lauantai 10. heinäkuuta 2010

HS/mielipide: Riku Ahola: Romanien karkottaminen on lyhytnäköistä

Helsingin Sanomat/mielipide: Riku Ahola: Romanien karkottaminen on lyhytnäköistä 10.7.2010
Riku Ahola: Pajusen romanijahti on demokratian sekä ihmisoikeuksien polkemista 6.7.2010

Kaupunginjohtajamme toiminta romanien karkottamiseksi sosiaalikeskus Sataman ulkoalueelta on omavaltaista. Ei ole varmastikaan sattuma, että häätövaroituksia jaellaan silloin, kun lautakunta sekä kaupunginvaltuusto ovat lomilla. Nyt kun valtuusto ja lautakunta ovat kesälomilla, ei poliittisilla elimillä ole mahdollisuutta puuttua Pajusen ryhmän toimintaan, ja ryhmä voi jyrätä päätöksillään demokraattisten toimielimien yli.

Kesäkuussa kaupunginhallitus päätti vastoin Pajusen esitystä hankkia sosiaalikeskus Sataman pihaan saniteettitilat koko kesäksi, jotta romaneilla olisi inhimillisemmät olot. Nyt näyttää siltä, että kaupunginhallituksen päätöksen yli on häikäilemättömästi jyrätty.

Pajusen ryhmän toiminta romanien savustamiseksi Helsingistä on lyhytnäköistä ja epäinhimillistä politiikkaa. Kaupunginjohtajan tulisikin perua nuorisotoimenjohtajan kautta pakottamansa päätös romanien karkottamisesta Kalasataman sosiaalikeskuksen pihalta.

Pajusen tulisi ennemminkin keskittää voimansa sen selvittämiseen, kuinka näille ihmisille löydetään paremmat asuinolosuhteet ja kuinka heille saadaan koulutusta ja työtä tarjottavaksi.

Kerjäyskielto ja tilapäiset karkotukset ovat vain ihmisten ja ongelmien siirtämistä muualle. Tämänkaltainen lyhytnäköinen politiikka kostautuu tulevaisuudessa eriarvoisuuden sekä turvattomuuden kasvaessa. Romanit ovat varmasti haaste kaupungillemme, mutta meidän on uskallettava ottaa haaste vastaan, jotta voimme rakentaa kaupunkia, joka on mahdollisimman hyvä kaikille.

Sosiaalikeskus Sataman toimijoita ei pidä mielestäni uhata varoituksilla. Heitä on päinvastoin tuettava yrityksissään tarjota ihmisille mahdollisuus parempaan elämään.

Riku Ahola, nuorisolautakunta (vas)

---

Riku Ahola: Pajusen romanijahti on demokratian sekä ihmisoikeuksien polkemista 6.7.2010

Pajusen työryhmän uusin veto oli varoittaa sosiaalikeskus Satamaa häädöllä, jollei sen pihalle majoittuneita romaneja karkoiteta 2.8.2010. mennessä. Sosiaalikeskuksen toimijat ovat vuodesta 2009 sallineet romanien majoittua pihamaallan koska kaupunki ei ole ollut halukas tarjoamaan minkäänlaista majoitusta heille.

Ei ole varmastikaan sattuma että tämänkaltaisia varoituksia jaellaan silloin, kun lautakunta sekä kaupunginvaltuusto ovat lomilla. Kaupunginjohtaja Pajuselta oli saapunut 18.6. käsky nuorisotoimenjohtaja Siuralalle. Käsky sisälsi ohjeet varoituksen antamiseen sosiaalikeskukselle romanien häätämistä varten. Siurala ei ollut tähän käskyyn aluksi suostunut, joten kaupunginjohtaja oli esimiesasemaansa vedoten pakottanut nuorisotoimenjohtajan varoituksen antamiseen 24.6.2010.

Surkuhupaista asiassa on se että nuorisolautakunnan rivijäsenenä en ole saanut asiasta minkäänlaista virallista tietoa virastolta tai muilta kaupungin toimihenkilöiltä. Salamyhkäisyys ja epädemokraattinen toiminta ovat leimanneet Pajusen kautta kaupunginjohtajana. Esimerkiksi kesäkuussa päätti kaupunginhallitus vastoin Pajusen esitystä hankkia sosiaalikeskus Sataman pihaan sanitaatiotilat koko kesäksi, jotta romaneilla olisi inhimillisemmät olot. Nyt kun valtuusto ja lautakunta ovat kesälomilla ei poliittisilla elimillä ole mahdollisuutta puuttua Pajusen ryhmän toimintaan ja ryhmä voi jyrätä päätöksillään demokraattisten toimielimien yli.

Pajusen toiminta romanien savustamiseksi Helsingistä on lyhytnäköistä, rasistista sekä epäinhimillistä politiikkaa. Vaadin kaupunginjohtajaa perumaan päätöksensä romanien karkoittamisesta sekä keskittämään voimansa siihen, kuinka näille ihmisille löydetään paremmat asuinolosuhteet ja kuinka heille saadaan koulutusta sekä työtä tarjottavaksi. Kerjäyskielto ja ajojahti ovat vain ihmisten ja ongelmien siirtämistä muualle. Tämän kaltainen lyhytnäköinen politiikka kostautuu tulevaisuudessa eriarvoisuuden sekä turvattomuuden muodossa. Romanit ovat varmasti haaste kaupungillemme, mutta meidän on uskallettava ottaa haaste vastaan, jotta voimme rakentaa kaupunkia, joka on mahdollisimman hyvä kaikille. Sosiaalikeskussataman toimijoita ei pidä mielestäni uhata varoituksilla. Heitä on päin vastoin tuettava yrityksissään tarjota ihmisille mahdollisuus parempaan elämään.

Riku Ahola, nuorisolautakunta