tiistai 26. heinäkuuta 2011

Demari: Norjan tapahtumat mahdollisia Suomessakin

Demari, pääkirjoitus: Norjan tapahtumat mahdollisia Suomessakin 26.7.2011

Oslon pommi-isku ja verilöyly demarinuorten leirillä saa kysymään, voiko sama tapahtua Suomessa. Suojelupoliisi pitää terroriuhkaa pienenä, mutta myöntää, että periaatteessa samankaltaiset hirmuteot ovat mahdollisia myös meillä.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Suomi on säästynyt terrorismilta vain sattuman ansiosta. Hänen mielestään Norjan tapahtumat on otettava huomioon turvallisuustilanteen arvioinnissa. Viikonloppuna vartijoiden toimintaa valtioneuvoston kohteissa jo tehostettiin.

Norjan joukkosurmat olivat ilmiselvää poliittista terrorismia, jossa kohteena oli Norjan sosialidemokraattinen työväenpuolue. Joukkosurmaaja on äärioikeistolainen nationalisti, joka vastustaa maansa poliittista järjestelmää. Hän on osallistunut aktiivisesti keskusteluun netin maahanmuuton vastaisilla sivuilla ja esitellyt jyrkkää islaminvastaisuuttaan.

Norjan tuhotyöt tuovat mieleen Kauhajoen ja Jokelan kouluammuskelut. Niidenkin tekijät hakivat verkosta vertaistukea ja olivat viehtyneet aseisiin. Nuoret koulusurmaajat purkivat kuitenkin väkivaltaan pitkälti omia pettymyksiään, kun taas norjalaisterroristi toimi omaksumansa vallankumoukseen tähtäävän ääri-ideologian innoittamana.

Norjan joukkosurmaaja julkisti ennen iskujaan manifestin, jossa vaadittiin 400 000 ihmisen tappamista Euroopassa. Äkkiseltään sekava manifesti on koottu Euroopassa jalansijaa saaneiden maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta vastustavien liikkeiden ajatuksista. Hyisiä väristyksiä nostattavaa vihanlietsontaa on kauhistuttavan paljon myös suomalaisilla verkkosivustoilla. Näin ollen on sinisilmäistä puhua yksittäisen hullun teoista, sillä kyse on yhä avoimemmaksi käyvän vihapuheen ja syrjinnän hyväksymisen tuottamasta kärjistyneestä toiminnasta. Kuten presidentti Martti Ahtisaari totesi, hyvien ihmisten enemmistön pitää nyt rohkaistua ja näyttää arkielämässä, että ääriliikkeiden mielipiteitä ja toimia ei suvaita.

Aselainsäädäntöä täytyy myös arvioida uudelleen. Lakia on tiukennettu, mutta ei vielä riittävästi. Tulivoimaisiin käsiaseisiin suhtaudutaan edelleen liian löysästi.

Pohjoismainen demokratia on rakennettu työllä. Pohjoismaiden on syytä tiivistää yhteistyötään sen puolustamiseksi.