maanantai 10. tammikuuta 2011

HS: Joka kolmas uusmaalainen kannattaa kouluihin maahanmuuttajille kiintiöitä

Helsingin Sanomat: Joka kolmas uusmaalainen kannattaa kouluihin maahanmuuttajille kiintiöitä 10.1.2011
Husein Muhammed: Gettoutumista ei vältetä yhdenvertaisuutta rajoittamalla (blogi)

Joka kolmas uusmaalainen rajoittaisi maahanmuuttajataustaisten oppilaiden määrää kouluissa.

HS:n Suomen Gallupilla teettämän kyselyn mukaan rajoituksia asettaisivat hanakimmin perussuomalaisten kannattajat. Heistä miltei joka toinen puuttuisi koulukohtaisiin oppilasmääriin. Helsinkiläisistä keskustapuolueen kannattajista yli 40 prosenttia on samoilla linjoilla. Kuitenkaan enemmistö seudun asukkaista ei asettaisi etnisiä kiintiöitä kouluihin.

Maahanmuuttajataustaisten oppilaiden keskittyminen tiettyihin kouluihin on yleistynyt etenkin Espoossa ja Helsingissä.

Joissakin kouluissa maahanmuuttajataustaisia lapsia on jo yli puolet oppilaista. Toisissa oppilaina ei ole lainkaan maahanmuuttajia.

"Suomen oppiminen ja kotoutuminen on vaikeampaa, kun enemmistö puhuu muuta kieltä kuin suomea", toteaa rehtori Leila Lindqvist Helsingin Malmilla sijaitsevasta Soinisen koulusta. Siellä maahanmuuttajataustaisia oppilaita on 57 prosenttia.

Opetushallitus patistaa kuntia tarttumaan Euroopan suurkaupungeista tuttuun ongelmaan.

"Koulupaikan osoittaminen on kuntien vallassa", muistuttaa opetusneuvos Leena Nissilä.

__________________________________________________

"Osa meidän alueen suomenkielisistä lapsista menee naapurikouluun. Kun kysyn vanhemmilta miksi, osa perheistä ei osaa sanoa syytä. Uskon, että iso maahanmuuttajaoppilaiden osuus vaikuttaa joihinkin. Lapsi halutaan kouluun, jossa on vähemmän maahanmuuttajia", Lindqvist sanoo.

[...]

Koulujen eriytyminen maahanmuuttajataustaisten osuuden suhteen huolestuttaa Opetushallitusta, sanoo opetusneuvos Leena Nissilä.

"Suurinta huolta tästä ovat kantaneet rehtorit, joiden koulussa ei ole lainkaan maahanmuuttajaoppilaita. He sanovat, että oppilaat eivät opi monikulttuurisuuteen luontevasti ja saa taitoja, joita jokainen suomalainen varmasti tulevaisuudessa tarvitsee."

Nissilä herättelee kuntia.

"Koulupaikkojen osoittaminen on kuntien vallassa. Asiassa olisi korkea aika tehdä ratkaisuja, ettei käy kuten Ruotsissa, jossa joissakin kouluissa maahanmuuttajia on 98 prosenttia. Asia tulisi huomioida ennen kaikkea asuntopolitiikassa ja rakentamisessa."