perjantai 8. huhtikuuta 2011

Taloussanomat: Täältä tulevat uudet halpatyöntekijät

Taloussanomat: Täältä tulevat uudet halpatyöntekijät 8.4.2011

Virolaiset rakentajat ja filippiiniläiset sairaanhoitajat ovat jo juurtumassa Suomeen. Se ei kuitenkaan riitä. Vuokratyöntekijöitä välittävät yritykset etsivät jo lisää työntekijöitä jatkuvasti uusista maista, sillä työnantajat uskovat työvoimapulaan. Katso mistä Suomeen haetaan nyt työntekijöitä ja mihin hommiin. Minkä alan osaajia löytyy esimerkiksi Romaniasta?

Henkilöstövuokrausyritys VMP tuo rakentajia Romaniasta ja sairaanhoitajia Portugalista, missä heitä koulutetaan yli oman tarpeen.

Työvoimaa välittävä Opteam puolestaan noutaa metallimiehiä Slovakiasta, ja HOK-Elannolla ahertaa filippiiniläisiä kokkeja.

– Ravintoloihin on vaikea saada ammattiväkeä. Paikkoja on auki enemmän kuin kotimaisia hakijoita on tarjolla, HOK-Elannon viestintäpäällikkö Ralf Nyberg sanoo.

– Filippiiniläisten koulutustaso on hyvä ja asenne kunnossa. He haluavat oppia uutta ja työskentely ulkomailla on levinnyt laajalle filippiiniläisessä kulttuurissa, Nyberg perustelee työvoiman tuontia.

– Filippiineillä on työttömyyttä, joten sieltä halutaan lähteä. Filippiiniläiset myös osaavat englantia ja oppivat nopeasti suomea, Opteamin toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen vahvistaa.

Kiinnostus filippiiniläisiä sairaanhoitajia kohtaan onkin lisääntynyt, ja Opteam on kääntänyt katseensa Kaakkois-Aasiaan. Yhtiö valmistautuu tuomaan metallialan työntekijöitä Vietnamista, jos työvoima loppuu Euroopasta viime nousukauden tapaan.

Filippiiniläisten lailla vietnamilaiset ovat valmiita lähtemään työn perässä kauas kotoa.

Lähtömaita yhdistää korkea työttömyys. Tulijat ovat koulutettuja ja kokeneita ammattilaisia, joiden työehdot ja palkka ovat samat kuin suomalaisilla.

Itä-Eurooppa
tulee tänne

Katseet hakeutuvat jatkossa entistä vahvemmin Itä-Eurooppaan. Välitysfirmojen luottomaaksi nousee Puola. Selekta tuo väkeä lisäksi Unkarista ja VMP Romaniasta.

– Romaniassa on osaavia rakennustyöntekijöitä ja kulttuuri, että lähdetään työn perässä maailmalle, VMP:n toimitusjohtaja Mika Kaukonen sanoo.

Välitysfirmat uumoilevat myös Baltian ja Bulgarian sekä Ukrainan ja Valko-Venäjän nousua, vaikka lupa-asiat hankaloittavatkin työvoiman tuomista EU:n ulkopuolelta.

– Ukrainassa on hyviä kivimiehiä, VPS:n toimitusjohtaja Veli-Pekka Suomalainen kehuu.


Huudossa ovat edelleen myös vanhat suosikit, virolaiset siivoojat ja intialaiset it-asiantuntijat.

– Viro on niin lähellä, että se on vastaava rekrytointitoimisto kuin mikä tahansa Helsingin lähialue, Baronan toimitusjohtaja Markus Oksa toteaa.

It-osaajia tuodaan monelta suunnalta. Intian lisäksi Barona hakee heitä Venäjältä. It-alan rekrytointifirma ElanIT puolestaan luottaa Intian lisäksi EU-maihin ja Itä-Eurooppaan, kuten Puolaan ja Tsekkiin.

– Kysyntä eri osaamisalueilla vaihtelee nopeasti. Kuuden kuukauden päästä tilanne voi olla aivan erilainen, ElanIT:n toimitusjohtaja Petri Sonkeri sanoo.

Pahimmassa pulassa it-ala,
teollisuus ja terveydenhuolto

Vuokrafirmojen mukaan suomalaiset eivät jatkossakaan saa hoidettua palveluitaan itse.

– Työvoiman tarve tulee ihan varmasti lisääntymään. Kasvun vauhti riippuu siitä, millä tahdilla talouskasvu etenee. Eläköityminen on sen verran kovaa, Baronan Markus Oksa sanoo.

Pahiten työvoimapulasta kärsiviksi aloiksi Oksa nimeää it-alan, teollisuuden ja terveydenhuollon.

– Palvelualat, teollisuus, rakentaminen, Staffpointin toimitusjohtaja Juha Torniainen puolestaan luettelee.

– Jos katsoo Suomen väestörakennetta, ei voi tulla oikein muuhun johtopäätökseen, kuin että työvoimasta tulee olemaan pulaa.

Skarppaa,
Suomen valtio

VMP:n Mika Kaukosen mukaan hyviä työntekijöitä ei ole tyrkyllä joukoittain.

– EU:n alueella ulkomaisen työvoiman rekrytointiprosessi on suhteellisen yksinkertainen, mutta väestöpyramidit näyttävät muissa EU-maissa samalta kuin Suomessakin, Kaukonen sanoo.

– Toinen haaste on Suomen houkuttelevuus. Saksa, Ranska ja Englanti vetävät enemmän, kun kieli on helpompi ja palkkataso parempi kuin Suomessa.

Kaukonen penää valtiolta strategiaa työperäisen maahanmuuton järjestämiseksi.

– Työvoiman tarve on ilmeinen, sen osoittaa tilastomatematiikka. Jollei Suomeen saada enempää ulkomaista työvoimaa, hyvinvointivaltiota ei voida pitää pystyssä enää 10–15 vuoden kuluttua.

Kaukosen mukaan valtion pitäisi panostaa myös harmaan talouden kitkemiseen ja tulijoiden kotouttamiseen.

– Suomeen tulevan työvoiman pitää olla työsuhteessa suomalaiseen yritykseen, jolloin he maksavat veronsa tänne ja ovat rakentamassa suomalaista yhteiskuntaa.

– Kun työperäinen maahanmuutto on vielä pientä, siihen pitäisi valmistautua, että vältyttäisiin Malmön, Pariisin ja Rotterdamin tapaiselta ghettoutumiselta.