Suomen Kuvalehti: Suomi käännytti FSB:n entisen urkkijan - kohtalona hiljainen katoaminen? 25.7.2010
Poliisi saattoi hiljattain Vainikkalan raja-asemalle venäläisen Aleksandr Novikovin, jonka turvapaikkahakemus oli hylätty. Novikov ylitti junalla rajan Venäjälle ja alkoi odottaa pahinta.
”Pelkään turvallisuuteni puolesta”, Novikov sanoi puhelimitse Venäjän puolelta. ”He eivät ole unohtaneet mitään tekojani. Sellaiset ihmiset eivät unohda.”
Novikov pelkää Venäjän turvallisuuspoliisia FSB:tä, jolle hän toimitti kaksi vuotta tietoja Venäjän opposition toiminnasta. Novikov toimi aikana, jolloin poliisin ja muiden turvallisuusviranomaisten otteet oppositiota kohtaan olivat kovimmillaan.
Kuumat vaalit
Venäjän puolueisiin järjestäytymättömän opposition toiminta oli hyvin näkyvää loppuvuoden 2007 duumanvaalien ja alkuvuoden 2008 presidentinvaalien alla. Yhdistynyt kansalaisrintama koetti saada entistä šakkimestaria Garri Kasparovia presidenttiehdokkaaksi. Luvattomia mielenosoituksia järjestettiin. Kirjava oppositio sai niihin mukaan yhä näkyvämpiä nimiä kuten Oikeistovoimien liitto -puolueen Nikita Belyhin ja Maria Gaidarin.
Samaan aikaan viranomaisten otteet kovenivat. Kerta kerralta mielenosoituksia vastassa oli yhä vankempi mellakkapoliisien rivistö jo tunteja ennen protestien alkamista. Mielenosoittajia pidätettiin usein jo matkalla protestipaikalle. Oppositiojohtajat vaihtoivat monta kertaa lyhyen ajan sisällä reittiään välttääkseen pidätyksen ennen mielenosoituspaikalle saapumista.
Laillisiakin mielenosoituspaikkoja vallanpitäjien kannattajat häiriköivät muun muassa kovaäänisellä melulla. Tähän häirintään poliisi ei puuttunut.
Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä vetosi yhä voimakkaammin siihen, että oppositio oli vain Venäjän horjuttamiseksi palkattuja lännen kätyreitä.
Oppositio puolestaan syytti vallanpitäjiä likaisista ja laittomista keinoista opposition toiminnan vaikeuttamiseksi vaalien alla.
Vuosina 2006-2007 Aleksandr Novikov toimitti FSB:lle tietoa opposition suunnitelmista ja sen johtajien liikkeistä. Erityisen tärkeitä olivat tiedot Kasparovista, jota FSB piti Novikovin mukaan uhkana. Novikov esiintyi Yhdistyneelle kansalaisrintamalle heidän kannattajanaan, joka halusi yhä vastuullisimpia tehtäviä. Tosiasiassa hän oli FSB:n urkkija.
Novikov on kertonut saaneensa palkaksi 8 000 ruplaa (reilut 200 euroa) kuukaudessa. Tiedot hän luovutti FSB:n yhteyshenkilölle yleensä viikoittain. Joskus FSB näytti valokuvia henkilöistä, ja Novikov kertoi, oliko hän nähnyt heitä opposition porukoissa.
Novikovin mukaan hänet rekrytoitiin tehtävään lähes sattumalta. Hän otti itse yhteyttä FSB:hen selvittääkseen henkilökohtaisia ongelmiaan. Samalla hänelle esitettiin yhteistyötä. Lääkäri ja lääke-edustajana työskennellyt Novikov ei ollut aikaisemmin ollut politiikasta kiinnostunut. FSB:n yhteyshenkilö kuvaili, kuinka Kasparov halusi tuhota Venäjän demokratian ja yrittää samanlaista vallankumousta kuin oli tehty Ukrainassa. Novikov otti työn vastaan.
Sitä hän ei tajunnut, että toiminnallaan hänestä ei tullut vain FSB:n vakoilija vaan myös rikollinen. Venäjän perustuslaki kieltää turvallisuusviranomaisten soluttautumisen poliittisiin ryhmiin ja puolueisiin kerätäkseen niistä tietoja tai vaikuttaakseen niiden toimintaan.
Mitta täyteen
Loppuvuodesta 2007 Novikov alkoi saada tarpeekseen. Hän halusi aloittaa uuden elämän toisaalla.
Hän lähti Tanskaan hakemaan turvapaikkaa - mutta palasi pian vapaaehtoisesti takaisin Venäjälle. FSB:n yhteyshenkilö ihmetteli, missä Novikov oli ollut. Tämä selitti poissaoloaan parhain päin ja jatkoi tietojen keruuta epäluuloja hälventääkseen.
Tammikuussa 2008 Novikovilla oli passissa Suomen viisumi, jonka avulla hän matkusti vaikeuksitta Helsingin kautta Kööpenhaminaan. Novikov uskoi, että asian tekeminen julkiseksi auttaisi länteen jäämisessä ja hän antoi haastattelun muun muassa Tanskan televisiolle, ranskalaiselle uutistoimistolle AFP:lle ja venäläiselle Novaja Gazetalle.
Novikov kertoi, kuinka hän oli mukana tuhoamassa Kasparovin tukijoiden yritystä järjestää 500 ihmisen kokoontuminen Kasparovin presidenttiehdokkuuden tueksi. Kasparov ei päässyt ehdokkaaksi. Novikov todensi opposition itsensä esittämän väitteen: vallanpitäjät estivät Kasparovin rekisteröinnin.
Tanskan televisio nauhoitti puhelun, kun Novikov soitti FSB:n yhteyshenkilölleen ja keskusteli työasioista.
Koska Novikov oli saapunut Tanskaan Suomen kautta, hänet palautettiin niin sanotun Dublinin-sopimuksen nojalla Suomeen turvapaikkakäsittelyyn.
Puolentoista vuoden hakuprosessi päättyi käännytykseen.
Ei vaaraa?
Maahanmuuttovirasto hylkäsi turvapaikkahakemuksen tammikuussa 2009. Maahanmuuttovirasto esitti epäilynsä siitä, oliko Novikov loppujen lopuksi työskennellyt FSB:lle. Ja vaikka FSB haluaisikin syyttää Novikovia salaisuuksien paljastamisesta, rangaistus ei Maahanmuuttoviraston mukaan olisi kohtuuton.
Helsingin hallinto-oikeus kumosi Maahanmuuttoviraston päätöksen ja palautti hakemuksen uudelleen käsiteltäväksi.
Maahanmuuttovirasto antoi jälleen kielteisen päätöksen, jonka mukaan Novikovilla ei ole syytä pelätä vainoa kotimaassaan.
Päätöksestä valitettiin taas Helsingin hallinto-oikeuteen, joka nyt oli samaa mieltä Maahanmuuttoviraston kanssa ja hylkäsi valituksen.
FSB ei ole koskaan julkisesti myöntänyt Novikovin tehneen sille töitä. Helsingin hallinto-oikeus ei kuitenkaan epäillyt sitä, etteikö Novikov olisi työskennellyt FSB:n maksamana urkkijana. Oikeus ei vain pitänyt uskottavana sitä, että Venäjän viranomaiset olisivat Novikovin teoista enää kiinnostuneita. Sallihan Venäjä Novikovin poistuakin maasta omalla passilla ilman ongelmia.
Novikovin valituslupahakemus on vireillä korkeimmassa hallinto-oikeudessa, mutta KHO:n mukaan Novikov voi odottaa sen käsittelyä Venäjällä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei estänyt Novikovin viemistä Venäjälle.
Niinpä heinäkuun puolessavälissä poliisi haki Novikovin vastaanottokeskuksesta yöpymään Oulun poliisilaitokselle, mistä matka aamuvarhaisella jatkui kohti Vainikkalan raja-asemaa ja Venäjää.
Novikovin asianajaja, varatuomari Harri Nevala ei usko, että FSB:n kaltainen organisaatio unohtaa kahdessa vuodessa Novikovin teot. Novikov on julkisesti kertonut Venäjän vaalien vilpillisyydestä ja näin pettänyt FSB:n ja loukannut sitä.
Nevalan mukaan Novikovia uhkaa Venäjällä vähintään vankila ja pahimmillaan ”hiljainen katoaminen”.