keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Vartti: Satama jatkaa romanien pihamajoitusta

Vartti: Satama jatkaa romanien pihamajoitusta 28.7.2010

Sosiaalikeskus Satamaa isännöivä Vapaa katto -yhdistys aikoo jatkaa Romanian romanien majoittamista Helsingin Kalasatamassa, vaikka vuokraisäntä nuorisoasiainkeskus uhkaileekin häädöllä.

Pihalla asustaville noin 70 romanille on annettu aikaa poistua 2. elokuuta mennessä.

- Olemme kertoneet heille, mikä tilanne on. He ovat tottuneet tällaiseen, sanoo taloaktiivi Katja Tuominen.

Epäsiisteys häädön taustalla

Kaupungintalon epävirallisissa keskusteluissa häätö on jo pitkään nähty ainoana keinona lopettaa romanileirin lieveilmiöt.

Viranomaistarkastuksissa on puututtu alueen epäsiisteyteen sekä riskialttiisiin sähkövirityksiin. Piha-aluetta onkin kunnostettu, ja kesäkuussa kaupunginhallitus myönsi varat kahdelle vessalle.

- Perusteita vuokrasopimuksen purkamiseen ei ole, joten otamme yhteyttä juristiin. Koska kaupunki on valinnut laillisuustien, puskutraktorien ilmaantuminen paikalle on epätodennäköistä, hymähtää Tuominen.

Vuokrasopimuksen purkamisesta voi päättää nuorisolautakunta, jossa tunnetaan myötätuntoa sosiaalikeskusta kohtaan.

- Vapaa katto ry:n vuokrasopimuksessa ei ole kielletty tekemästä ihmissoikeustyötä. Ollaan vikalinjalla, jos ainoa syy häätöön on se, että he auttavat romaneja. Ovatko asiat paremmin, jos nämä ihmiset lapsineen ja vanhuksineen siirtyvät telttailemaan? summaa lautakunnan puheenjohtaja Emma Kari (vihr.).

Hänen mielestään kaupungin johto eli lähinnä ylipormestari Jussi Pajunen on tahallaan hyödyntänyt luottamusmiesten lomataukoa. Nuorisolautakunnan ensimmäinen kokous on 2. syyskuuta.

- Sitä ennen kaupunki ilmeisesti haluaa kerätä ammuksia meitä vastaan.


Tapahtumissa satoja ihmisiä

Keskustelun varjoon on jäänyt, että sosiaalikeskus Satamassa tapahtuu muutakin kuin romanien majoitusta. Taloaktiivi Markus Himanen arvioi, että eri tapahtumiin osallistuu satoja ihmisiä.

- Tänä kesänä talo on ollut auki melkein joka päivä. Kahvila toimii viikottain. Pyöräpaja on erittäin suosittu. Konserteissa on helposti 50 ihmistä paikalla.