tiistai 26. heinäkuuta 2011

Suomenmaa: Perussuomalaisten johdolta kaivataan pesäeroa vihapuheisiin

Suomenmaa: Perussuomalaisten johdolta kaivataan pesäeroa vihapuheisiin 26.7.2011
Suomenmaa: Ääriliikkeet nostavat nyrkkejään (näköislehti)

Perussuomalaisten puoluejohto ei ole tuominnut selvästi väkivaltaa, vaikka puolueeseen liitetty nettipalsta Homma-foorumi jouduttiin sulkemaan sunnuntai-päiväksi Norjan tragedian synnyttämän liian kiivaan keskustelun vuoksi.

Suomenmaan toimitus yritti maanantain aikana useita kertoja saada perussuomalaisten johdolta kommenttia asiaan, tuloksetta.

Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinen ihmettelee, ettei kommenttia ole tullut.

– Toivon, että heidän puoluejohtonsa tekisi pesäeron vihapuheisiin ja väkivaltaan. Uskon ja tiedän, että 99 prosenttia puolueen jäsenistä kannattaa laillista demokratiaa, Kurvinen sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkosen mukaan Homma-foorumilla voi nähdä äärioikeistolaisia piirteitä.

Sinkkosen mukaan sivuston ylläpitäjät kiistävät virallisesti väkivallan, mutta retoriikassa ja ideologiassa on vihapuheiden piirteitä.

– Kirjoitukset eivät täytä lakiteknisesti viharikosten mittoja, mutta ihmiset saattavat niiden kautta ymmärtää, että väkivallan käyttö on hyväksyttävää.

– Väkivallan selkeä tuomitseminen on siksi toivottavaa. Kannatan kyllä sitä, että asioista voidaan keskustella, mutta vihapuheen ja sananvapauden ero täytyy tehdä selväksi, Sinkkonen sanoo.

SUOMENMAA

Aiheesta lisää tiistain lehdessä

_____________________________________

Suomenmaa: Ääriliikkeet nostavat nyrkkejään

Perussuomalaisten johdolta kaivataan selvää väkivallan ja vihapuheiden tuomitsemista

– Ääriliikkeiden noususta on oltava huolissaan ja asia on otettava vakavasti, Ulkopoliittisen instituutin terrorismintutkija Teemu Sinkkonen sanoo.

Äärioikeiston vahvistuminen nousi julkiseksi puheenaiheeksi Norjan järkyttävien väkivallantekojen jälkeen, kun Oslon pommi-iskuista ja Utøyan joukkosurmasta syytetty mies julisti manifestissaan äärioikeistolaista maailmankuvaa.

– Tekijän tarkoituksena näyttää olleen hyökätä ensin hallitsevaa eliittiä vastaan ja kohdistaa sitten huomio heihin, keitä varsinaisesti vihaa, eli tässä tapauksessa islaminuskoisiin, Sinkkonen selventää.

Siinä on tietty yhtymäkohta natsi-Saksaan.

– Siellä hajotettiin ensin poliittinen järjestelmä ja eliitti, sitten toiminta kohdistettiin juutalaisiin ja kommunisteihin, tutkija sanoo.

Erilaiset ääriliikkeet ovat vahvistumassa koko Euroopassa.

Äärioikeistot ovat lisänneet valtaansa useissa maissa ja konservatiivinen ääri-ajattelu saa yhä laajempaa kannatusta.

Vahvistumisen syitä voi Sinkkosen mukaan hakea esimerkiksi talouskriisistä, joka kiristää yleistä ilmapiiriä.

Maahanmuuttovastaisuus nostaa myös päätään koko Euroopassa.

– Heikossa taloudellisessa tilanteessa yhteiskunnan alimmalla portaalla huomataan, että maahanmuuttajien kanssa kilpaillaan samoista resursseista. Oma pahoinvointi kohdistetaan sitten heihin, tutkija selventää.

Internet tarjoaa keskeisen väylän ääri-ajatusten leviämiseen.

Sieltä löytää samanhenkisiä keskustelukumppaneita ja järjestöjä. Netin kautta seurataan mitä muualla tapahtuu, sieltä otetaan toimintamalleja ja kopioidaan ajatuksia.

– Samanhenkisessä keskustelussa tietyt aktivistit saattavat voimaantua. He saattavat kuvitella, että heidän näkemyksillä on vahvaa kannatusta, kun he saavat joiltakin tukea omille ajatuksilleen, Sinkkonen pohtii.

Sekaan mahtuu aina yksilöitä, jotka kannattavat väkivaltaa.

– Vaarana on, että joku voi tulkita yhteisen, vihamielisen keskustelun kehotukseksi ryhtyä väkivaltaisiin toimiin, tutkija sanoo.

Äärioikeistolaisia piirteitä voidaan tutkijan mukaan nähdä myös suomalaisella nettipalstalla, Homma-foorumilla.

Maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvaan keskustelupalstaan liitetään vahvasti useita perussuomalaisia kansanedustajia.

Sinkkosen mukaan sivuston ylläpitäjät kiistävät virallisesti väkivallan, mutta retoriikassa ja ideologiassa on vihapuheiden piirteitä.

– Kirjoitukset eivät täytä lakiteknisesti viharikosten mittoja, mutta ihmiset saattavat niiden kautta ymmärtää, että väkivallan käyttö on hyväksyttävää.

Sivuston ylläpitäjiltä tutkija kaipaa vastuunkantoa.

– Väkivallan selkeä tuomitseminen on toivottavaa. Kannatan kyllä sitä, että asioista voidaan keskustella, mutta vihapuheen ja sananvapauden ero täytyy tehdä selväksi, Sinkkonen sanoo.

Perussuomalaisten puoluejohdon suunnalta ei kuitenkaan ole kuulunut minkäänlaista viestiä väkivallan tuomitsemisesta.

Puolueeseen liitetty Homma-foorumi jouduttiin sulkemaan sunnuntai-päiväksi Norjan tragedian synnyttämän liian kiivaan keskustelun vuoksi.

Suomenmaan toimitus yritti maanantain aikana useita kertoja saada perussuomalaisten johdolta kommenttia asiaan, tuloksetta.

Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinen ihmettelee, ettei kommenttia ole tullut.

– Toivon, että heidän puoluejohtonsa tekisi pesäeron vihapuheisiin ja väkivaltaan. Uskon ja tiedän, että 99 prosenttia puolueen jäsenistä kannattaa laillista demokratiaa, Kurvinen sanoo.

Nettikeskustelua Kurvinen ei kuitenkaan halua rajoittaa.

– Maahanmuuttokeskustelu ja mielipiteet täytyy sallia, ne kuuluvat sananvapauteen. Uskontojen ja ihmisryhmien leimaamiseen täytyy silti puuttua.