perjantai 29. heinäkuuta 2011

Suomenmaa: Soinilla puuttumisen paikka

Suomenmaa: Juha Mauno: Soinilla puuttumisen paikka 29.7.2011

Suomenmaan palstoillakin on vaadittu perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia sanoutumaan irti vihapuheista ja väkivallasta. Tätä toivoi keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinenkin.

Aikansa kesti, ennen kuin Soini kirjoitti asiasta. Vihapuheisiin hän ei puuttunut.

Asia on Soinille vaikea.

Yksi perussuomalaisten menestyksen tekijöistä on ollut Homma ry -niminen yhdistys. Se pitää yllä ”Hommaforumi” -sivustoa netissä. Vaikka yhdistyksen tarkoitus on sen sääntöihin kirjoitettu kauniisti ja ketään loukkaamatta, sen keskeinen elähdyttäjä on ”maahanmuuttokriittisyys”.

Hommaforumissa esiin pääsevät ennakkoluulot, huhut ja huutomerkit, myös silkka rasismi.

Lauantaina, Norjan traagisten tapahtumien jälkeen, Hommaforumille kirjoitettiin niin paljon ”asiattomiksi” kuvattuja viestejä, että keskustelu suljettiin. Samalla yhdistyksen sivulle ilmestyi viesti, jossa todettiin, että Oslon ja Utöyan saaren veriteot eivät ole puolusteltavissa.

”Hommaforumin perusajatus aivan alusta asti on ollut se, että poliittiset erimielisyydet on kyettävä ratkaisemaan avoimen keskustelun ja demokraattisen poliittisen vaikuttamisen keinoin. Ei milloinkaan väkivallalla”, viestissä kirjoitettiin.

Kaikki Hommaforumilla vierailevat eivät kuitenkaan mitä ilmeisimmin ajattele yhtä rakentavasti. Heille nettimaailman areenat voivat päin vastoin tarjota sairasta käyttäytymistä vahvistavaa ja jopa väkivaltaan innostavaa tukea.

Vai miksi muuten sellainen viesti piti kirjoittaa? Eikö siis siksi, että keskustelu oli karata käsistä sellaiseksi, että se kauhistutti jo forumin ylläpitäjiäkin?

Tässä juuri on uhka. Vaikka ylivoimainen valtaosa jyrkkiäkin viestejä kirjoittavista keskustelijoista pysyttäytyisikin tosielämässä laillisuudessa, joukossamme on sellaisia, jotka ottavat kaiken todesta.

He ahmivat ennakkoluulot ja käsittävät vertauskuvalliset uhkauksetkin niin kuin ne on kirjoitettu.

Siksi nyt peräänkuulutetaan vastuuta kaikilta.

Perussuomalaisille Hommaforum on ollut tärkeä. Sen kautta levisi tieto maahanmuuttovastaisen ideologin Jussi Halla-ahon näkemyksistä ja hänen suosittamistaan eduskuntavaaliehdokkaista. Heitä oli yhteensä 14 kymmenessä eri vaalipiirissä.

Halla-ahon listalta valittiin viisi: Juha Eerola Kymestä, James Hirvisaari Hämeestä, Olli Immonen Oulusta, Ari Jalonen Satakunnasta, Maria Lohela Varsinais-Suomesta sekä lisäksi Hommafoorumilla mainetta saanut Hanna Mäntylä Lapista. Kun Halla-aho (Helsinki) luetaan mukaan, perussuomalaisten sisällä on seitsemän kansanedustajan kuppikunta, joka jakaa hommalaisen ulkomaalaisideologian.

Se voi karkeimmillaan olla hyvin karu ja rasistinen. Näin kirjoitti esimerkiksi kansanedustaja Immonen Facebookissa, heti kun ensimmäiset viestit kiirivät Norjasta:

”Ovatkohan kyseessä olleet jälleen muslimit vai joku muulla tavoin häiriintynyt taho?” Ja hetkeä myöhemmin:

”Kohta alkaa taas mediassa hirveä hyysäys ja vakuuttelu, jonka mukaan islam on todellisuudessa rauhan uskonto...”

Toinen hyväkäs, kansanedustaja James (ent. Erkki) Hirvisaari (ps.) ilmoitti puolestaan Helsingin Sanomien haastattelussa (28.7.):

”Norjan verilöyly oli hirveä ja tuomitsen sen täysin, mutta en oikeastaan ihmettele sitä, että se tapahtui juuri Oslossa. Siellä näet viime vuosien aikana KAIKKI (100 %) useisiin kymmeniin hyökkäysraiskauksiin syyllistyneet ovat olleet länsimaiden ulkopuolelta tulevia maahanmuuttajia / ulkomaalaisia. Tapahtuman voi siis hyvin arvella olevan osaltaan seurausta väärän maahanmuuttopolitiikan aiheuttamista vakavista lieveilmiöistä.”

Tapahtuman voi myös ”arvella olevan osaltaan seurausta” liioittelua, yleistyksiä, vääriä väittämiä ja rasismia sisällään pitävästä kansankiihotuksesta, jolle netti on tarjonnut väylän.

Siis sellaisesta kiihotuksesta mitä kaksi edellä esiintynyttä kansanedustajaa tekee. Immonen iski heti rasistisen leiman, vaikka ei tiennyt tapauksesta edes perusasioita. Hirvisaaren luoma mielikuva taas ei tietenkään pidä paikkaansa. Syntyperäiset norjalaiset osaavat kyllä raiskata.

Immoselta ei paljon voi odottaakaan. Hänellä ei ollut muuta vaaliohjelmaakaan, kuin vastustaa maahanmuuttoa.

Hirvisaaren puhe on vaarallisempi. Hänhän ymmärtää murhaajan motiiveja.

Timo Soinin pitäisi tehdä pesäero rasismin kanssa leikitteleviin puoluelaisiinsa, vaikka siitä tulisi puolue-erokin.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkonen näkee yhteyden näin:

”(Homma-foorumin) ylläpitäjät kiistävät virallisesti väkivallan, mutta retoriikassa ja ideologiassa on vihapuheiden piirteitä. Kirjoitukset eivät täytä lakiteknisesti viharikosten mittoja, mutta ihmiset saattavat niiden kautta ymmärtää, että väkivallan käyttö on hyväksyttävää.” (Suomenmaa 26.7.)

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on kyllä virallisesti tuominnut ”kaikkinaisen rasismin ja syrjinnän” ja sanoutunut siitä irti. Mitenkähän sen mahtoi käsittää esimerkiksi kansanedustaja Immonen?

STT:n politiikan toimittaja Matias Åberg kirjoittaakin viisaasti (25.7.): ”Vihapuheiden seuraaminen sivusta ei pysäytä rasismin etenemistä.”

Juha Mauno