Pohjolan Sanomat, pääkirjoitus: Maahanmuutto vaaliteemaksi 23.7.2010
Jos ja kun ydinvoimalan rakentaminen alkaa Simossa, merkitsee se alueelle valtavaa taloudellista potkua. Rakentaminen tuo työtä ja rakentajille tarvitaan asuntoja ja erilaisia palveluja. Työtä tulee rajusti lisää ja raha liikkuu.
Pysyviä työpaikkoja ydinvoimala tuo toiminta-ajalleen satoja. Rakentamisvaiheessa tarvitaan tuhansia työntekijöitä. Myös Kolarin ja Pajalan kaivoshankkeet tarvitsevat satoja työntekijöitä, samoin niiden tarvitsemat rautatie- ja satamatyöt ja muu infran rakentaminen.
Jo nyt on selvää, etteivät kaikki ydinvoimalatyömaalle töihin tulevat puhu suomea äidinkielenään. Se tiedetään Olkiluodon voimalatyömaalta. Suomeen tapahtuu väistämättä työperäistä maahanmuuttoa, vaikkakin se tällaisissa suurissa projekteissa onkin väliaikaista.
Maahanmuutto - vaikka työperäistä olisikin - on hyvin monivivahteinen juttu. Siksi siitä vallitsee monenlaisia käsityksiä ja näissä mielipiteissä monesti faktat ovat sekaisin. Mielipiteissä ovat sillisalaattina niin turvapaikanhakijat, keikkatyöläiset kuin pysyvästi maahan muuttaneet ulkomaalaiset ja se mitä kukin tekee tai on tekemättä.
Kun kaikki menee sekaisin, niin näyttää siltä, että suomalaiset eivät halua ulkomaalaisia Suomeen viemään suomalaisten työpaikkoja taikka suomalaisten kovalla työllään ansaitsemia sosiaalietuuksia.
Keikkatyöläisten haaliminen voi olla suomalaisille vaikea pala. Se ei kuitenkaan ole maahanmuuton koko kuva. Suomessa on jo paljon maahanmuuttajia aivan tavallisissa ja pysyvissä työtehtävissä ja heitä myös aivan oikeasti tarvitaan.
Poliitikoille on helppo asettua samalle kannalle kansan oletetun mielipiteen kanssa. Se on paitsi helppoa, myös lyhytnäköistä. Laman oloissa maahanmuuton rajoittaminen voi olla oikein tässä ja nyt.
Mutta entäpä viiden vuoden kuluttua? Nykymenolla silloin Suomessa tekee töitä satatuhatta ihmistä vähemmän kuin nyt. Yhteiskunnan ylläpito käy tuolle työssäkävijäjoukolle taakaksi. Ehkäpä jo liian suureksi, eikä hyvinvoinnin ylläpito ole enää mahdollista.
Ensi kevään eduskuntavaalien kampanja-avauksena pidettävässä Suomi Areenassa Porissa keskiviikkona väitelleet puoluejohtajat ottivat kantaa työperäiseen maahanmuuttoon. Siitä onkin tulossa yksi vaaliteemoista.
Puoluejohtajista SDP:n Jutta Urpilainen ja perussuomalaisten Timo Soini katsovat, ettei työperäistä maahanmuuttoa ei pidä helpottaa. Soinin heitto, ettei työperäisestä maahanmuutosta tarvitsisi edes keskustella, koska maassa on 300 000 työtöntä, ei pidä sisällään minkäänlaista ratkaisumallia. Tympeä on myös Urpilaisen syytös, että hallitus helpottaa ulkomaisen työvoiman saatavuutta myös aloilla, joissa työttömyys on korkea.
Oikeassa Urpilainen ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ovat siinä, ettei ulkomaisen työvoiman palkkoja ja työehtoja saa polkea. Siitä kaikki puoluejohtajat ovat toki liikuttavan yksimielisiä.
Vaikka valtiovarainministeriön ennusteen mukaan työttömyys pahenee edelleen ensi vuonna, tarvitsee ikääntyvä Suomi tulevaisuudessa työperäistä maahanmuuttoa. Massamittoihin ei ole tarvetta, eikä sellaiseen olla menossa, mutta maa tarvitsee selkeän ohjelman. Maahanmuuttajien on saatava täysivaltaiset oikeudet ja heille on tarjottava mahdollisuus sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan. Siihen tarvitaan kaikkien panosta.