Länsi-Savo, pääkirjoitus: Ahdasmielisyyden ei saa antaa kasvaa 12.7.2010
Viime aikojen uutiset ovat antaneet muistutuksia siitä, että ahdasmielisyys, syrjivä asenne ulkomaalaisia ja vähemmistöjä kohtaan ja suoranainen rasismi elävät ja voivat valitettavan hyvin Suomessa. Kansainvälistäkin julkisuutta saanut kaasuisku seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkuetta vastaan osoittaa myös, että erilaiset ääri- ja viharyhmät alkavat käyttää meilläkin entistä kovempia keinoja.
Pride-hyökkäys oli vain jäävuoren näkyvä huippu. Maahanmuuttajat ja muut vähemmistöt tuntevat suomalaisen ahdasmielisyyden ja vihan aivan normaalissa arkipäivässäkin. Solvauksista ja muusta syrjinnästä joutuvat kärsimään lapsetkin. Tällaista asiaa ei voi mitenkään hyväksyä. Vaikka tekijän taustalta löytyykin usein erilaisia omia ongelmia, ei se kelpaa syyksi ja selitykseksi.
Suojelupoliisi seuraa erilaisia ääriliikkeitä tiiviisti. Supon mukaan ääriliikehdintä ei ole meillä tällä hetkellä erityisen organisoitua eikä johdettua, mutta asiat voivat edetä nopeastikin. Internet on oiva väylä myös tihutöiden suunnitteluun ja kielteisten oppien levittämiseen. Muutama ihminen voi pilata kokonaisen kaupungin ilmapiirin ja maineen vuosiksi. Tästä on kokemuksia Itä-Suomessa.
Siksi maanalaiseen toimintaan on puututtava tiukasti. Rasistiliikkeiden järjestäytymiselle ja kasvulle ei tule suoda yhtään tilaa. Muuten täällä eletään kohta pelon, väkivaltaisuuksien ja epäluulon sävyttämässä ilmapiirissä.
Monikulttuurisuus on edelleen vaikea asia suomalaisille. Maailma ympärillämme avartuu ja avautuu kuitenkin vääjäämättä. Me emme voi sulkeutua omaan maahamme ja elämäämme. Tällaisessa tilanteessa asenteiden on muututtava.
Suomeen on tullut vuosisatojen ajan henkistä ja konkreettista pääomaa ulkomailta, ulkomaalaisten tuomana. Tämä asia tuppaa nykykeskustelussa unohtumaan etenkin niiltä, jotka suhtautuvat kriittisesti maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen.
Paras keino edistää ymmärrystä on asiallinen ja avoin keskustelu. Tietämättömyyttä ja typeryyttä vastaan voi taistella vain tietoa lisäämällä. Keskustelun on myös pysyttävä asialinjalla. Nyt ei tarvita enää yhtään enempää populistisia keskustelunavauksia liekkejä lietsomaan.