tiistai 26. heinäkuuta 2011

Iltalehti: Näin puoluejohtajat kommentoivat Norjan tapahtumia

Iltalehti: Näin puoluejohtajat kommentoivat Norjan tapahtumia 26.7.2011

Puoluejohtajat ovat seuranneet tiiviisti Norjan tapahtumia.

"Koskettaa"

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi sanoo olevansa edelleen järkyttynyt ja surullinen Norjan tragediasta. Hän sai tiedon tapahtumista kesämökilleen.

- Tämä koskettaa syvältä, koska Norja on niin samantyyppinen yhteiskunta kuin Suomi. Tapahtumat kertovat siitä, että lintukotoa ei ole missään. Kiviniemi painottaa myös, että ampujan yhteys äärioikeiston liikkeisiin on otettava vakavasti.

"Koskettaa kaikkia"

Puolustusministeri Stefan Wallin on viettänyt paljon aikaa netin ääressä seuraten ampumatragedian viimeisimpiä käänteitä.

- Teko on kohdistettu avoimeen yhteiskuntaan, jota olemme aina puolustaneet ja jota kannattaa jatkossakin puolustaa. Wallinin mukaan äärioikeiston nousu ja vihapuheiden lisääntyminen koskettaa kaikkia suomalaisia kielestä tai asuinpaikasta riippumatta. Hän kritisoi etenkin nimimerkillä käytäviä nettikeskusteluja.

- Suomessakin vihaan perustuvasta yhteiskuntakeskustelusta on tullut niin sanotusti sisäsiistiä.

Hiljainen enemmistö

Ympäristöministeri Ville Niinistö kauhistelee sitä, että terroriteot tehtiin yhdessä maailman tasa-arvoisimmista maista.

- Jos tällaista voi käydä Norjassa, ei mikään maa ole suojassa.

Niinistö on erittäin huolestunut siitä, että teon taustalla oli äärioikeistolaisuuteen viittaavia poliittisia motiiveja.

Niinistö ihmettelee, että Suomessakin on ryhmiä, joiden ainoa poliittinen tavoite on torjua tiettyjen väestöryhmien oikeuksia.

- Hiljaisen suvaitsevaisen enemmistön pitää nyt äänekkäästi alkaa puolustaa suvaitsevaisuutta ja avointa yhteiskuntaa.

"Ei tilaa rasismille"

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pelkää äärioikeiston nousua.

- Vaikka kyseessä onkin yksittäisen henkilön hirmuteko, se on osa tätä äärioikeiston nousua muun muassa nettipalstoilla, kulttuuri ja urheiluministeri Arhinmäki sanoo.

Hän on huolissaan myös maahanmuuttovastaisuuden noususta keskustelupalstoilla viimeisten vuosien aikana.

- Tärkeää on, että rasistiselle argumentoinnille ei anneta tilaa, Arhinmäki kertoo.

Vaikeaa torjua

- Tällaisen tapauksen ennaltaehkäisy on poliisin kannalta hyvin vaikeaa, koska henkilö on kehitellyt tekoaan vain omassa päässään pitkän aikaa, sanoo sisäministeri Päivi Räsänen.

Koska Norjan terrori-iskujen takana ei ole järjestäytynyt rikollisryhmä, Suomessakin joudutaan Räsäsen mukaan miettimään, kuinka tulevaisuudessa vastaavat iskut voidaan estää.

- Toivottavasti tällaista ei enää koskaan tapahdu, mutta ei sitä mahdollisuutta voi sulkea pois, Räsänen sanoo.

"Jaamme tuskan"

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma esitti maanantaina surunvalittelunsa Norjan tapahtumien johdosta.

- Haluaisin ilmaista syvimmät osanottoni eduskunnan puolesta Norjan kansaa koskettaneiden tapahtumien johdosta. Olemme järkyttyneitä ja jaamme uhrien omaisten ja ystävien kokeman tuskan ja surun.