Helsingin Sanomat: Oikeustieteilijät tyrmäävät kerjäämisen kieltämisen 11.7.2010
Sisäministeriön työryhmän ehdotus kerjäämisen kieltämisestä sisältää oikeustieteilijöiden mielestä lukuisia oikeudellisia ongelmia. Niistä merkittävin on, että tosiasiassa laki syrjisi romaneita.
"Kyse olisi etnisen alkuperän perusteella tehtävästä profiloinnista, joka rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimusta ja Suomen perustuslakia", sanoo Euroopan yliopistoinstituutin kansainvälisen oikeuden professori ja YK:n ihmisoikeusraportoija Martin Scheinin.
Hänen mielestään työryhmän mietinnöstä paistaa läpi ajatus, että suomalainen voisi edelleen kerjätä rahaa bussilippuun, mutta ulkomaisten romanien kerjääminen kriminalisoitaisiin.
Perustuslain mukaan kaikki ovat lain edessä yhdenvertaisia. Euroopan ihmisoikeussopimuksessa syrjinnän kielto on ehdoton.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on torjunut lainvalvonnan, jossa ihmiset on asetettu eriarvoiseen asemaan esimerkiksi etnisen alkuperän perusteella.
"Romanien köyhyyteen ja järjestelmällistä syrjintää koskeviin ihmisoikeusongelmiin pitäisi miettiä muita keinoja kuin kerjäämisen kieltäminen", sanoo Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen.
Huhtikuun eduskuntavaalien lähestyessä poliitikot ovat rientäneet ottamaan kantaa maahanmuuttajia ja kerjäämisen kieltämistä koskevaan keskusteluun.
Kesäkuun lopussa eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) sanoi Yleisradion haastattelussa, että kerjäämisen kieltävä laki on mahdollista säätää tavallisen lakina.
Kielto ei siis Sasin mielestä rikkoisi perustuslakia.
Tosin hallituksen esitystä ei ole tehty, joten muutettavista lakipykälistä ei ole tietoa. Se ei silti estänyt Sasia puolustamasta riitaisaa väliraporttia, joka on kirjoitettu kovalla kiireellä kuukaudessa.
"On asiatonta, että perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja ryhtyy ottamaan kantaa näin varhaisessa vaiheessa. Sasi ole perustuslakivaliokunta, vaan ainoastaan sen puheenjohtaja", Ojanen sanoo.
Sekä Ojasen että Scheininin mukaan laki olisi vastoin perustuslakia ja Euroopan ihmisoikeussopimusta, jos hallituksen esitys ylipäätään kirjoitetaan työryhmän väliraportin perusteella.
"Kauniisti sanottuna hän [Sasi] on ottanut aikamoisen varaslähdön, koska mitään lakiehdotusta ei ole nähty. Työryhmäkin toteaa, että kerjäämisen kieltämisellä olisi kytkentöjä perus- ja ihmisoikeuksiin. Ennen kuin perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja ottaa asiaan kantaa, hänen pitäisi odottaa lakitekstin valmistumista", Scheinin sanoo.