perjantai 8. huhtikuuta 2011

HS: Kunnianloukkauslait menossa remonttiin

Helsingin Sanomat: Kunnianloukkauslait menossa remonttiin 8.4.2011

Jumalanpilkasta asianomistajarikos! Tämä vanha vitsi kuultiin sekä oikeusministeri Tuija Braxilta (vihr) ja kansanedstaja Erkki Tuomiojalta (sd) vaalipaneelissa keskiviikkona.

Kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen Pen oli kutsunut liikuttavan yksimielisen joukon eduskuntapuolueita Kymppikirjastoon keskustelemaan sananvapaudesta. Yksimielisyyttä lisäsi se, että perussuomalaiset eivät järjestäjän pyynnöstä huolimatta olleet lähettäneet edustajaansa paikalle.

Tuomiojan ohella Laura Kolbe (kesk), Silvia Modig (vas), Petri Sarvamaa (kok), ja Maria Björnberg-Enckell (rkp) löysivät ongelmia vihapuheen yleistymisestä Suomessa ja Jussi Halla-ahon (ps) saamasta tuomiosta uskonrauhan rikkomisesta.

Oikeusministeri Brax ei asemansa vuoksi suostunut kommentoimaan Halla-ahon tapausta, mutta kertoisen sijaan uutisen: oikeusministeriö aikoo panna kunnianloukkauslait ja jumalanpilkkalait remonttiin.

Toukokuussa - jos seuraava hallitus suo - oikeusministeriössä aloittaa asiaa pohtiva työryhmä. Lopputulokset ovat hämärän peitossa, mutta lievenemistä lakeihin on luvassa: ainakin vankeusrangaistus poistunee tuomioiden joukosta.

Uskonrauhapykäliä on Braxin mukaan mahdollista muuttaa samassa yhteydessä. Ehkä jatkossa tuomittavaa olisi uskonnollisten tunteiden loukkaaminen. Kukaan ei sanonut tätä, mutta laista taitaa tulla Lex Halla-aho.