Helsingin Sanomat: Perussuomalaisia patistetaan puuttumaan edustajiensa puheisiin 29.7.2011
Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr) ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) mielestä perussuomalaisten tulisi puuttua kansanedustajiensa puheisiin.
Niinistö totesi perjantain Helsingin Sanomissa, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on osin vastuussa vihapuheen lisääntymisestä, koska suvaitsee puolueessaan äärinationalistista linjaa ajavaa ryhmää.
"Minusta tuntuu, että hän on joko haluton puuttumaan tähän, koska nämä ihmiset tuovat kannatusta, tai sitten hän on jo niin heikossa asemassa, että hän ei pysty enää hillitsemään tätä ryhmää. Soini käyttää muuten aika kovaa kieltä siitä, että hän on johtaja. Ainoastaan tässä asiassa hän vetäytyy syrjään. Asetelma on aika erikoinen", Niinistö sanoi STT:lle.
Huomiota on kiinnitetty etenkin kansanedustaja Jussi Halla-ahon kirjoituksiin. Niinistön mielestä Soinille kuuluu myös arvio siitä, soveltuuko Halla-aho maahanmuuttoasioita käsittelevän hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi.
"Kysymys ei ole siitä, mikä on laitonta, vaan siitä, mikä on soveliasta poliittiselle päättäjälle. On selvää, että hän on ollut samaa liikettä, jossa hyvin voimakkaasti leimataan tiettyjä maahanmuuttajaryhmiä."
Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) mukaan muut odottavat, peseekö Soini vain omat kätensä vai kantaako hän laajempaa vastuuta.
Soinin on hänen mielestään syytä arvioida, muodostaako puolueen sisälle syntynyt järjestäytynyt ryhmä samanlaisen tilanteen kuin aikanaan taistolaiset kommunistisessa puolueessa. Puolueensa sisään syntynyt oppositio repi puolueen kahtia.
Tuomiojan mielestä vihapuhetta ei tule ymmärtää silloinkaan, kun se pysyy juuri ja juuri lain oikealla puolella.
"Sivistyneessä yhteiskunnassa on muutenkin käytössääntöjä ja hyviä tapoja, joita pitäisi noudattaa."
Soini ei suostunut torstaina kommentoimaan Ylen haastattelussa Halla-ahon kielenkäyttöä muun muassa Hommaforum-keskustelupalstalla. STT ei ole tavoittanut Soinia.
Eduskunnan pääsihteerin Seppo Tiitisen mukaan puolueiden keskenään sopimiin valiokuntien puheenjohtajuuksiin puututaan erittäin harvoin.
"Jos valiokunta ei esimerkiksi pysty tekemään päätöksiä, eduskunta voi asettaa koko valiokunnan uudelleen. Siinä yhteydessä ryhmät voivat tehdä henkilövaihdoksia."
Eduskunta voi vapauttaa valiokunnan jäsenyydestä jäsenen omasta pyynnöstä.