tiistai 26. heinäkuuta 2011

Iltalehti: Aselaki myös auki

Iltalehti, pääkirjoitus: Aselaki myös auki 26.7.2011

Vihapuhe ei poistu pelkillä kielloilla.

Anders Brehvin Breivikin mielipuolisen suunnitelman seuraava vaihe piti alkaa eilen. Norjan verilöylyn tunnustanut Breivik halusi julkisuutta teolleen - saada poliittisen viestinsä leviämään laajasti oikeudenkäynnissä.

Breivikin toive ei onneksi toteudu, koska oikeus päätettiin käydä suljetuin ovin. Tekijän motiivit ovat tulleet hyvin selviksi hänen kokoamastaan 1500-sivuisesta manifestista. Johtopäätöksiä ja syyllisiä tapahtumaketjuun pengotaan Norjassa pitkään.

Teon suunnitelmallisuus osoittaa, kuinka poikkeuksellisesta tapahtumasta on kyse. Verilöylyllä oli merkittäviä poliittisia tavoitteita, minkä takia tapaus ja sen seuraukset on tärkeää uutisoida, myös Suomessa.

Poliitikot nostavat Suomessa esille vihan ja verkon, kun pohditaan, mitä opiksi tragediasta. Aselaki mainitaan haluttomammin.

On helppo tuomita verkkokeskustelut vihan pesiytymispaikkoina. On myös helppo sanoa, että vihapuheet pitää tuomita jyrkästi.

Kyllä, mutta millä keinoin? Pelkillä kielloilla viha ei laannut, vaan jää kytemään pinnan alle. Keskustelut käydään kuitenkin jossain. Pitää mennä syvemmälle.

Meidän pitäisi oppia hyväksymään toiset mielipiteet, ihmisryhmät ja kansakunnat. Jos kokee erilaiset näkemykset uhkaksi, keskustelusta tulee pian taistelu. Kanssakäyminen ei voi olla taistelua, sillä silloin sitä ohjaa helposti viha. Ja viha on askel kohti väkivaltaa.

Nyt on oikea aika astua sivuun fanaattisuuden tieltä. Se ei onnistu pelkästään kieltämällä, vaan yhteiskunnan huipulta asti huokuvalla suvaitsevaisuudella.

Pelkällä puheella ihminen ei tapa. Aselain tiukentaminen on tärkeä keino ehkäistä vastaavanlaiset tapahtumat.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) ehti jo antamaan lausunnon, että aselakiin ei ehkä tarvitse puuttua, koska Suomessa ei ole samanlaista uhkaa kuin Norjassa. Kyllä pitää, kaikki keinot pitää käydä läpi.

Suomessa on yhtä paljon asukkaita kuin Norjassa. Samalla tavalla myös Suomesta voi löytyä henkilö, joka kykenee järjettömiin tekoihin, jos hänellä on siihen mahdollisuus.

Ampumaharrastusta varten hankitut automaattiaseet voidaan aivan hyvin säilyttää valvotuissa ja lukituissa tiloissa siellä, missä niitä käytetäänkin. Niitä käytetään ampumaradoilla, ei kotona.