YLE Uutiset: Radikaalimuslimeja todennäköisesti Suomessakin 10.7.2010
Radikaalimuslimeja lienee asiantuntijoiden mukaan myös Suomessa, vaikka YLE Uutisten haastattelema tutkija ei uskokaan, että heitä olisi suomalaismoskeijoissa. Suomen muslimit tuomitsevatkin terrorismin täysin.
Norjan poliisi kertoi torstaina pidättäneensä kolme ihmistä epäiltyinä terrori-iskun suunnittelemisesta. Pidätetyt olivat taustaltaan muslimeja ja heillä epäillään olevan yhteyksiä terroristijärjestö al-Qaidaan.
Suomessa suojelupoliisi ei vielä halua ottaa asiaan kantaa, mutta tutkijoiden mukaan ei olisi ihme, vaikka Suomestakin löytyisi radikaalimuslimeja. Helsingin yliopiston tutkija Tuomas Martikainen muistuttaa, että Suomi on vahvasti osa maailmaa nykypäivänä.
- Pidän todennäköisenä, että Suomestakin löytyy henkilöitä, jotka hyväksyvät tällaisen toiminnan ja jotka ovat mahdollisesti tukeneet muualla maailmassa vastaavaa toimintaa, Martikainen arvioi. Helsingin yliopiston uskontotieteen tutkija Tuomas Martikainen ei usko, että moskeijoissa suunniteltaisiin radikaalia toimintaa.
Suomessa on tällä hetkellä noin 45 000 muslimia ja 40 moskeijaa, joista osaan on vaikea saada yhteyttä. Martikainen ei kuitenkaan usko, että moskeijoissa tehtäisiin mitään radikaalia - kuten suunnniteltaisiin väkivaltaisia tekoja.
- Uskoisin suomalaisten turvallisuusviranomaisten seuraavan, mitä näissä paikoissa tapahtuu. Pitäisi olla aika yksinkertainen henkilö, että alkaisi moskeijassa tuomaan omia asioitaan esille, Martikainen sanoo. Suomen Islamilaisen neuvoston SINEn puheenjohtaja Abdi-Hakim Yasin Ararse sanoo, että terrorismi kohdistuisi myös muslimiyhteisöön, koska se on osa tätä yhteiskuntaa.
Suomen muslimit tuomitsevatkin terrorismin täysin. Suomen Islamilaisen neuvoston SINEn puheenjohtaja Abdi-Hakim Yasin Ararse edustaa suurinta osaa Suomen muslimeista.
- He [radikaalit] ovat ymmärtäneet asioita väärin. Me olemme ennenkin tuominneet tällaisen toiminnan ja tuomitsemme sen nytkin, Ararse sanoo.
Suomen muslimit toivovatkin nyt, että avoimuus lisääntyisi muslimeiden ja muun yhteiskunnan välillä. Esimerkiksi Helsingin Lönnrothin kadun moskeijaan toivotetaan kaikki tervetulleeksi vierailemaan. Abdi-Hakim Yasin Ararse toivoo yhteistyötä.
- Muslimiyhteisö on osa tätä yhteiskuntaa. Jos jotain tapahtuisi - mitä ei tietenkään toivota - se kohdistuisi myös meihin. He [terroristit] eivät erota, ketä he haluavat tuhota tai tappaa, Ararse korostaa.