maanantai 26. heinäkuuta 2010

YLE: Turvapaikanhakijoiden määrä romahti

YLE Uutiset: Turvapaikanhakijoiden määrä romahti 26.7.2010

Turvapaikanhakijoiden määrä on pudonnut viime vuoden ennätyslukemista. Viime vuonna hakijoita oli 6 000, kun taas tänä vuonna turvapaikkaa hakee arviolta 4 000 henkilöä. Maahanmuuttovirasto karsii tänä vuonna vastaanottokeskuksista jopa 1 000 paikkaa.

Turvapaikanhakijoiden määrää on vaikea ennustaa etukäteen. Hiljaisimpana vuonna hakijoita oli vain 1 500, mutta viime vuonna määrä kipusi yllättäen 6 000:een.

Tänä vuonna hakijamäärät vuorostaan laskevat, sillä turvapaikanhakijoita tulee arviolta 2 000 vähemmän kuin viime vuonna. Tänä vuonna hakijoita arvioidaan olevan reilut 4 000.

Helsingin vastaanottokeskuksessa Kyläsaaressa on myös huomattu, että käytävien vilske on rauhoittunut.

- Nyt on selvästi väljempää. Viime kesänä tähän aikaan meillä oli talo, huoneet ja ullakko hyvinkin täynnä. Ihmisiä piti siirtää nopeasti eteenpäin, vertaa Helsingin vastaanottokeskuksen vs. johtaja Heta Puronen.

Tänä vuonna eroon jopa tuhannesta paikasta

Vastaanottokeskuksista huolehtivalle Maahanmuuttovirastolle turvapaikanhakijoiden ennakoimaton saapuminen tietää tilaongelmia. Parin viime vuoden aikana on perustettu kymmenkunta uutta vastaanottokeskusta ja -yksikköä. Nyt keskukset ovat vajaakäytössä.

Maahanmuuttovirasto on luopunut kesän aikana 700 asukaspaikasta. Useimmat näistä ovat olleet vuokrakiinteistöjä.

Jos hiljaiselo jatkuu, niin syksyllä on varauduttu karsimaan useita satoja paikkoja lisää.

- Helposti puhutaan joistakin sadoista paikoista, kuvaa syksyyn varautumista ylitarkastaja Veikko Pyykkönen Maahanmuuttoviraston vastaanotto-osastosta.

Sisäministeriössä ei kuitenkaan ole keskusteltu kokonaisten vastaanottokeskusten lopettamisesta.

Aiemmin tänä vuonna tehtiin päätös Parikkalan alaikäisten tukiasumisyksikön lopettamisesta, sillä nuorten turvapaikahakijoiden määrä on pudonnut. Keskus aloitti toimintansa viime vuoden alkupuolella.

Bulgarialaiset hakijat eivät tule enää Suomeen

Heinäkuun alussa tuli voimaan lakimuutos, jonka perusteella EU-maiden kansalaisten hakemukset käsitellään nopeutetusti. Kielteisen päätöksen jälkeen hakijan on poistuttava maasta nopeasti.

Turvapaikanhakijoina on ollut etenkin bulgarialaisia. Käytännössä toisen EU-maan kansalainen ei voi saada Suomesta turvapaikkaa.

Lainmuutos on vähentänyt selvästi EU-maista tulevien hakijoiden määrää. Maahanmuuttoviraston mukaan uusia bulgarialaishakijoita ei ole juurikaan tullut heinäkuun alun jälkeen.

Vastaanottokeskuksissa oleskelee myös 500 oleskeluluvan saanutta henkilöä, joille ei ole löytynyt kuntapaikkaa. Koska kuntapaikkoja ei ole riittävästi, on odotettavissa että yhä suurempi joukko oleskeluluvan saaneita joutuu majoittumaan vastaanottokeskuksiin.
________________________________________________


YLE Vaasa: Vaasan vastaanottokeskus yhä täynnä

Turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa on romahtanut viimevuotisesta ennätyslukemasta. Määrän arvioidaan putoavan parilla tuhannella. Turvapaikanhakijoiden määrän lasku ei näy Vaasan vastaanottokeskuksessa.

Tällä hetkellä Vaasassa asuu 170 turvapaikanhakijaa, kun vastaanottokeskuksen paikkaluku on 150. Vaasassa olevista turvapaikanhakijoista kolmekymmentä on saanut Suomesta myönteisen turvapaikkapäätöksen. Heille ei kuitenkaan ole löytynyt kuntapaikkaa.

Vastaanottokeskuksen johtaja Pia Pajunurmen mukaan näköpiirissä ei ole, että Vaasan vastaanottokeskuksen paikkamäärää oltaisiin vähentämässä.

Ennätysvuosi takana

Turvapaikanhakijoiden määrä on romahtanut viimevuotisesta ennätyslukemasta. Viime vuonna hakijoita oli peräti kuusi tuhatta, kun tänä vuonna hakijoita ennustetaan olevan vain neljä tuhatta. Myös alaikäisiä hakijoita on entistä vähemmän.

Turvapaikanhakijoiden määrä vaihtelee vuosittain tuhansilla suuntaan tai toiseen riippuen maailman kriiseistä.

_____________________________________________________________

YLE Turku: Turun vastaanottokeskus vähentää paikkoja

Turvapaikanhakijoiden vähyys näkyy Turun vastaanottokeskuksessa. Keskus vähentää kesän aikana 80 paikkaa. Heinäkuun alussa vähennystä tuli 30 paikan verran ja ensi viikolla paikkoja vähennetään 50 lisää.

Vastaava ohjaaja Heimo Nurmi kertoo, että kyseessä on niiden paikkojen vähentäminen, joita luotiin viime ja edellisvuoden aikana, kun turvapaikanhakijoita oli todella paljon. Turun alaisuuteen kuuluviin Paimion ja Punkalaitumen yksiköitä vähennykset eivät koske. Vähennysten jälkeen Turussa on paikkoja turvapaikanhakijoille noin 200.

Turvapaikanhakijoiden määrä on pudonnut koko maassa viime vuoden ennätyslukemista. Viime vuonna hakijoita oli 6 000, kun taas tänä vuonna turvapaikkaa hakee arviolta 4 000 henkilöä. Maahanmuuttovirasto karsii tänä vuonna vastaanottokeskuksista jopa 1 000 paikkaa.

_____________________________________________________________

YLE Keski-Pohjanmaa: Turvapaikanhakijoiden määrä vähentynyt Pietarsaaressa

Turvapaikanhakijoiden määrän lasku näkyy Oravaisten vastaanottokeskuksen Pietarsaaren yksikössä. Alkuvuoden täynnä ollut Pietarsaaren yksikössä on nyt hivenen väljempää.

Pietarsaaren yksikön 150 paikkaa ovat olleet täynnä aina kevääseen saakka, jolloin hakijamäärissä tapahtui pieni notkahdus. Nyt paikkoja on vapaana kymmenen. Turvapaikanhakijat ovat Irakista, Somaliasta ja Afganistanista.

Oravaisten vastaanottokeskuksen varajohtaja Lisbeth Näsman ei kuitenkaan usko, että paikkamäärää Pietarsaaressa tai Oravaisissa vähennettäisiin lähiaikoina.

_____________________________________________________________

YLE Kainuu: Vastaanottokeskus supistuu Kajaanissa

Turvapaikanhakijoiden määrän pienentyminen näkyy myös Kajaanissa. Maahanmuuttovirasto on pudottanut Kajaanin vastaanottokeskuksen paikkalukua sadalla.

Maahanmuuttovirasto antoi määräyksen Kajaanin vastaanottokeskuksen paikkamäärän supistamisesta huhtikuun lopulla. Paikkamäärää pienennettiin kesäkuun alusta alkaen 200:n ja heinäkuun alusta 150:n. Kajaanissa paikkaluku oli vielä keväällä tilapäisesti 250.

Paikkaluvun pieneneneminen tarkoittaa käytännössä muun muassa tulojen pienenenemistä kaupungille, sanoo vastaanottokeskuksen varajohtaja Anne Kähkölä.

- Muun muassa vastaanottokeskuksen käytössä olevia asuntoja on irtisanottu toistakymmentä. Ne olivat vuokrattu Kajaanin Pietarilta.

Paikkamäärän supistuminen aiheutti myös mylläkkää ihmisten asioiden järjestämisessä, sanoo Kähkölä.

- Kesäkuussa jouduttiin lähettämään ihmisiä muihin vastaanottokeskuksiin, kun ei paikkoja enää ollut. Toisaalta eihän tänne kukaan olemaan, ihmisiä lähtee pois turvapaikkapäätösten perusteella, osa takaisin, osa saa turvapaikan. Toisia tulee sitten tilalle, sanoo Kähkölä.

Heinäkuun viimeisellä viikolla Kajaanin vastaanottokeskuksessa oli noin kymmenen vapaata vastaanottopaikkaa.

____________________________________________________________

YLE Lappi: Turvapaikanhakijat vähenevät Lapissakin

Turvapaikkaa hakee Suomesta tänä vuonna arviolta 2 000 henkilöä vähemmän kuin viime vuonna. Maahanmuuttovirasto karsii Lapin vastaanottokeskuksista yli 200 asukaspaikkaa, minkä vuoksi menetetään myös kymmenkunta työpaikkaa.

Viime vuonna Suomeen tuli ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Hiljaisina vuosina turvapaikkaa anoo puolitoista tuhatta ihmistä, mutta viime vuonna hakijoita oli neljä kertaa enemmän.

Suma alkoi purkautua vuodenvaihteen tietämillä, kertoo Rovaniemen vastaanottokeskuksen johtaja Ari Haaranen.

- Vuoden alusta lähtien turvapaikan hakijoiden määrä on kääntynyt selvään laskuun, mikä on näkynyt sekä täällä Rovaniemellä että koko maassa. Sen vuoksi Maahanmuuttovirasto on antanut meille toimeksiannon supistaa vastaanottokeskuskapasiteettia kaikissa meidän yksiköissä.

Lapissa supistusmääräys merkitsee yli 200 asukaspaikan vähenemistä, sanoo Ari Haaranen.

- Meillä paikkaluku on pudonnut 300:sta 150:een. Kemissä se laskee 300:sta 150:een. Meidän tukiasuntoyksikössä asukaspaikat vähenevät 40:stä 20:een.

Myös työntekijät joutuvat supistuskuurin kouriin. Suomen Punainen Risti aloitti YT-neuvottelut vastaanottokeskusten työntekijöiden kanssa keväällä. Neuvottelut päättyvät ensi kuussa.

Ari Haarasen mukaan irtisanomisuhan alaisena on yli 10 työntekijää näissä kolmessa yksikössä, mutta eniten vaikutuksia YT-neuvotteluilla on Kemissä.

__________________________________________________

YLE Oulu: Oulun ja Ruukin turvapaikkoja vähennetty

Turvapaikanhakijoiden määrän väheneminen näkyy myös Oulun ja Ruukin vastaanottokeskuksissa. Paikkamäärää molemmissa yksiköissä on tänä vuonna pienennetty.

Oulussa aikuispaikkoja on tällä hetkellä 260, kun niitä viime vuonna oli 350. Ruukissa paikkamäärää pudotettiin kesällä kolmellakymmenellä. Paikkamäärä on nyt 150. Kumpikaan vastaanottokeskuksista ei ole täynnä.

Oulun vastaanottokeskuksen johtajan Sirpa Kansanahon mukaan alaikäisten maahantulomäärät ovat pudoneet selvästi. Alaikäisten paikkoja Pudasjärven yksikössä on tällä hetkellä 20 kun enimmillään niitä on ollut 80.

Viime vuonna Suomeen tuli 6000 turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna määrän arvioidaan jäävän 4000:een.

___________________________________________

YLE Perämeri: Kemin vastaanottokeskus pienenee suunnitellusti

Kemin vastaanottokeskuksen asiakasmäärä on pienentynyt suunnitellusti. Keväällä käytössä olleista 300 paikasta on vähennetty kesäkuussa 50 ja heinäkuussa niinikään 50, kertoo Kemin yksikön apulaisjohtaja Pirkko Rytkönen.

Tarkoituksena on, että elokuun lopulla turvapaikkapäätöstään odottavia olisi SPR:n Kemin keskuksessa 150. Alunperin Kemin vastaanottokeskus suunniteltiin 150-paikkaiseksi, mutta enimmillään Kemissä on ollut 300 turvapaikanhakijaa.

Keskuksen käytössä olevien huoneistojen määrä putoaa syksyn aikana 36:een. Enimmillään käytössä on ollut 72. Henkilöstön vähentämistä koskevat yt-neuvottelut päättyvät elokuun alkupuolella. Työntekijöitä on jatkossa todennäköisesti kymmenestä kahteentoista, kun heitä nykyisin on 19.
___________________________________________


YLE Etelä-Karjala: Joutsenon vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoiden määrä laski

Viime vuonna 450 paikkainen keskus oli tupaten täynnä, mutta nyt avoinna on 50 paikkaa. Joutsenon vastaanottokeskuksessa on pääasiassa afganistanilaisia, somalialaisia ja venäläisiä turvapaikanhakijoita.

Suunta on ollut tänä vuonna sama myös muualla Suomessa. Valtakunnallisesti turvapaikanhakijoiden määrä on romahtanut viimevuotisesta parilla tuhannella.

Turvapaikanhakijoiden määrä vaihtelee vuosittain riippuen muun muassa maailman kriiseistä.