrid Thors ei vielä osaa sanoa, saako virasto lisää työntekijöitä.
– Mitään todennäköisyyttä on mahdoton tässä vaiheessa sanoa, mutta on huolestuttavaa, että eduskunnan oikeusasiamies on kiinnittänyt huomiota käsittelyaikoihin. Myös ulkomaalaislain edellyttämä, maksimissaan yhdeksän kuukauden käsittelyaika on pidettävä tavoitteena.
Ministeri Thorsin mukaan määrärahojen saaminen on neuvottelukysymys, sillä kaikki virastot toivovat käyttöönsä lisäresursseja.
__________________________________________________
MTV3: TS: Somalialaisten perheenyhdistämishakemukset lisääntyneet
Somalialaisten perheenyhdistämishakemukset ovat viimeisen kahden vuoden aikana lisääntyneet. Tästä syystä Maahanmuuttovirasto esittää lisätyövoiman palkkaamista ensi vuodeksi, jotta hakemuksista syntynyt ruuhka saadaan purettua. Asiasta kertoi eilen Turun Sanomat.
Maahanmuuttoviraston Oikeus- ja maatietoyksikön päällikkö Jaana Vuorio kertoo, että myös turvapaikanhakijoiden määrä Somaliasta on lisääntynyt.
- Turvapaikan saaneiden määrän lisääntyminen kertautuu perheenyhdistämishakemuksissa, sillä sitten kun henkilö on saanut turvapaikan, hänellä on oikeus anoa perheenjäsenien pääsyä Suomeen, Vuorio selvittää.
Perheenyhdistämispäätöksistä keskimäärin noin puolet hyväksytään. Kielteinen päätös syntyy yleensä silloin, kun perhesidettä tai kiinteätä yhteiselämää ei voida todentaa.
DNA-testit apuna todentamisessa
Turun Sanomien mukaan somalialaisten perheenyhdistämishakemuksia on nyt jonossa noin 5000, ja uusia tulee noin 300 kuukaudessa. Maahanmuuttoviraston mukaan muiden kuin Somalian kansalaisten perheenyhdistämishakemuksia on tällä hetkellä jonossa noin 4000.
- Somalialaisten osalta hakemukset ruuhkautuvat, sillä he eivät pysty dokumenteilla todentamaan perhesiteitään. Heitä kaikkia täytyy kuulla, ja todentamiseen käytetään jopa DNA-testejä, Maahanmuuttoviraston Jaana Vuorio kertoo.
Kun perhesiteitä ei voida todentaa nopeasti, matkan varrella työllistetään ja samalla ruuhkautetaan myös poliisin ja edustuston työskentelyä. Somaliasta tulleiden lisäksi tilanne on sama irakilaisten ja afgaanien hakemusten kanssa.
Lain mukaan hakemukset pitäisi käsitellä yhdeksän kuukauden kuluessa, mutta prosessin monimutkaisuus pidentää käsittelyaikoja.
Maahanmuuttoviraston selvitys lisäresurssien tarpeesta johtuukin siitä, että apulaisoikeusasiamies on aiemmin antanut virastolle huomautuksen tavoitteista lipsumisesta.
- Selvitimme, miksi tavoitteet ovat saavuttamatta ja suurin syy on työvoimapula. On todella ikävää, että juuri somaliperheet joutuvat kärsimään pitkittyneistä käsittelyajoista, Vuorio harmittelee.
Suomeen halutaan puoliso ja lapset
Somaliperheet ovat eurooppalaiseen keskiarvoon verrattuna suuria. Isoäitejä ja isoisiä ei hakemuksissa ole esiintynyt.
- Hakemuksissa on kyse biologisista lapsista ja puolisoista - toisinaan myös kasvattilapsista, Vuorio kertoo.
Maahanmuuttovirasto pyrkii ruuhkan purkamiseksi rekrytoimaan kaksikymmentä uutta työntekijää.