Savon Sanomat, pääkirjoitus: Perussuomalaisten nousulle ei näy loppua 19.7.2010
Perussuomalaisten suosio kasvaa. Puolue on ajanut ensimmäistä kertaa ohi vihreiden neljänneksi kokoomuksen, SDP:n ja keskustan jälkeen. Yle Uutisten viime viikolla julkistamassa mittauksessa perussuomalaisia ilmoitti äänestävänsä 10,1 prosenttia vastanneista. Helsingin Sanomien lauantaina julkaiseman gallupin mukaan perussuomalaisten kannatus on edelleen yhdeksän prosenttia.
Olipa todellinen kannatusprosentti yhdeksän tai kymmenen, se on kuitenkin paljon . Se on niin paljon, että ensi huhtikuun eduskuntavaaleihin valmistautuvat muut puolueet joutuvat ottamaan puheenjohtaja Timo Soinin johtamat perussuomalaiset tosissaan. Soinin joukot taistelevat jopa vihreiden ja perinteisen kiilapuolue RKP:n kanssa hallituspaikasta.
Eri asia kokonaan on, löytyisikö perussuomalaisten joukosta riittävästi kelvollisia, ammattitaitoisia ja uskottavia ministeriehdokkaita. Yksi heistä on ilman muuta Soini. Puolueen hallituskelpoisuudesta on tietenkin ennenaikaista puhua vakavasti - toistaiseksi. Yksi kunnon lipsahdus suurpuolueilta tai joku uusi, ikävä uutinen Euroopan unionista saattaa antaa lopullisen sysäyksen perussuomalaisten nousukiidolle.
Perussuomalaisten kannatuksen kasvun taustalla on useita tekijöitä. Osa kansasta haluaa irti nykyajan ”kotkotuksista”. Suunta on kohti konservatismia. Tutkijan mukaan kansa kaipaa perinteistä Unto Monosen satumaa-Suomea.
Soinin vahva ase on ollut johdonmukainen EU:n vastustus. Kreikan talouskriisi, ja siitä johtuneet jättilainajärjestelyt olivat lottovoitto perussuomalaisille. Kansa vihastui Kreikka-tuesta, ja monet päättivät sillä hetkellä siirtyä Soinin johtaman puolueen kannattajiksi.
Toinen viime aikojen kova tapaus oli eduskunnan ydinvoimaäänestys. Soini käyttää armotta sanan säilää nimenomaan vihreitä kohtaan. Miksi perinteinen ydinvoiman vastustajapuolue istuu historian ydinvoimamyönteisimmässä hallituksessa? Soini on oikeassa sanoessaan, että vihreät istuvat kahdella jakkaralla. Vihreät maksavat siitä kalliin hinnan ensi keväänä. Myös hampaaton vasemmistoliitto ja sotkusta toiseen tarponut keskusta ovat kovilla Soinin kanssa.
Vaikka perussuomalaisten maahanmuuttolinjauksissa ja pakolaispolitiikassa on ollut ylilyöntejä, monet suomalaisten ajattelevat ainakin periaatteellisella tasolla samalla tavalla kuin Soinin puolue. Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) sallivassa maahanmuutto- ja pakolaispolitiikassa on ärsyttäviä piirteitä. Thors ei pysty perustelemaan kansankielellä ratkaisujaan. Soini ottaakin takuuvarmasti maahanmuuttopolitiikan puoleensa yhdeksi vaaliteemaksi.
Soini on puoleensa suuruuden luoja. Mies on älykäs, oivaltava, sanavalmis ja esiintymiskykyinen. Hän puhuu kansalle kansan kieltä. Sanoma on selkeää ja yksinkertaista. Soini osaa samaistua kansaan lainaten ahkerasti Veikko Vennamon legendaarista ”kyllä kansa tietää” -slogania.