Iltalehti: Stubb ei liity kiellon kannattajiin 22.7.2010
Islamilainen, koko vartalon ja kasvot peittävä burka-kaapu jakaa nyt EU-maita eri leireihin. Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) pitää burkan kieltämistä vaikeana kysymyksenä.
- Sanon ihan suoraan, että minulla ottaa todella pahasti vastaan nähdä nainen burkassa. Mutta pitääkö siihen puuttua lailla vai provosoiko kielto, Stubb pohtii.
Stubb päätyy siihen, että kielto ei ole oikea ratkaisu. Hän sanoo, että toisenlaisuutta täytyy kunnioittaa. Hänestä burkan kieltäminen samoin kuin Sveitsin taannoinen päätös kieltää uusien minareettien rakentaminen antaa muslimimaille väärän viestin Euroopasta.
- Minä uskon enemmän porkkanaan kuin kieltoihin, Stubb sanoo.
Ranskan parlamentti päätti juuri, että Ranska kieltää burkan käytön julkisilla paikoilla. Britannian hallitus sen sijaan ilmoitti, että se ei aio ottaa kieltoa edes käsittelyyn, sillä sen mielestä ihmisten pukeutumisesta määrääminen ei kuulu hallituksen tehtäviin.
Suomessa kasvot verhoavaan burkaan pukeutuvia musliminaisia on arviolta noin sata.
Epäreilua politiikkaa
Stubb on peräänkuuluttanut kunnioitusta kulttuurien väliseen kohtaamiseen myös ulkopolitiikassa. Hän puhuu "arvokkaasta ulkopolitiikasta".
Stubb sanoo, että ulkopolitiikassa on haettava jatkuvasti tasapainoa. Kuinka paljon ulkopolitiikka on arvopohjaista eli ohjaavatko sitä ihmisoikeudet, vapaus ja demokratia, ja missä määrin se on intressipohjaista, käytännön sanelemaa?
- EU-maiden ulkopolitiikka ei ole arvokasta, osin se on aggressiivista ja jopa paternaalista, isällisen ohjaavaa, Stubb sanoo.
Hän kertoo esimerkin: EU laatii vapaakauppasopimuksen kolmannen maailman valtion kanssa. Samalla EU vaatii sopimuksessa, ettei kyseinen maa saa enää antaa maataloudelleen tukea. Samaan aikaan EU kaataa tukieuroja jäsenmaidensa laariin.
- Ei todellakaan mitään reilun kaupan politiikkaa, Stubb puuskahtaa.
Hän toivoo, että pitkässä juoksussa EU:n uusi ulkosuhdehallinto onnistuu lisäämään unionin ulkopolitiikan arvokkuutta.
Strateginen jättiläinen
Lähi-idässä EU:lla on ulkopoliittisesti varsin hyvä maine.
Lähi-idän politiikassa Stubb oudoksuu sitä, että monet EU-maat ovat olleet haluttomia tunnustamaan unionin jäseneksi pyrkivän Turkin painoarvoa alueella.
Turkin rooli idän ja lännen välisenä mahtina nousi viimeksi esiin, kun Israel esti väkivalloin avustuslaivasaattueen pääsyn Gazaan. Turkin hallitus on vaatinut Gazan saarron lopettamista.
- Sanon tämän varovaisesti, mutta Turkki on nyt vaikutusvaltaisempi kuin mikään yksittäinen EU-maa. Turkista puhutaan ihan liian harvoin strategisena jättiläisenä, mitä se on.
Monet väläyttelevät, että Turkki voitaisiin ottaa mukaan EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Turkki ei halua keskustella kuin täysjäsenyydestä.