perjantai 9. heinäkuuta 2010

YLE: Romanikerjäläisten häätö jakaa helsinkiläispäättäjiä

YLE Helsinki: Romanikerjäläisten häätö jakaa helsinkiläispäättäjiä 9.7.2010

Helsinki on uhannut katkaista romaneja sosiaalikeskuksen pihallaan majoittaneen yhdistyksen vuokrasopimuksen, mikäli he eivät häädä romaneja. Osa nuorisolautakunnasta pelkää, että mikäli vuokrasopimus katkeaa, Helsingissä alkaa uusi talojenvaltauskausi.

Helsinki ilmoitti tällä viikolla, että mikäli romaneja pihallaan majoittava Vapaa katto ry ei häädä suojattejaan Kalasatamasta elokuuhun mennessä, lähtökäsky kajahtaa myös yhdistykselle. Nuorisolautakunnassa käskyn ajoittuminen poliitikkojen kesälomiin närästää. Lautakunnan jäsen Riku Ahola (vas.) epäilee, että kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on taktikoinut tahallaan häätöukaasin antamisessa.

- On lähdetty tekemään näinkin rankkaa toimenpidettä silloin kun lautakunta ja valtuusto on lomilla eikä poliittinen demokraattisesti valittu toimielin pääse vaikuttamaan asiaan. Lautakunta ei voi esimerkiksi tehdä yhteistä lausuntoa asiasta, koska emme voi kokoontua lomien vuoksi.

Nuorisotoimenjohtaja ja kaupunginjohtaja eri linjoilla

Häätöajatus ei innostanut Vapaa katto ry:n kanssa vuokrasopimuksen tehnyttä Nuorisoasiankeskustakaan, ja sen johtaja Lasse Siurala kieltäytyi alunperin varoituksen antamisesta.

Siurala ja Pajunen keskustelivat asiasta uudemman kerran ennen juhannusta, ja nuorisotoimenjohtaja taipui.

Lomalta puhelimitse tavoitettu kaupunginjohtaja Jussi Pajunen myöntää, että hänellä oli osansa nuorisotoimenjohtajan mielen muuttamisessa.

- Ymmärsin että hänellä oli erilainen mielipide, ja vetosin siihen että työryhmä yhtä jäsentä lukuun ottamatta oli yksimielinen siitä, että tämä olisi oikea työ ja harkinta siitä antaako varoituksen vai ei oli Lasse Siuralalla.

Pajunen korostaa, että kyseessä on Vapaa katto -yhdistykselle annettu huomautus vuokrasopimusrikkeestä, sillä nykyisen sosiaalikeskuksen vuokrasopimus ei sisällä majoitusmahdollisuutta. Hänen mielestään varoituksen antaminen ei ole myöskään rikkonut hyvää demokraattista johtamistapaa.

Ahola puolestaan muistuttaa, että kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun kaupunginjohtaja yrittää jyrätä lautakuntien ohi päätöksenteossa.

- Viime syksynä, kun tuli keskustelu kuuluisista säästölistoista, kaupunginjohtajalla oli silloinkin taktiikkana ohittaa lautakunnat päätöksenteossa. Samanlainen taktiikka näyttäisi olevan tälläkin kertaa.

Valtauskierre alkaa uudestaan?

Talojenvaltaus oli Helsingissä ennen Kalasataman vuokrasopimuksen tekoa jatkuvaa, ja osa pelkää että samaan kierteeseen ajaudutaan taas mikäli yhteisymmärrystä romanien majoittamisesta ei löydy.

- Edellisellä lautakuntakaudella on käyty todella isot väännöt tästä asiasta, ja se ei ollut helppoa silloin. Ja jos se Vapaa katto ry:n tila otetaan nyt pois, niin olen lähes varma asiasta että uusia valtauksia tulee tapahtumaan, Ahola ennustaa.

Myös vapaakattolaiset ovat sanoneet, että mikäli heidät häädetään nykyisestä vuokratilasta, he valtaavat uuden rakennuksen.

Aikaa romanikerjäläisten leirin purkamiseen yhdistyksellä on elokuuhun asti.