Verkkouutiset: Erkki Tuomioja: Soinin kannettava vastuu perussuomalaisten vihapuheista 27.7.2011
Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) vaatii nollatoleranssia vihapuheille. Siltä osin myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin olisi Tuomiojan mielestä kannettava vastuunsa puolueen kansanedustajien kirjoittelusta.
- Ei Timo Soinia todellakaan itseään voi syyttää missään tapauksessa vihapuheista tai rasismista, mutta hän on ehkä vähän opportunistisesti päästänyt [vihapuheet] puolueessaan iskostumaan, vaikka se ei edes ole puolueen valtavirtaa, Erkki Tuomioja sanoo Verkkouutisille.
- Kyllähän minusta puoluejohtajana puolueessa, joka on hyvin johtajavaltainen ja -keskeinen, hän sen suurimman vastuun kantaa.
Myös kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) ja vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara kirjoittavat tuoreissa blogeissaan vihapuheiden merkityksestä Norjan joukkomurhan yhteydessä.
"Perussuomalaisten "taistolaisvähemmistöstä" vielä harmia"
Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä levitetty ahkerasti eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-ahon (ps.) vanhoja kirjoituksia, joissa hän muun muassa toteaa, että "on vaikea keksiä maailmankaikkeudesta alhaisempaa matelijaa kuin pohjoismainen sosiaalidemokraatti".
Toisessa kirjoituksessaan Halla-aho määrittelee "legitiimiksi vihan kohteeksi utopiassa elävän poliittisen eliitin, jolle neekeri on hoivattava reppana ja kiva halinalle".
Halla-aho on ilmoittanut, ettei kadu mitään kirjoituksiaan.
- Kaikkiin tällaisiin vihapuheisiin pitää olla aikalailla nollatoleranssi, Erkki Tuomioja tuomitsee.
- Ainoa mitä tästä voi sanoa hyvää on se, että hän sentään esiintyy omalla nimellään, hän jatkaa.
Tuomiojan mielestä vastuu Halla-ahon asemasta hallintovaliokunnan puheenjohtajana on perussuomalaisten eduskuntaryhmällä.
- Mutta kyllä minäkin vähän jään kyselemään, olisiko tähän pitänyt puuttua ja ehkä tämäkin kysymys vielä nousee esiin, Tuomioja kommentoi Halla-ahon jatkoa hallintovaliokunnan puheenjohtajana.
Ulkoministeri nimittää perussuomalaisten Halla-ahon ympärille ryhmittyneitä maahanmuuttokriitikoita puolueen "taistolaisvähemmistöksi" viitaten Suomen kommunistisen puolueen 1960-luvun lopulta Taisto Sinisalon ympärille muodostuneeseen ankaran marxilais-leninistiseen, neuvostomyönteiseen siipeen.
- Olen sanonut Timo Soinille suoraan jo pari vuotta sitten ensimmäisen kerran, että hänellä on puolueessaan se tilanne, että hänellä on taistolaisvähemmistö, joka on organisoitunut ja ajaa ihan omaa politiikkaansa, ja että hänelle tulee vielä vaikeuksia sen kanssa, ellei hän ajoissa siihen puutu.
Median vastuu unohdettu
Erkki Tuomiojan mielestä vihapuheiden torjunnassa pitää muistaa medioiden ja netin keskustelupalstojen ylläpitäjien vastuu.
- Pääsäännön pitäisi olla, että ihminen esiintyy omalla nimellään, ja jos on joku perusteltu syy käyttää nimimerkkiä, niin sen nimen pitää olla kuitenkin toimituksen tai palstan ylläpitäjän tiedossa.
Tuomioja arvioi, että lainsäädäntöä olisi mahdollisesti tiukennettava ylläpitäjän vastuun osalta.
Ylläpitäjällä pitäisi hänen mielestään olla samanlainen vastuu keskustelupalstalla julkaisuista kirjoituksista kuin päätoimittajalla on lehden sisällöstä.
Monikulttuurisuus on tullut jäädäkseen
Ulkoministeri Tuomioja arvioi, että yhteiskunnallisen eriarvoisuuden kasvu ja yhteisvastuun heikkeneminen synnyttää pahoinvointia, joka purkautuu hyvin erilaisilla tasoilla.
- Jossain se purkautuu vain verbaalisesti, mutta verbaalisella vihalla on taipumus muuttua teoiksi. Ja se kynnys on matala, hän sanoo.
Hän toivoo, että Norjan tragedia saisi ihmiset puolustamaan niitä arvoja, jotka Anders Behring Breivik halusi tuhota.
- Kun ajattelee julkisissa kulkuvälineissäkin, jossa joku pieni skini (skinhead) tai joku muu porukka alkaa herjaamaan ja räyhäämään maahanmuuttajia kohtaan, pitäisi olla sellainen ilmapiiri, että suuri enemmistö sitten sanoo että "nyt loppu ja ulos", Tuomioja perää kulttuurin muutosta ihmisten asenteisiin.
- Kaikenlainen erilaisuuden pelko ja vihamielinen suhtautuminen on samaa sukua, joka kumpuaa yleisesti omasta epävarmuudesta ja siitä tunteesta että asiat eivät ole hallinnassa. Silloin se helposti kohdistuu vieraaseen elementtiin, joka koetaan uhkaavana, Tuomioja vertaa nykyisten maahanmuutto- ja monikulttuurisuuskriitikoiden islamin uskon pelkoa 1930-luvun Saksassa roihunneeseen vihamielisyyteen juutalaisia kohtaan.
- Ihmisten liikkuvuus kasvaa kaikkiin suuntiin ja tätä monikulttuurisuutta tulee joka tapauksessa. Siitä ei pääse eroon, eikä ole syytäkään päästä.