Iltalehti/STT: Musliminuoret saavat ensimmäisen aikakausilehtensä 12.7.2010
Musliminuoret alkavat toimittaa omaa aikakauslehteä, jonka ensimmäinen numero ilmestyy elokuussa. Ummaksi nimetty lehti on ensimmäinen laatuaan Suomessa.
Päätoimittaja Bilal Sehli luonnehtii julkaisua lifestyle-lehdeksi, joka käsittelee muun muassa arkea, ihmissuhteita, muotia ja urheilua musliminuorten näkökulmasta. Ensimmäisessä numerossa esitellään muun muassa huivimuotia.
- Monet luulevat, että muslimitytöt voivat käyttää vain mustaa ja valkoista, mutta heillä on paljon mahdollisuuksia pukeutua persoonallisesti, Sehli huomauttaa.
Idea lehdestä syntyi reilu vuosi sitten Suomen islamilaisen neuvoston nuorisolautakunnassa. 24-vuotias päätoimittaja toteaa, että musliminuoret tarvitsevat kanavan itsensä ilmaisulle. Lukijoiksi toivotaan myös valtaväestön nuoria.
- Haluamme lehden avulla yhdistää nuorisoa ja rikkoa eritaustaisten nuorten välisiä rajoja, Sehli kuvailee.
Tavoitetta symboloi myös lehden nimi Umma, joka tarkoittaa yhtenäistä kansakuntaa.
Ennen kuin Sehli tuli Tunisiasta Suomeen kolmisen vuotta sitten, hän otti selvää suomalaisista käyttäytymissäännöistä. Hän arvelee, että valtaväestön nuoret eivät saa tarpeeksi tietoa muslimeista.
- Meidän pitää tuntea toisemme paremmin, jotta voimme rakentaa yhteistä historiaa. Haluamme tehdä kulttuuriamme tutuksi nuorten näkökulmasta, hän sanoo.
Suomalaisnuoret kiinnostuneita
Sehlin mukaan myös suomalaisnuoret, jotka eivät ole muslimeja, ovat olleet kiinnostuneita osallistumisesta lehden tekemiseen. Hän kertoo, että tulevaisuudessa heitä mahdollisesti otetaan mukaan myös tekijätiimiin.
Tällä hetkellä ryhmän ainoa uskontokuntaan kuulumaton on ammattivalokuvaaja Anna Autio.
- On ollut hienoa nähdä, kuinka valtavan innoissaan nuoret ovat projektista. Tämä on ollut myös minulle uudenlainen ja haastava kokemus, koska valokuvat on otettava islamin sääntöjen rajoissa, hän toteaa.
Lehden 10-henkisessä toimituksessa on mukana nuoria naisia ja miehiä muun muassa Somaliasta, Algeriasta, Kosovosta ja Suomesta. Heistä suurin osa on alle 27-vuotiaita. Kaikki tekevät lehteä talkootyönä.