perjantai 8. huhtikuuta 2011

YLE: Maahanmuuttajia täsmäkoulutetaan rakennusalalle

YLE Helsinki: Maahanmuuttajia täsmäkoulutetaan rakennusalalle 8.4.2010

Työvoimapulan uhkaamalle rakennusalalle koulutetaan maahanmuuttajia täsmäkoulutuksena. Helsingin kaupunki, työhallinto ja Skanska-konserni aloittivat vuosi sitten rakennusalan työllistämisprojektin, jossa hyödynnetään työhallinnon tarjoamaa ammattikoulutukseen valmentavaa ohjelmaa työvoimapulan paikkaamiseen.

Työllistymisprojektissa on mukana kolmisenkymmentä opiskelijaa ja edustettuna 16 eri kansallisuutta.

Somaliasta kotoisin oleva Omer Huseen toivoo saavansa ammatin, josta on hyötyä kotimaassakin.

- Kun omassa kotimaassa on sotaa ja tällaista, sinnekin kaivattaisiin vähän rakennusmiehiä. Toivottavasti minusta on sitten hyötyä, Huseen sanoo.

"Aika hyvä työkalu"

Hanke lähti liikkeelle vuosi sitten työvoimahallinnon ja Helsingin kaupungin yhteisellä maahanmuuttajille suunnatulla ohjelmalla, jossa opiskeltiin muun muassa suomen kieltä ja rakennustyömaiden perusasioita.

Rakennusalaa uhkaavan työvoimapulan havahduttama Skanska päätti tarjota koko ryhmälle mahdollisuuden opiskella itselleen talonrakennusalan perustutkinto oppisopimuskoulutuksena.

Helsingin työ- ja elinkeinotoimiston toimialapäällikkö Pirjo Paajanen toivoo, että ammattikoulutukseen valmentavaa ohjelmaa käytettäisiin työllistymisprojekteissa enemmänkin.

- Tämä on aika hyvä työkalu, kun yritykset vaan osaisivat käyttää sitä. Koulutus räätälöidään yrityksen tarpeisiin, ja kuitenkin koulutuksesta maksetaan 75 prosenttia, eikä yrityksen tarvitse maksaa palkkaa koulutuksen ajalta.

Lomautukset este

Työhallinnon päätöksen mukaan edellytys oppisopimuskoulutuksen palkkatuelle on se, ettei yrityksellä ole listoilla lomautettuja henkilöitä. Suhdanneherkällä rakennusalalla tämä voi jopa muodostua esteeksi vastaavanlaiselle koulutukselle. Skanskan henkilöstöjohtaja Kirsi Mettälä toivoo joustavuutta puolin ja toisin.

- Kuitenkin yhteinen tavoite on, että pystyttäisiin kouluttamaan näitä henkilöitä ammattiin, saamaan heidät yhteiskunnan aidoiksi jäseniksi ja myöskin se, että saadaan työvoimaa rakennusalalle, missä sitä kiivaasti nyt tarvitaan, Mettälä sanoo.