perjantai 23. heinäkuuta 2010

Verkkouutiset: IS: Heinäluoma sanoo vallan nousseen Kiviniemelle päähän

Verkkouutiset: IS: Heinäluoma sanoo vallan nousseen Kiviniemelle päähän 23.7.2010
Savon Sanomat, pääkirjoitus: SDP:n johto käy kuumana keskustalle 25.7.2010

SDP:n Eero Heinäluoman mukaan pääministeri Mari Kiviniemelle on nopeasti noussut valta päähän. Riidan takana ovat rasismisyytökset.

Demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja moukaroi Ilta-Sanomissa keskustajohtajan kommentteja, joita tämä antoi keskiviikkoiltana MTV3:n puheenjohtajatentisssä.

Mari Kiviniemen mukaan Eero Heinäluoma flirttaili kevään maahanmuuttohaastattelussaan rasismilla.

- Kyllä on (Kiviniemellä) nopeasti noussut valta päähän ja on vieraantunut siitä, mitä suomalaisessa työelämässä tapahtuu. Hämmästyttävä muutos, tosi lyhyessä ajassa, Eero Heinäluoma vastaa.

Heinäluoma ei itse nähnyt tv-tenttiä. Hän sanoo rasismileimaa vastenmieliseksi ja toteaa, ettei anna asiassa periksi.

Hänen mukaansa kaikissa järkevissä Europan maissa rajoitetaan nyt maahanmuuttoa korkean työttömyyden oloissa. "Sitten lähes kaikki Euroopan valtiojohtajat ovat rasisteja".

- Ja puhuuko hän siitä, että minun puheeni synnyttävät väkivaltaa, Heinäluoma ihmettelee.

- Odotan, että hän nyt määrittelee, mitä rasismi hänestä on ja esittää sitten jonkun todisteen, mikä minun sanomisissani on rasismia.

Kiviniemi sanoi tv-tentissä, että "minä pidän vähän vaarallisena tällaista flirttiä rasismin kanssa, koska se saattaa juuri johtaa tällaisiin väkivallantekoihin mitä meillä ikävä kyllä muutamia tässä maassa on ollut".

______________________________________________________

Savon Sanomat, pääkirjoitus: SDP:n johto käy kuumana keskustalle 25.7.2010

Ensi kevään eduskuntavaaleihin valmistautuvat puolueiden puheenjohtajat joutuivat tällä viikolla todelliseen pätsiin. Suomi Areena -tapahtumassa Porissa löylyä lisäsi helteinen sää. Ilmassa oli - vanhaa sanontaa lainaten - suuren urheilujuhlan tuntua.

Vaalitentin etukäteen kiinnostavin yksityiskohta oli, kuinka keskustan uusi puheenjohtaja ja pääministeri Mari Kiviniemi selviytyy. Hän pärjäsi tyydyttävästi. Keskustelun kiivain vaihe nähtiin, kun Kiviniemi syytti SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluomaa flirttailusta rasismin kanssa.

Pääministeri viittasi Heinäluoman aiempiin lausuntoihin, joiden mukaan työperäistä maahanmuuttoa tulisi rajoittaa työttömyyden vallitessa. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen tulistui välittömästi pääministerin kommentista.

Samoin teki Heinäluoma myöhemmin: "Jos rasismia on se, että korkean työttömyyden oloissa ei kannata maahanmuuton lisäämistä, sitten lähes kaikki Euroopan valtiojohtajat ovat rasisteja", Heinäluoma totesi lehtihaastattelussa.

Kokoomus on Kiviniemen kanssa samoilla linjoilla. Ongelmia ei puolueen mukaan aiheuta työperäinen maahanmuutto, vaan turvapaikkapolitiikka ja humanitäärinen maahanmuutto.

Kiviniemi sohaisi tietoisesti ampiaispesää ja saa demarit uudelleen kimppuunsa myöhemmin. Muilta osin tentti oli leppoisa. Keskustelun hauskuuttaja oli perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, vaikka mies olikin vielä kesäterässä. Hän otti vaalitenttisarjassa erävoiton.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen oli oma itsensä: vakuuttava, terävä ja asiallinen. Katainen on noussut kuluvalla vaalikaudella ykköspääministeriehdokkaaksi seuraavassa hallituksessa. Kokoomuksen pitää tosin ensin voittaa vaalit. Viime aikojen mielipidemittausten valossa puolue marssii paalupaikalle.

Suurin oppositiopuolue SDP kerää voimia ja lataa akkuja. Heinäluoman ja Urpilaisen ärähdykset kertovat "täältä pesee" -asenteesta. Kun uusi puoluesihteeri Mikael Jungner palaa lomalaitumelta eturintamaan, vaalitaisteluun tulee uutta sykettä.

Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki oli Porin tentissä hampaaton. Vieläkin surkeammin pärjäsi vasemmistoliiton nokkamies Paavo Arhinmäki. Näillä näytöillä vasemmistoliitto putoaa minipuolueeksi ja kuihtuu hautaan. Vasemmistoliiton perinteiset äänestäjät siirtyvät perussuomalaisten ja demarien talliin tai jättävät kokonaan äänestämättä.

Seuraavien eduskuntavaalien suuria teemoja ovat muun muassa talous, kuntarakenne ja maahanmuutto. Kreikan talouskriisi on tällä hetkellä välivaiheessa, eikä lopullista selvyyttä ongelmien poistumisesta ole. Myös muutamien muiden euromaiden epävakaa talous aiheuttaa epävarmuutta. Vaikka globaalisti taloudessa on paljon myönteisiä merkkejä, Suomi roikkuu monien muiden maiden tapaan kevyessä hirressä. Luvassa on vain epävarmuutta.