Salon Seudun Sanomat, pääkirjoitus: Vihapuhe on yhteisölle vaarallista 31.7.2011
Vihapuhe on suomen kielessä uusi käsite. Käsitteen olemassaolosta voi tehdä kaksi päätelmää: uuden käsitteen kuvaama ilmiökin on uusi; ilmiö on jo niin laajamittainen, että se tarvitsee oman käsitteen.
Norjan brutaali joukkomurha nosti vihapuheen myös Suomessa aivan uuteen valoon. Ilmiöön on alettava suhtautua vakavasti, sillä vihapuhe on yhteisölle vaarallista. Demokraattisen yhteisön tulee puolustautua vihan lietsontaa vastaan.
Uuden käsitteen ongelma piilee määrittelyssä. Vihapuhetta ei voi mitata kuin kilogrammoja. Puhuja käyttää sanoja haluamallaan tavalla. Siinä, missä suuri enemmistö kokee kuuntelevansa vihapuhetta, vihapuhujaksi epäilty selittää vain olevansa kriittinen.
Selviä tuntomerkkejä toki on. Esimerkiksi rikoslain kuvaama kiihotus kansanryhmää vastaan on vihapuhetta.
INTERNETIN käyttöönotto loi virtuaalimaailman, jossa käydään paljon valvomatonta keskustelua. Tämän tajuaminen on poistanut pidäkkeet valitettavan monilta. Nimettömyyden suojassa nettiin vuodatetaan sielun pohjan mustia mujuja. Samanmieliset vahvistavat verkossa toisiaan.
Pidäkkeiden poistuminen merkitsee sitä, että pieni osa kansalaisista on hylännyt tavanomaiseen sivistykseen ja kansalaistaitoon kuuluvan ajattelun ja hyvät käytöstavat.
Omantunnon kellojen pitäisi kalkattaa silloin, kun aletaan äänekkäästi pitää toista ihmisryhmää enemmän ihmisinä kuin toista. Tällaiseen puheeseen tulee myös yhteisön havahtua ajoissa.
AIHE ei ratkaise, onko julkistettu viesti vihapuhetta. Ratkaisevaa on sanoman ydin, sen sävy.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini rajasi torstaina (Yle Uutiset), että kriittinen maahanmuuttokeskustelu ei ole vihapuhetta. Näin sanoessaan hän pani päänsä pensaaseen. Kyllä kriittinen maahanmuuttokeskustelu voi olla vihapuhetta, jos sen sanoma osoittautuu rasistiseksi.
Kansanedustaja Olli Immosen (ps.) ensimmäinen Facebook-reaktio Norjan joukkomurhaan oli pohdinta siitä, ovatko tekijät jälleen muslimeja vai jollain muulla tavoin häiriintyneitä. Lausunto ei edusta asiallista, kriittistä keskustelua maahanmuutosta, vaan lauseissa on vihapuheen piirteitä.
VIHAPUHEEN yleistymisen vaara on se, että vihan lietsominen ja lopulta väkivalta alkavat tulla entistä hyväksytymmiksi. Jos niin käy, lähestytään samalla tilaa, jossa asiat voivat karata käsistä.
Sananvapauteen kuuluva vastuu velvoittaa jokaista yhteisön jäsentä. On opeteltava tunnistamaan hyvän ja pahan rajoja. Medialla on oma vastuunsa, ja erityinen vastuu on internetin keskustelupalstojen valvojilla.